Kaupallinen yhteistyö

Rakentajaa tarvitaan aina

Mainos. Raksa-opinnoissa saa harjoitella ajan kanssa eikä virheitä tarvitse pelätä. Niistä oppii eniten.
Lehtori Reijo Rothsten opastaa opiskelija Miska Kaartoahoa runkovaiheen töissä.

Tekemisen meininki, puun tuoksu ja kevyttä läppää: Tavastian Ratasniityn yksikön ”raksaopinnoissa” on monenlaista meneillään. Rakennusalan perusopinnot jakaantuvat kahteen linjaan eli talonrakennukseen sekä maarakentamiseen.

– Ensimmäisen vuoden aikana opiskelijat suorittavat samoja opintoja, joista ensisijaisen tärkeää on perehdyttäminen turvallisuusvaatimuksiin. Niistä ei tingitä työmailla eikä opinnoissa, painottaa ammatillinen ohjaaja Ismo Hietala.

Rakennusalan perustutkinto sisältää ammatillisia sekä yhteisiä tutkinnon osia. Perustusrakenteet, anturat, salaojat sekä runkorakenteet opiskellaan ja harjoitellaan käytännössä. Toisen vuoden aikana opiskelijoilla on mahdollisuus suuntautua joko maarakennuksen osaamisalaan tai talonrakennukseen.

2vuoden opiskelija Eeli Haikka suorittaa muurauksen tutkinnon osaa, johon kuuluu kahi-tiilen leikkausta tiilisahalla.

Ohjaaja innostaa

– Vapaasti valittavia vaihtoehtoja oman ammattitaidon kartuttamiseksi on runsaasti. Teemme yhdessä jokaiselle niin sanotun yksilöllisen opintopolun, joka sopii ja motivoi opiskelijaa eli jokaiselle opiskelijalle laaditaan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS. Meidän ohjaajien tehtävänä on innostaa ja tsempata, täällä on turvallista ja kiireetöntä harjoitella, Hietala kertoo.

Hyvät tilat, moderni konekanta sekä materiaalit antavat erinomaisen mahdollisuuden harjoitella juuri niitä asioita, mitä työmailla tarvitaan.

– Niin, ja täällä koulussa saa tehdä rauhassa eikä virheitäkään tarvitse pelätä. Usein juuri virheistä oppii parhaiten, hymyilee Hietala.

Ammatillinen ohjaaja Ismo Hietala pohtii reformin tuomia muutoksia.

Kaivurin puikoissa

Ratasniityn yksikön piha-alue on myös tehokkaassa käytössä. Perustustöille on muun muassa oma hallinsa, ja kaksi erikokoista kaivinkonettakin löytyy. Niistä suurempi tasoitelee maata ja tottelee kuljettajaansa hyvin.

– Maarakentaminen ja koneiden ohjaus on kiinnostanut jo pidempään. Täällä saa harjoitella rauhassa isonkin koneen ohjaamista. Ja työmarkkinoilla on kova kysyntä hyville koneen kuljettajille, tietää toista vuottaan opiskeleva Antti Heinonen.

Ensimmäisen vuoden opiskelija Eetu Eloranta on viihtynyt raksaopinnoissa hyvin.

– Pilarianturoita ja salanojia on tehty, ja kaikenlaista muutakin. Rento meininki ja mukavaa on ollut, kertoo Eetu Eloranta.

Merkittävä osa oppimisesta ja koulutuksesta tapahtuu Tavastian rakennusten ulkopuolella. Muun muassa lehtori Elina Kanerva tekee yhteistyötä yritysten kanssa.

– Työssä järjestettävä koulutus on aivan oleellista. Valmistamme opiskelijat niin, että he osaavat toimia oikein ja turvallisesti varsinaisilla työmailla. Meitä ohjaajia on luonnollisesti myös mukana kentällä, Hietala kertoo.

Katso video:

 

RAKENNUSALAN PERUSTUTKINTO

HAKEMINEN

MUITA ALAN TUTKINTOJA AMMATTIOPISTO TAVASTIASSA

  • Hakuajat löydät www.kktavastia.fi > Ammattiopisto Tavastia > Perustutkinnot tai Ammattitutkinnot tai Erikoisammattitutkinnot
  • Talonrakennusalan ammattitutkinto
  • Maarakennusalan ammattitutkinto
  • Talonrakennusalan erikoisammattitutkinto
  • Maarakennusalan erikoisammattitutkinto

LISÄTIEDOT

  • Koulutuspäällikkö Rauno Argillander, puh. 050 434 7001
  • Lehtori Elina Kanerva, puh. 050 443 7969
  • Ohjauspiste, puh. 03 658 1500, ohjauspiste@kktavastia.fi