Kaupallinen yhteistyö

Mainos: Tavastia tarjoaa taitoa, tarkkuutta ja tietotekniikkaa

Kova meteli, sulaa metallia ja karskeja rautakouria kasvot noessa: tämän mielikuvan voi laittaa muistojen joukkoon, sillä metalliala on muuttunut aivan toisen näköiseksi. Ja niin on tapahtunut myös alan koulutukselle.

– Muutos on ollut melkoinen. Erityisesti tietotekniikan ja ohjelmistojen kehitys ovat vieneet alaa huimasti eteenpäin, ja me puolestamme kehitämme koulutusta jatkuvasti vastaamaan paremmin työelämän vaatimuksia, alustaa Kone- ja tuotantotekniikan koulutuspäällikkö Teemu Vepsäläinen, Ammattiopisto Tavastia.

Asia käy heti selväksi, kun astuu koulutustiloihin. Siistiä hommaa sisätiloissa eikä metelikään häiritse!

Opiskelija Ari Mikkolalla on puhtaat haalarit ja suojalasit, kun hän työskentelee 3D-skannerilla. 3D-skannerilla voidaan skannata fyysinen kappale digitaliseen muotoon, josta saadaan 3D-malli.

– 3D-mallia voimme hyödyntää käytännössä 3D-tulostuksessa, työstöratojen valmistuksessa tai mittauksessa. Käytännössä voimme skannata halutun varaosan.

Huippukalusto käytössä

– Ohjelmistot ovat nostaneet koneiden hyötykäytön uudelle tasolle. Lisäksi ne ovat edeltäjiään käyttäjäystävällisempiä.

– Meillä on Hämeenlinnassa aivan huippukalustoa koulutuksen käytössä. Käytännössä aivan valtakunnan kärki tasoa, eli kaikki uusimmat tekniikat ovat meidän opiskelijoiden käytössä, muun muassa vesileikkauskone sekä 3D-skannuksen laitteistot sekä ohjelmistot, Vepsäläinen kertoo.

Opiskelija Onni Raja-ahde onkin ottanut kaiken irti sekä koulutuksesta ja koneista. Suunnittelun ja tekemisen lopputuloksena on viimeistelyä vailla valmis teräksinen kylpytynnyri. Varsin vaikuttavan näköinen taidonnäyte.

– Hyvistä tekijöistä on jatkuvasti pulaa. Onni ja Ari ovat hyviä esimerkkejä siitä, että perustaidot koulutuksen kautta saaneelle osaavalle ja innokkaalle löytyy alalta heti töitä.

Räätälöity opintopolku

Ja juuri työelämän tarpeisiin koulutusta räätälöidään entistä enemmän.  Ammatillisen koulutuksen uudistus eli Reformi astui voimaan vuoden alusta. Sen tarkoituksena on muun muassa lisätä työelämälähtöisyyttä sekä tukea yksilöllisempää opiskelua.

Ammattiopisto Tavastia Kone- ja tuotantotekniikka on pidempään toiminut juuri näin.

– Olemme rakentaneet yksilöllisiä opintopolkuja vastaamaan sekä opiskelijan että yrityksen tarpeita. Osa koulutuksesta tapahtuu työpaikalla ja toisaalta räätälöimme oppilaitoksen koulutusta vastaamaan tietyn yrityksen tiettyihin tarpeisiin.

Kokemukset ovat olleet erittäin hyviä puolin ja toisin, kun oikeanlainen osaaminen ja työnantajan tarve kohtaavat.

– Joka tapauksessa kone- ja tuotantotekniikan opinnot antavat hyvän pohjan ja perustan erilaisiin tehtäviin. Laajasti ajateltuna metalliala on nykyään erittäin monipuolinen ja kehittyvä ala, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia, Vepsäläinen tiivistää.

 

https://www.thinglink.com/video/911945469830103041

https://www.thinglink.com/video/911941141744582657