Kaupallinen yhteistyö

Tähän suomalainen lainaa rahaa

Rahoitustuotteiden vertailusivusto VertaaEnsin.fi:n teettämässä kyselytutkimuksessa selvitettiin mihin suomalaiset ovat hakeneet tai voisivat kuvitella hakevansa kulutusluottoa.

Yksi neljäsosa (24%) suomalaisista on ottanut kulutusluottoa viimeisen kahden vuoden aikana. Kulutusluotto on yksinkertaisesti laina, jolla ei ole vakuuksia tai takaajia. Taloustaitoinen kuluttaja kilpailuttaa tarjoajat ennen kuin hakee lainaa netistä, sillä lainantarjoajia on Suomessa yli 60.

Kulutusluottoja otetaan moniin eri tarkoituksiin. Rahoitustuotteiden vertailusivusto VertaaEnsin.fi:n teettämässä kyselytutkimuksessa selvitettiin mihin suomalaiset ovat hakeneet tai voisivat kuvitella hakevansa kulutusluottoa. Kyselytutkimuksessa käytettiin YouGov-kuluttajapaneelia.

 

Yllättävä meno ylitse muiden

Kyselyyn vastanneista 22 % totesi, että on hakenut tai voisi hakea lainaa yllättävää menoa varten. Kolmannes suomalaisista elää täysin ilman säästöjä. Kyseisen luvun valossa voisi kuvitella, että vieläkin useampi olisi valmis ottamaan kulutusluottoa arvaamatonta menoa varten.

Toiseksi ja kolmanneksi eniten vastauksia lainan kohteeksi keräsivät auton hankinta (14%) ja remontti (13 %). Kulutusluotto soveltuu paremmin käytetyn auton ostamiseen kuin uuden, sillä autokaupoilla on usein uuden auton hankintaan käytännöllisempiä rahoitusvaihtoehtoja.

Oli kohde sitten oma asunto, mökki tai mikä tahansa, remontin kalliit kustannukset nousevat askarruttavaksi asiaksi. Remontissa kuluja kertyy materiaaleista ja asiantuntijuudesta. Lisäkustannukset voivat nousta erittäin korkeiksi jos tarvitaan jotain tiettyä asiantuntijuutta.

Muutaman tuhannen pintaremonttiin voi hakea lainaa ilman takaajia tai vakuuksia.

Seuraavaksi eniten suomalaiset ovat hakeneet lainaa, tai voisivat kuvitella hakevansa sitä kodinkone- ja elektroniikka hankintoja varten (11 %), laskujen maksuun (10 %), lainojen yhdistämiseen (10 %) ja matkustamiseen (9 %).

Kodinkoneet ja elektroniikka ovat usein kertaluontoinen isompi investointi, joka tuo säästöjä päivittäisessä elämässä. Ulkomailla esimerkiksi pesulat ovat arkipäivää, joiden käytöstä kertyy nopeasti pesukoneen kokonaishinta.

Suomessa vastaavasti ilmalämpöpumpun hankinta voi tuoda satojen eurojen säästöjä vuodessa.

 

Lainojen yhdistäminen on hyvä vaihtoehto vain huolelliselle

Lainojen yhdistäminen voi olla laskennallisesti kannattavaa kuluttajalle, mutta täytyy olla erittäin tarkka, että nämä kolme ehtoa täyttyvät jos suunnittelet edellisten lainojen maksamista uudella luotolla:

  • Olet sataprosenttisen varma siitä, että et tule tarvitsemaan uuden lainan takaisinmaksuaikana lisää lainaa
  • Sinulla on monta lainaa, joiden kustannukset ovat korkeita
  • Olet laskenut ainakin kaksi kertaa, että lainojen takaisinmaksu erikseen on kalliimpaa kuin lainojen yhdistäminen

Edullinen äkkilähtö voi olla syynä matkan rahoitukseen luotolla. Yllättäviä lentotarjouksia varten on joskus hankala suunnitella etukäteen. Matkustaminen luotolla voi olla ainoa vaihtoehto, jos jokin matkahaave osuu kohdalle todella edullisesti.

Vakuudettomia lainoja haetaan yhä enemmän ja erilaisiin tarkoituksiin. Lainaa hakiessa täytyy olla ehdottoman varma, että takaisinmaksusuunnitelma pohjautuu todelliseen kuvaan omasta taloudesta.

Vaikkakin yllättävä meno oli suosituin kohde kulutusluotolle, täytyy ottaa askel taaksepäin ja kilpailuttaa vaihtoehdot huolellisesti, jos arvaamaton meno osuu omalle kohdalle.

Vertaile kaikki luottokortit, säästötilit ja lainat VertaaEnsin.fi:n avulla.