Kaupallinen yhteistyö

Jazzin suomalaishuiput ajattomien hittien tulkkeina Verkatehtaalla

Aili Ikonen ja Jukka Perko Avara versioivat Verkatehtaalla Hectorin suomentamia Dusty Springfieldin ikivihreitä hittejä.
Tammikuun viimeisenä päivänä Verkatehtaan lavalle nousevat Teemu Viinikainen (vas.), Jarmo Saari, Aili Ikonen ja Jukka Perko.
Tammikuun viimeisenä päivänä Verkatehtaan lavalle nousevat Teemu Viinikainen (vas.), Jarmo Saari, Aili Ikonen ja Jukka Perko.

Tammikuun viimeisenä päivänä Verkatehtaalla sukelletaan upeaan jazzmaailmaan, kun Aili Ikonen ja Jukka Perko Avara -yhtye nousevat Vanaja-salin lavalle.

Jukka Perko Avara -yhtye, eli sähkökitaristi Jarmo Saari ja akustista kitaraa soittava Teemu Viinikainen ovat soittaneet saksofonisti Jukka Perkon kanssa jo kymmenen vuoden ajan.

– Voin sanoa suoraan, että me olemme Teemun ja Jarmon kanssa kuin veljiä. Niin läheisiä me olemme, Jukka Perko toteaa.

– Mutta silloin, kun soitimme Ailin kanssa ensimmäisen kerran yhdessä, jotain tapahtui. Kaikki katsoivat toisiaan, ja tiesimme, että nyt tässä on kaikki kohdallaan.

Jukka Perkoa pidetään yleisesti yhtenä suomalaisen jazzin tärkeimmistä muusikoista, mutta Perko itse haluaa korostaa kokoonpanon tärkeyttä.

– Meidän musiikillinen yhteytemme on jotain aivan uskomatonta. Usein jazzissakin korostetaan tiettyjä soittimia, mutta sanon aina, että soittaja on paljon tärkeämmässä roolissa. Hän saa soittimen eloon, tekee siitä jotain suurempaa.

Kaikki hyvä syntyy itsestään

Verkatehtaalla kokoonpano esittää Dusty Springfieldin tunnetuksi tekemiä kappaleita, jotka Hector on suomentanut.

– Olin lapsena kuullut radiosta alkuperäisiä versioita, mutta en silloin tiennyt, kuka ne esitti. Vuosien jälkeen ymmärsin, kenen lauluista olin lapsena pitänyt.

Jukka Perko kertoo, että kaikille tuttujen hittien versioita tehdessä ei voi suunnitella mitään etukäteen. Kaikki tapahtuu miltei vaistonvaraisesti, eikä kaikista kappaleista suinkaan synny hyviä versioita. Huonot, tai toisin sanottuna, hengettömät versiot jäävät nopeasti matkasta pois.

– Musiikki on lahja, ja sen saaneiden täytyy elää sen mukaan. Antautua, heittäytyä. Mitään hyvää ei synny silloin, kun yrittää liikaa ja se pätee myös kappaleiden uusiin versioihin, Jukka Perko luonnehtii.

– Emme missään vaiheessa päätä, että nyt teemme jostain kappaleesta hyvin poikkeavan version. Kaikki tulee itsestään.

Jukka Perko kertoo, että tällä hetkellä hän nauttii toisten kappaleiden versioinnista, eikä oma sävellystyö kiehdo miestä.

– Ei minulla ole tällä hetkellä mitään paloa tai tarvetta tehdä omia kappaleita. Saan kaiken nautinnon soittamisesta.

Musiikkia, jota eivät sido ajan kahleet

Dusty Springfieldin laulujen lisäksi Verkatehtaalla kuullaan versioita muun muassa Carole Kingin ja Michel Legrandin kappaleista.

Kun Perkoa pyytää kuvailemaan, mitä Verkatehtaan konsertilta voi odottaa, luonnehdinta lähtee lentoon. Aivan samalla tavoin, kuin moni hänen hienoista saksofonisooloistaan.

– Tarjoamme musiikkia, jota eivät sido mitkään ajan kahleet. Se on vapaa kaikista odotuksista ja oletuksista, aivan kuten soittajatkin. Se on sekoitus tuttua, uutta ja se on ladattu täyteen tunnetta.

Aili Ikonen & Jukka Perko Avara: Dusty Springfield perjantaina 31.1. kello 19 Vanaja-salissa.