Kaupallinen yhteistyö

Pimeän marraskuun hehkuva helmi

Maailmanlaajuisesti hehkutettu Gabacho Maroc saapuu konsertoimaan Verkatehtaalle.
Gabacho Maroc nauttii maailmanlaajuista arvostusta ja suosiota. Verkatehtaalla marraskuun alussa esiintyvä yhtye on maailmanmusiikin suosituimpia yhtyeitä.

Marraskuun alussa Verkatehtaalla koetaan jotain ennenkuulumatonta, kun multikansainvälinen Gabacho Maroc saapuu konsertoimaan hämeenlinnalaisille.

Gabacho Maroc on maailmanmusiikkipiireissä todellinen superbändi, jonka ottamuksia on hehkutettu ympäri maapalloa.

Muun muassa arvostettu Daily Gazette -lehti on nostanut sen yhdeksi maailman parhaimmista esiintyjistä alallaan. Esikoislevy Bissara sai All African Music Awardseissa parhaimman jazz-levyn palkinnon.

Yhtyeen levyt ovat nousseet myös myyntilistojen kärkeen.

”Ei liian kaupallista tai älyllistä”

Yhtyeen rumpali Vincent Thomas on samaan aikaan sekä nöyrä että iloinen yhtyeen saamasta vastaanotosta.

– Ehkä suosiomme johtuu siitä, että olemme onnistuneet kutomaan säikeen hienostuneen ja rituaalisen musiikin välillä, mutta olemme aina välttäneet vajoamasta kaupallisuuteen tai liian älylliseen tulkintaan. Uskon, että tämä on välittynyt ihmisille ympäri maapallon.

Gabacho Marocin on kuvailtu yhdistävän lukuisia musiikin eri tyylilajeja: pohjois-afrikkalaista gnawaa, jazzia, poppia, afrikkalaista, marokkolaista ja jopa trancea.

– Olemme joskus kuvailleet musiikkiamme täytekakuksi, joka koostuu näistä eri täytteistä, joka on leivottu tanssilla ja rakkaudella, Thomas maalailee.

”Elämme jatkuvaa muutosta”

Kahdeksanjäsenisen yhtyeen soittajat ovat kotoisin Ranskasta, Marokosta ja Algeriasta. Juuri tämän  Vincent Thomas arvioi vaikuttaneen sen kirjavaan tyyliin.

Toisaalta muutos on käynnissä jatkuvasti.

– Jokaisella konsertilla, jokaisella matkalla uuteen maahan on omat muuttujansa, jotka vaikuttavat meihin. Oli kyse sitten yleisön vastaanotosta, matkaväsymyksestä, uudesta kulttuurista tai vaikkapa säästä.

Muutos kuuluu myös tulevalla levyllä, jota yhtye työstää kiertämisen ohessa. Koossa on jo kahdeksan tuoretta kappaletta.

– Mutta en voi kertoa siitä yhtään enempää. Teemme jotain hyvin poikkeavaa, Thomas vihjaa.

”Positiiviset kokemukset voittavat negatiiviset”

Matkustaminen ympäri maailman on jokaisen muusikon unelma.

Kun muusikkoperheen poika aloitti rumpujen soiton, hän treenasi itsepäisellä sinnikkyydellä kellon ympäri. Vain saavuttaaksen tämän unelman.

Vincent Thomas kertookin edelleen riemuitsevan teinipojan tavoin nähdessään tulevan kiertueen aikataulun, jossa on kaukaisia maita kuten Kanada, Japani tai Suomi.

– Kiertämisen mahdolliset negatiiviset puolet, kuten jatkuva odottelu, koti-ikävä ja tekniset ongelmat unohtuvat nopeasti, kun tuntee sen, että musiikki todella tavoittaa kuuntelijansa. Positiiviset kokemukset voittavat aina negatiiviset.

 

Gabacho Maroc esiintyy 5.11. Verkatehtaalla kello 19.