Kaupallinen yhteistyö

Yhden illan jousimatka, joka ei jätä ketään kylmäksi

Maaliskuun lopussa koetaan Hämeenlinnan Verkatehtaalla jousien ilta, joka ei jätä ketään kylmäksi.

Sinfonia Lahden kanssa lavalle nousee Suomen kansainvälisesti menestynein jousikvartetti Meta4.

Sinfoniaorkesterin kanssa esiintyminen ei ole jousikvartetille kovinkaan tyypillistä. Se tekee Verkatehtaan konsertista poikkeuksellisen.

– Tämä on todella mielenkiintoinen yhdistelmä, sillä toimintatavat ja traditiot ovat isolla orkesterilla ja kvartetilla aivan erilaiset, Meta4:n jäsen Minna Pensola pohtii.

Viulisti Minna Pensola kertoo, että harjoitusperiodi on tällaisten konserttien yhteydessä erittäin olennaisessa osassa. Harjoituksissa tämän tason ammattimuusikot eivät kuitenkaan harjoittele ainoastaan konsertin musiikkia, vaan etsivät luovaa ilmapiiriä ja yhteistä dynamiikkaa.

Kommunikointi ammattilaisten välillä voi olla hienovaraista. Kulmakarvan nosto tai tietty katse oikeassa kohdassa riittää välittämään viestin.

– Voisi puhua herkistymisen ja vastavuoroisuuden prosessista, jossa löydetään se oikea tulokulma, jolla teos viedään yleisön eteen, Pensola kuvailee.

Verkatehtaalla Meta4 soittaa György Ligetin, Béla Bartókin ja Ludwig Van Beethovenin teoksia.

Kyseistä Beethovenin sinfoniaa Meta4 ei ole koskaan aikaisemmin soittanut orkesterin kanssa.

– Siitä tulee jännä matka, Pensola ennakoi.

Bartókinkaan teosta ei kvartetti ole soittanut opiskeluaikojen jälkeen.

Syksyn aikana Meta4 kiersi jälleen ympäri maailmaa, esiintyen muun muassa Yhdysvalloissa ja Euroopassa. Yhdysvalloissa klassisen musiikin konserttien lippujen hinnat ovat eri maailmasta. Siellä klassisen musiikin ammattimainen opiskelukaan ei ole tavalliselle palkansaajalle juurikaan mahdollista.

– Se on erittäin tärkeää, että Suomessa klassisen musiikin harrastaminen, opiskelu ja tällaiset konsertit kuin tämä Verkatehtaan tapahtuma, ovat kaikille mahdollisia.

Pensolan mielestä klassinen musiikki on hyvissä kantimissa Suomessa ja se johtuu pääosin pitkäjänteisestä työstä. Korkeimmalle tasolle nouseminen on hidasta ja vaikeaa, mutta maan hyvä maine tasoittaa osiltaan tietä muusikoille.

– Ulkomailla suomalaisista muusikoista ollaan kiinnostuneita. Meitä kuunnellaan, Pensola kertoo tyytyväisenä.

 

Sinfoniaorkesterin riveissä

Konserttimestari ja viulisti Maaria Leino

Miksi valitsit soittimeksesi viulun? Valitsin viulun, koska isosiskoni Taija Angervo soitti viulua ja minä halusin tietysti tehdä kaikkea samaa perässä, mitä isosiskokin.

Mikä on erikoisin kappale, jonka olet soittanut viululla? Erikoisia kappaleita on monia, mutta äkkiseltään tulee mieleen Bergin Lulu -ooppera, jossa on soolo kolmelle torviviululle. Niitä käytettiin ennen vahvistimien aikaa jazz -bändeissä.

Mikä urheilulaji viulu olisi? Viulu olisi kyllä maratoonijuoksu. Viulistin tielle tarvitsee miljoonia tunteja valmistautumista lapsesta lähtien.

Kerro huonoin tai paras viuluaiheinen vitsi. Vitsejä minulla ei valitettavasti ole. Mutta itselleen on hyvä osata nauraa. Sitä tulee tehtyä kyllä riittävästi.

 Meta4 ja Sinfonia Lahti Verkatehtaalla keskiviikkona 27.3. klo 19.