Kaupallinen yhteistyö

Laaja-alainen koulutus käsityön moniin mahdollisuuksiin - Hienot materiaalit ja hyvät tekniikat

Mainos. Hienoja hattuja, upeita lasiesineitä, laukkuja, käyttötekstiilejä ja sisustustuotteita: Tavastian Taitava-kaupan tarjonta avaa ikkunan osaan kaikesta siihen, mitä opintojen aikana on tehty.

Vain osaan, sillä esimerkiksi juhlapuvut, verhoillut huonekalut ja autonpenkit sekä pukeutumisneuvojan palvelut ovat myös tarjolla, mutta eivät kaupan hyllyissä.

Mittatilausompelija, design-tekstiilivalmistaja, suutari, modisti, sisustustekstiilien valmistaja ja mittatilausompelija: Tekstiili- ja muotialan perustutkinnon kautta aukeaa monta mahdollisuutta. Taideteollisuusalan perustutkinto kouluttaa artesaaneja, jotka taitavat verhoilun tai lasin. Tai molemmat.

– Opintojen laaja-alaisuus sekä mahdollisuus yhdistää niitä soveltuvin osin on pitkään ollut meidän vahvuus. Elokuun alusta voimaan astuva tutkinnon uusi peruste mahdollistaa entistä vahvemmin tämän käytännön, mikä on todella hyvä asia, koulutuspäällikkö Minna Leminen sanoo.

Ekologisuus on laatua

Ekologisuus ja kierrätys ovat vahvasti läsnä, kun Leminen kertoo koulutuksista. Hän ei kuitenkaan ratsasta trendillä, vaan käytännön asioilla.

– Ekologisuus ja kierrätys eivät ole ainoastaan trendiasioita, vaan välttämättömiä laatutekijöitä.

– Laadukkaat materiaalit, kestävyys, kierrätys ja hyvät tekniikat ovat välttämättömyys. Ei meidän Suomessa kannata opiskella valmistamaan heikkolaatuista ja tarpeetonta, siinä kilpailussa emme pärjää. Mutta yksilöllinen, hyvistä materiaaleista taitavasti tehty tuote, joka kestää ja kiertää, on toista maata.

– Tuotteen tekijän ja käyttäjän välille muodostuu suhde eli minun tekemä juuri sinulle. Laatu ja yksilöllisyys ovat ne tekijät, millä käsityön hintaa voi hyvällä syyllä perustella, Leminen linjaa.

Suurin osa opiskelijoista on aikuisia, ja ammattimielessä yrittäjyys yleisin vaihtoehto valmistumisen jälkeen. Teattereiden puvustamot sekä erilaiset neuvontatehtävät työllistävät myös osan valmistuneista.

– Käsitöitä tehdään omaksi iloksi, mutta mieluummin muiden tarpeisiin. Suunnittelu, tuotekehitys ja valmistus tähtäävät ensisijaisesti myytäviin tuotteisiin. Mutta on taidoista hyötyä joka tapauksessa arkielämässäkin.

– Eli meiltä lähtee joka tapauksessa viisaampana ja taitavampana, naurahtaa Leminen.

Verhoja tuppaa tulemaan

Mari Majaranta viimeistelee tyynyliinaa ompelukoneella. Hän valmistuu sisustusompelijaksi tänä keväänä. Opinnot alkoivat jo vuonna 2014, mutta perheen pienet ovat pitkittäneet opintoja.

– Olen kertaillut opintojen alkuvaiheen suunnitteluasioita ja lukenut alan kirjallisuutta, jota on kertynyt kotiinkin melkoisesti. Opintojen loppuvaihe on ollut pitkälti tekemistä eli ompelukoneen ääressä, Majaranta hymyilee.

Kotona sisustus on mennyt uusiksi useita kertoja, ja lapsella on ollut kylän cooleimmat pehmusteet turvaistuimen olkaimissa.

– Kierrätysfarkku on ihan parasta. Sen käytön osalta jatkan varmasti tuotekehitystä.

Koti on toiminut vahvasti Majarannan tuotekehitysyksikkönä.

– Tykkään sisustamisesta ja ompelemisesta. Neljä huonetta ja keittiö on mennyt monta kertaa uusiksi. Verhoa vaan tuppaa tulemaan.

Viime talvena toimelias nainen perusti oman yrityksen. MajaRannalla perustuu osaamiseen ja intohimoon.

– Ihmisille kauniita koteja, Maija Majaranta tiivistää liikeidean.

Perus, ammatti- ja erikoisammattitutkinnot:

www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia

 

Syksyllä 2018 alkavat koulutukset:

Perustutkinnot:

 • Tekstiili- ja muotialan perustutkinto (koulutus alkaa 13.8.2018, hakuaika jatkuu 3.8.2018 asti)
 • Designtekstiilien valmistaja (tekee kangaspuilla kudottuja tekstiilejä)
 • Mittatilausompelija (PT) (valmistaa vaatteita asiakkaille)
 • Modisti (tekee hattuja ja asusteita)
 • Sisustustekstiilien valmistaja (tekee ommeltuja sisustustekstiilejä)
 • Suutari (valmistaa kenkiä ja nahkatuotteita)

Taideteollisuusalan perustutkinto (koulutus alkaa 13.8.2018, hakuaika jatkuu 3.8.2018 asti)

 • Artesaani, lasi (tekee lasituotteita puhallustekniikoilla)
 • Artesaani, verhoilu (verhoilee huonekaluja)

Ammattitutkinnot

Sisustusalan ammattitutkinto, sisustaja (koulutus alkaa 10.9.2018, jatkuva haku, meneillään oleva haku on auki 3.8.2018 asti)

Lasinpuhaltajakisällin ammattitutkinto (koulutus alkaa 10.9.2018, jatkuva haku, meneillään oleva haku on auki 3.8.2018 asti)

Vaatetusalan ammattitutkinto (koulutus alkaa 10.9.2018, jatkuva haku, meneillään oleva haku on auki 3.8.2018 asti)

 • Mittatilausompelija (AT) (valmistaa yksilöllisiä vaatteita asiakkaille)
 • Modisti (AT) (valmistaa yksilöllisiä hattuja ja asusteita asiakkaille)

Erikoisammattitutkinnot

Lasinpuhaltajamestarin erikoisammattitutkinto (koulutus alkaa 10.9.2018, jatkuva haku, meneillään oleva haku on auki 3.8.2018 asti)

Vaatetusalan erikoisammattitutkinto (koulutus alkaa 10.9.2018, jatkuva haku, meneillään oleva haku on auki 3.8.2018 asti)

 • Mittatilausompelija (EAT) (valmistaa erilaisiin tilaisuuksiin sopivia yksilöllisiä vaatteita esim. juhlapuvut)
  • Vaatetusalan erikoisammattitutkinnon tutkinnon osaa ”pukeutumisneuvojana toimiminen” voi hakeutua opiskelemaan myös yksittäisenä tutkinnon osana (mikäli ei ole tavoitteena suorittaa koko Vaatetusalan EAT -tutkintoa)
 • Modisti (EAT) (valmistaa erilaisiin tilaisuuksiin sopivia hattuja ja asusteita mittatilaustyönä)

Katso video:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valmistuvat suutariopiskelijat ovat ylpeitä ammattitaidostaan: Laura Forsström (vas.), Jarna Sipponen, Markku Salonen ja Niko Räsänen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mari Majaranta on sisustusompelun opiskelija ja yrittäjä. MajaRannalla on viime talvena perustettu yritys, joka tarjoaa ihmisille kaunista ja kestävää koteihin.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Minna Leminen on Ammattiopisto Tavastian koulutuspäällikkö, jonka ala on laaja: Taideteollisuus-, tekstiili- ja muoti-, hius- ja kauneudenhoito sekä valmentavat koulutukset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic