fbpx
Kaupallinen yhteistyö

Matkailuala avartaa ja asenne ratkaisee

Mainos. Monipuolista, energistä ja hauskanpitoa, hymyilee Sami Vähämaa, jonka matkailualan perustutkinto Ammattiopisto Tavastiassa on loppusuoralla.
Sami Vähämaa antoi näyttöjä retki- ja luontoruokailupalvelujen tutkinnonosasta. Avutulella kodassa valmistui sekä loimulohi että appelsiinin kuoressa kypsynyt mutakakku.

Kolmatta vuotta opiskeleva nuorimies valmistuu matkailupalvelujen tuottajaksi. Vaihtoehtoina on myös matka-asiantuntija tai vastaanottovirkailija. Matkailu on kuitenkin varsin avara ja usean osaamisen ala, minkä Sami Vähämaa on ilokseen huomannut.

– Ennen kuin aloitin opinnot, niin ajattelin, että matkaopas on sitten se ammatti, johon tämä koulutus valmistaa. Mahdollisia opintopolkuja ja työvaihtoehtoja on kuitenkin todella paljon. Yllätyin täysin, kun opintojen alettua valkeni kaikki vaihtoehdot.

Sami sipaisee katajanoksalla kosteutta loimulohen kylkeen. Ollaan kodassa, ja paikalla on parisenkymmentä opiskelijaa. Kodan ulkopuolella harjoitellaan tapahtumatuotantoa ja sisällä Samilla on näyttö retki- ja luontoruokapalveluista.

– Mozzarella-salaatti, paistetut perunat, loimulohi ja jälkkäriksi appelsiininkuoressa kypsynyttä muta-
kakkua, Sami selvittää avotulella valmistuneen herkkulounaan tarjonnan.

Kentällä ja käytännössä

Ulkoa kuuluu naurua ja riemua, kun opiskelijaryhmä heittäytyy tehtäväänsä.

– Matkailuala sopii niille, jotka ovat rohkeita, pitävät ihmisistä ja uskaltavat heittäytyä. Asenne ratkaisee, tiivistää koulutuspäällikkö Tuovi Korkeakoski.

Valinnaiset tutkinnonosat mahdollistavat useita vaihtoehtoja ja laajan osaamisen. Korkeakoski kuvailee päivän luontokohteen matkailukeskuksessa. Yksi osaava ihminen voi hoitaa useita rooleja.

– Aamulla hotellin vastaanotossa, lounaan valmistus ja iltapäivällä hyvin tuotettu ohjelma vieraille. Sitten illallinen luonnossa, nokipannukahvit, savusauna ja päivän päätteeksi vielä veto karaokeisäntänä tai -emäntänä. Toisaalta voi myös keskittyä erityisesti johonkin tiettyyn alan ammattiin, Korkeakoski selvittää.

Oleellinen osa on yritysyhteistyö eli työpaikalla järjestettävä koulutus. Tavastialla on tiivistä yhteistyötä alan yrityksiin Hämeenlinnan seudulla.

– Suuri osa matkailualan opinnoista tapahtuu kentällä eli työpaikalla järjestettävässä koulutuksessa. Paikalliset yhteistyökumppanit ovat erittäin arvokkaita, ja meillä on myös yhteistyötahoja Hangosta Lappiin sekä kansainvälisiä kontakteja, Korkeakoski kertoo.

Matkailu on mahdollisuuksien ala, joka tarjoaa monenlaisia tehtäviä tutkinnon suorittaneille, sanoo koulutuspäällikkö Tuovi Korkeakoski.

Mukaan mahtuu vielä

Samille kokemus Evon Luonnon työtehtävistä avasi yhden varteenotettavan vaihtoehdon valmistumisen jälkeen.

– Kiinteistöjen ja rakennelmien huolto, alueiden kaikenlainen ylläpito eri vuodenaikoina ja vaikka pitkospuiden rakentaminen tuntuu omalta. Pohjoisesta asti saattaisi löytyä töitä ja ei tarvitse käsien päällä istuskella, Sami naurahtaa.

– Tämän syksyn matkailun perustutkintoon pääse vielä mukaan. Ensi vuoden alusta alkaa opastuspalvelujen ammattitutkinto ja yhteishaussa haetaan taas syksyllä 2019 alkavaan matkailualan perustutkinnon koulutukseen. Tavastian verkkosivuilta löytyy tietoa tutkinnosta sekä hakuajoista, Korkeakoski vinkkaa alaa harkitseville.

 

Lisää aiheesta:

https://www.facebook.com/Matkailukilta/

https://www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/matkailualan-perustutkinto-matka-asiantuntija-tai-matkailupalvelujen-tuottaja/

https://www.kktavastia.fi/ammattiopisto-tavastia/perustutkinnot/matkailupalvelujen-tuottaja/