fbpx
Kaupallinen yhteistyö

Tilastot kertovat: Eläkeläiset hakevat keskimääräistä pienempää lainaa

Eläkeläiset hakevat keskimääräistä pienempiä kulutusluottoja, selviää luottovertailualusta Sortterin julkisista tilastoista. Pieniä lainoja hakevat erityisesti alle 2000 euroa kuussa tienaavat, jotka maksavat lainoistaan myös korkeampaa korkoa.
Sortterin tilastojen perusteella tulotaso vaikuttaa haetun lainan määrään. Pankin tekemä luottopäätös perustuu kuitenkin aina kokonaisarvioon asiakkaasta.

Koronatilanteen rauhoituttua suomalaiset ovat jälleen innostuneet hakemaan lainaa. Luottovertailualusta Sortterin toukokuussa julkaiseman Tilastot-sivun mukaan kuluttajien hakemat lainasummat ovat kasvaneet elokuun 2020 jälkeen lähes 2000 eurolla.

Muuttunut tilanne koskee myös eläkeläisiä, joiden hakemat lainasummat ovat kasvaneet ensimmäisen koronavuoden aiheuttaman aallonpohjan jälkeen noin 7300 eurosta lähes 9400 euroon. 

Eläkeläisten hakemat kulutusluotot ovat kuitenkin lähes 3000 euroa keskimääräistä pienempiä. Eläkeläiset maksavat lainoistaan myös korkeampaa korkoa ja heidän lainahakemuksensa hylätään keskimääräistä useammin. 

Tulotaso vaikuttaa haettuihin lainasummiin

Vuonna 2021 suomalaisten keskimääräinen kokonaiseläke oli 1784 euroa kuukaudessa. Sortterin tilastojen perusteella tulot korreloivat vahvasti sen kanssa, miten suuria kulutusluottoja ihmiset hakevat. 

Alle 2000 euroa kuukaudessa tienaavat eläkeläiset hakevat keskimäärin lähes 4000 euroa pienempiä kulutusluottoja kuin 2000–4000 euroa kuussa tienaavat verrokkinsa. 

Sama pätee myös muiden ammattiryhmien kohdalla: tilastojen perusteella esimerkiksi alle 2000 euroa kuukaudessa tienaava työntekijä hakee keskimääräistä pienempää lainaa, josta hän maksaa myös korkeampaa korkoa. 

Lisäksi pienituloisen lainanhakijan on vaikeampaa saada hyväksyttyä lainapäätöstä. 

Luottopäätös perustuu aina kokonaisarvioon asiakkaasta

Riittävän korkea ja säännöllinen tulotaso on yksi tärkeimmistä kriteereistä lainaa haettaessa. Samalla kannattaa kuitenkin muistaa, että pankkien tekemät luottopäätökset perustuvat aina kokonaisarvioon asiakkaan taloudellisesta elämäntilanteesta. 

Pelkkien tulojen sijaan pankit kiinnittävät huomiota asiakkaan maksuvaraan eli tulojen ja menojen suhteeseen. Kuten sanontakin kuuluu, ”ei ne suuret tulot, vaan pienet menot” – ja se pitääkin lainaa haettaessa usein paikkansa.

Omaa maksuvaraa voi parantaa kiinnittämällä huomiota taloudenhallintaan ja kulutustottumuksiin. Voit aloittaa esimerkiksi kilpailuttamalla olemassa olevat lainasi yhdeksi edullisemmaksi lainaksi, jolloin säästät lainan kustannuksissa ja parannat mahdollisuuksiasi saada uutta lainaa.  

Kilpailuta lainat Sortterin palvelussa

Tulotasosta, elämäntilanteesta tai haetusta lainasummasta riippumatta lainojen kilpailutus kannattaa aina. Lainojen ehdoissa ja kustannuksissa on suuria eroja eri pankkien välillä, joten kilpailuttamalla lainat voit löytää juuri sinun tilanteeseesi sopivan edullisen lainan. 

Lainojen kilpailutus onnistuu Sortterin maksuttomassa lainavertailupalvelussa, jossa voit yhdellä hakemuksella saada lainatarjoukset yli 20 pankilta ja rahoituslaitokselta. 

Miksi lainat kannattaa kilpailuttaa Sortterin palvelussa? 

  • Kulutusluoton hakeminen ja kilpailuttaminen on aina maksutonta.
  • Järjestämme lainatarjoukset edullisuusjärjestyksessä todellisen vuosikoron mukaan.
  • Lainapäätöksen saatuasi laina maksetaan usein jopa samana päivänä. 
  • Teemme yhteistyötä vain luotettavien pankkien ja rahoituslaitosten kanssa. 

Ainoana toimijana Suomessa tarjoamme asiakkaillemme myös parhaan koron takuun

Sortterin Tilastot-sivu tarjoaa avoimen pääsyn lainanhakutilastoihin

Haluatko tietää lisää eläkeläisten ja muiden ammattiryhmien tai vaikkapa eri ikäluokkien lainanhakutilastoista? Sortterin Tilastot-sivu tarjoaa vapaasti hyödynnettävää tietoa suomalaisten hakemien vakuudettomien lainojen ja kulutusluottojen lainasummista, laina-ajoista ja luotonhakijoista. 

Tilastodata perustuu noin 200 000 Sortterin kautta jätettyyn luottohakemukseen, ja aineistoa voi tarkastella kätevästi ikäryhmän, ammattiryhmän ja tuloluokan perusteella. Sen avulla voikin pureutua syvällisesti eri ryhmien lainanhaun erityispiirteisiin. 

Tutustu Sortterin Tilastot-sivuun ja kilpailuta lainat!