Kaupallinen yhteistyö

ICT – Mahdollisuuksien maailma

Mainos. Kaapelin asennus, robottikäsi tai itseohjautuva auto: Tavastian tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto on ovi vahvasti vetäville työmarkkinoille.

Tietoliikenteen- ja tekniikan määrä lisääntyy koko ajan ja nopeasti. Esineiden internet, itseohjautuva liikenne ja robotiikka ovat jo arjessa, eivätkä kasvun tai mahdollisuuksien rajat ole näkyvissä. Kuitua, reitittimiä ja muita laitteistoja asennetaan valtavia määriä ja it-tukipalvelut työllistävät osaajia jatkuvasti.

Tavastian tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinto antaa hyvän pohjan ICT-asentajaksi, mutta avaa myös mahdollisten maailmojen kirjon työllistyä.

– ICT on aina ollut ja tulee olemaan vaativa ala, ja juuri siksi myös monien mahdollisuuksien ja jatkuvan oppisen ala. Kun opiskelija löytää oman motivaation, niin opetuksessa ruokimme tätä intoa ja mahdollistamme laaja-alaisen pohjan työelämään tai jatko-opintoihin, alustaa Henri Sihvonen, tieto- ja tietoliikennetekniikan lehtori.

Hulluna heiluva auto

Kolmannen vuoden opiskelija Aleksi Reposella on hymy herkässä. Nuori mies viihtyy opinnoissa oikein hyvin, valmistuminen häämöttää ja jatko-opinnot Hämeen ammattikorkeakoulun insinööriopinnoissa alkavat joulun jälkeen.

– Olen tykännyt todella paljon. Ensimmäinen vuosi oli mulle vaikea, kun piti opiskella paljon teoriaa, sähköoppia, matikkaa ja fysiikkaa. Se homma piti pohjaksi tehdä, ja toisen vuoden aikana päästiin käytäntöön, mikä on mun juttu.

– Vedettiin kaapelia kattoa pitkin, ohjelmoitiin robottia ja rakennettiin itseohjautuva auto, joka saatiin toimimaan. Siisti juttua ja hauska, kun se välillä sekoili ihan hulluna, nauraa Aleksi.

Aleksi Reposta kiinnostaa tulevaisuudessa IOT, robotiikka ja automaatio. Tavastiasta hän jatkaa opintoja Hämeen ammattikorkeakoulussa.

Tästä juuri on kysymys Tavastian tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkinnossa: ICT-asentaja tutkinto antaa pohjan ja avaa ovet.

– Todella laajasti on saanut oppia. Täältä valmistun keväällä, mutta saan tehdä Hamkissa viimeiset puoli vuotta ja jatkaa siellä insinööriopintoja. Hieno juttu! Tulevaisuudessa mua kiinnostaa automaatio ja robotiikka, Aleksi kertoo.

Lehtori Sihvonen kuuntelee tyytyväisenä oppilaansa tarinaa. Juuri tätä tavoitellaan, innostuneen opiskelijan ohjaamista löytämään oman tiensä.

– Tutkinto täältä avaa opintopaikan Hämeen ammattikorkeakoulussa, mikä motivoi monia. Toisaalta annamme hyvän pohjan lähteä työelämään oppimaan osaavaksi ammattilaiseksi. Alan nykytilanne ja näkymät työllistymisen kannalta ovat erinomaiset sekä asentajille että moneen muuhun alan tehtävään, Sihvonen sanoo.

Ongelmien kautta opitaan

Tietotekniikkaan on sisään rakennettu ongelmien ja haasteiden ratkaisu. Kuka meistä ei olisi kysynyt apua tietoteknisiin ongelmiin? Lehtori Sihvonen on tehnyt pitkän uran alan suurten yritysten palveluksessa.

– Esimerkiksi ohjelmointiin liittyvät perusasiat eivät ole muuttuneet, mutta toisaalta ala on jatkuvassa muutoksessa. Tämän päivän asioiden opettaminen vaatii opettajaltakin jatkuvaa päivitystä. Ongelmalähtöinen opetus on meillä luontaista. Opetellaan ratkaisemaan ongelma, se on hyvin motivoivaa, kuvailee Sihvonen.

Ympäristöään tutkiva robotti, joka saa esteen edestä kääntyä oikeaan suuntaan: este on ongelma, ohjelmointi ja sensorit ratkaisu.

– Nyt siihen menee meidän opiskelijoilta vain hetki, toista oli minun opiskeluaikoina, Sihvonen hymyilee.

Asentajan ammattitaito ja ICT-alan muut mahdollisuudet kulkevat opetuksessa sujuvasti rinnakkain. Pelintekijöitä on töissä vähän, ICT-asentajia erittäin paljon.

– Tietoliikennetekniikan asennukset ovat edelleen kasvava ja iso osa alan töitä. IOT (internet of things) myös. Innostaminen ja ajan hermolla oleva opetus, sitä täältä saa, lehtori Sihvonen viimeistelee.

Seuraavan kerran Tieto- ja tietoliikennetekniikan perustutkintoon haetaan yhteishaussa 19.2. – 12.3.2019.

Katso lisää linkistä: https://www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/perustutkinnot/ict-asentaja/