Kaupallinen yhteistyö

Olli Mustonen tekee valtavan urakan Beethovenin teosten parissa

Huhtikuun alussa Verkatehtaan Vanaja-salin lavalle nousee pianisti, joka ei liiemmin esittelyjä kaipaa.

Olli Mustonen tuli klassisen musiikin tietoisuuteen jo 12-vuotiaana ja siitä lähtien hänen uraansa pianistina, kapellimestarina ja säveltäjänä on seurattu tarkasti sekä Suomessa että ulkomailla.

Verkatehtaalla Olli Mustonen soittaa säveltäjän musiikkia, jonka elämäntarinan ja uran hän tuntee läpikotaisin.

– Ludwig van Beethoven on aina ollut minulle erittäin tärkeä säveltäjä ja hän on musiikkinsa kautta tullut hyvin läheiseksi.

Kun puhe kääntyy Beethoveniin, Mustonen innostuu entisestään.

– Beethovenin musiikkia on kuvattu siten, että sen kuunteleminen on samanlainen kokemus kuin kävelisi tuttuun metsään. Joka kerta metsästä löytyy jotain uutta. Eri valossa puut, kasvit ja hyönteiset näyttävät erilaisilta. Beethoven tarjoaa kuuntelijalleen aina jotain uutta, suurenmoisen jännittäviä kokemuksia, Mustonen kuvailee runsasta musiikkia.

Verkatehtaan konsertti on osa Mustosen suurta Beethoven-urakkaa, jolle hän ei ole edes tehnyt alustavaa aikataulua.

Hän aloitti 2017 kahdeksan konsertin sarjan, jossa hän soittaa kaikki Beethovenin 32 pianosonaattia.

Huhtikuussa vuorossa on sarjan toinen osa, Les Adieux.

Olli Mustonen kertoo, että hän on valikoinut konserttisarjaan tarkasti sellaiset teokset, jotka täydentävät toisiaan. Kun kyseessä on niin valtavan laaja tuotanto, valintaakin voi verrata sävellystyöhön.

Aikana jolloin Beethoven sävelsi Verkatehtaalla kuultavat sonaatit, hänen vaikeutensa vain kasvoivat osittaisen kuuroutumisen takia.

– Vaikka hänellä oli hyvin vaikea elämä, se ei kuulu hänen teoksissaan. Syvällisyys ei ole synkistelyä. Beethoven oli kaikesta tapahtuneesta huolimatta valoisa persoona ja se kuuluu hänen musiikissaan vallattomana huumorina.

Verkatehtaalla on oma osansa Mustosen uralla, sillä hänellä on soittamiensa konserttien lisäksi ollut kunnia valita Vanaja-salin Steinway-flyygeli. Mustonen kehuu flyygeliä erinomaiseksi ja käyttää tuttua viinivertausta.

– Vuosien saatossa huippusoitin avautuu ja kypsyy kuin huippuviini, ja sen ääni voi kehittyä kirkkaammaksi. Mutta virittäjä on olennaisessa roolissa tässä kehityksessä.

Huippupianistit soittavat uransa aikana lukemattomilla eri soittimilla. Mustonen kuvailee kaikkien soittimien olevan erilaisia, omia persoonia.

– Pianistin tehtävä on löytää se persoona ja tehdä yhteistyötä soittimien kanssa.

Olli Mustonen Verkatehtaan Vanaja-salissa 9.4. klo 19.