fbpx
Kaupallinen yhteistyö

Jokainen konsertti vie minua päämäärääni kohti

Kansainvälinen klassisen musiikin seikkailija ja tarinankertoja Mackenzie Melemed saapuu vihdoin konsertoimaan Hämeenlinnan Verkatehtaalle.
Suomi on amerikkalaiselle pianisti Mackenzie Melemedille hyvin tärkeä maa. Hän on vieraillut maassamme usein ja puhuu erittäin hyvää suomea, muun muassa haastatteluissa. Hän on opiskellut Columbian yliopistossa suomea kolmen vuoden ajan.

Hämeenlinna on juuri se kaupunki, mihin kansainvälistä mainetta niittänyt amerikkalainen pianisti Mackenzie Melemed on aina halunnut tutustua.

Tammikuun 26. päivänä hän toteuttaa unelmansa, kun hän esiintyy Verkatehtaan Vanaja-salissa.

– Olen niin innoissani vierailustani. Olen lukenut paljon kaupungin historiasta ja linnasta, Melemed vastaa suomeksi Etelä-Koreasta käsin.

Melemed haluaakin ottaa mahdollisimman paljon selvää paikoista, missä hän esiintyy.

– En usko, että voisin ymmärtää musiikkia täysin, ellen olisi tutkinut etukäteen vieraita maita. Matkustaminen ja uuden etsinnän ylellisyys ovat lahja minulle, ja se on muokannut taiteellista kasvuani.

Melemedille tärkeän säveltäjän Jean Sibeliuksen synnyinkoti on Hämeenlinnassa tietenkin ensimmäinen tutustumiskohde, mutta hän haluaa nähdä kaikki muutkin Sibeliukselle tärkeät paikat.

– Olen aiemmin käynyt Ainolassa, mutta en ole koskaan päässyt Hämeenlinnaan, vaikka olen käynyt Suomessa jo 17 kertaa.

Maagisia hetkiä lavalla

Ne hetket, kun pianisti nousee yleisön eteen, ovat hänelle tärkeimpiä. Mackenzie Melemed kuvaileekin kaiken olennaisen tiivistyvän silloin, ja ilmassa on jotain selittämätöntä.

– Vaatii täydellistä keskittymistä, että musiikin tarina soi. Minulla on monia eri rooleja konserteissani. Olen lukija, tuottaja, kääntäjä. Jokaisessa konsertissa ymmärrän lisää musiikista, ohjelmastani ja päämäärästäni muusikkona. Siitä, miten minä esitän musiikkia.

Yhteys yleisöön on olennaisessa osassa. Oli kyseessä sitten loppuunmyyty konserttisali tai kymmenen kuuntelijaa.

– Kun yhteys yleisöön syntyy, silloin konsertti on onnistunut.

Mackenzie Melemed pitää muusikkojen velvollisuutena sitä, että he innostavat klassisen musiikin pariin  myös uusia yleisöjä.

– Tavoitteenani on viestiä sitä, mitä rakastan klassisessa musiikissa ja toivon, että se avautuu muille ja myös he voivat rakastua siihen.

”Sytyn Rahmaninovin musiikista”

Verkatehtaan konsertissa Melemed soittaa Sibeliuksen lisäksi Gershwinin, Skrjabinin, Beethovenin, Poulencin, Gottschalkin ja Rahmaninovin teoksia.

Viimeksimainittu on hänen elämänsä tärkein säveltäjä.

Rahmaninovin saloihin Melemedin tutustutti hänen venäläinen klassisen pianonsoiton opettajansa.

– Rahmaninovin musiikki puhuu suoraan minulle. Tuntuu, että hänen musiikkinsa on tarina, jota minä kerron konserteissani. Sukuni juuret ovat Itä-Euroopassa, luultavasti Ukrainassa tai Venäjällä. Aivan kuin sisälläni olisi jotain, mikä saa minut syttymään tähän musiikkiin.

Mackenzie Melemed Verkatehtaalla 26.1. klo 16.