Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pörssisähkön hintavaihtelut jatkuneet myös keväällä

Nykyiset sähkölaskut haukkaavat edelleen monien kuluttajien lompakosta merkittävän lohkon, sillä sähkösopimusten hinnat ovat jatkaneet roimaa nousuaan viime syksystä alkaen.

Korotuksen taustalla on pörssisähkön raju kasvu, johon ovat vaikuttaneet jo pitkän aikaa niin polttoaineiden ja päästöoikeuksien kallistuminen, vähäinen tuuli- ja vesivoimalla tuotettu sähkö, erittäin kylmä talvi kuin koronan jälkeinen talouden aktivoituminen.

Lisäksi energian hinnan nousuun on vaikuttanut viime aikoina myös Venäjän hyökkäys Ukrainaan, sillä Venäjälle asetetut pakotteet ovat kurittaneet kovalla kädellä myös raakaöljyn hintaa.

Suuria hinnanalennuksia ei ole näköpiirissä

Sähkön hinnan ei uskota juurikaan laskevan lähiaikoina, sillä monien asiantuntijoiden mukaan inflaatioon on odotettavissa pelkkää kasvua. Inflaatio näkyy ennen kaikkea energian hinnassa ja odotetaan, että sodan vaikutukset tulevat pitämään energiaan hintaa korkealla todennäköisesti pidemmänkin aikaa – riippumatta siitä, millaiseen lopputulokseen sota päättyy.

Raakaöljyn korkea hinta maailmanmarkkinoilla on heijastunut nopeaan tahtiin esimerkiksi bensapumpulla, mutta vastaavasti sähkön ja kaukolämmön hinnoissa nämä muutokset ovat näkyneet pienellä viiveellä.

Pörssisähkön hintojen nousu on kuitenkin jatkunut jo sen verran pitkään, että lähes jokainen kuluttaja on huomannut ikäviä muutoksia sähkölaskussaan – ellei ole sitten ehtinyt sopia useamman vuoden pituista määräaikaista sähkösopimusta ennen energian hintojen nousua.

Mistä löytää edullista sähköä tässä maailman tilanteessa?

Jos maailmantalouden tilanne ei ollut ennen Venäjän hyökkäystä vielä tarpeeksi epävarma, nyt Ukrainassa käytävä sota on viimeistään ajanut energiamarkkinat todelliseen epävakauteen. Niin öljyn, hiilen kuin kaasun hinnat hipovat ennätyksellisiä lukemia, ja inflaatio on iskenyt myös ruoan, bensan, dieselin ja lannoitteiden hintaan sekä asuntolainojen korkoihin.

Sekä määräaikaisten että toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hinnat ovat kallistuneet merkittävästi viime syksystä lähtien. Monet sähköyhtiöt ovat nostaneet esimerkiksi toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimusten hintaa jopa yli 100 prosentilla.

Vaikka sähkön hinnalla on tapana laskea kevään aikana, tällä hetkellä näyttää siltä, että pörssisähkön hintojen vaihteluille ei näy loppua. Sähköyhtiöt voivat siis nostaa toistaiseksi voimassa olevien sähkösopimustensa hintaa uudelleen kevään mittaan kuukauden varoitusajalla.

Lisäksi, jos määräaikainen sopimus on pian umpeutumassa, uudesta sopimuksesta joutuu todennäköisimmin maksamaan huomattavasti aiempaa enemmän.

Pörssisähkösopimus saattaa olla jälleen varteenotettava vaihtoehto

Monet asiantuntijat suosittelevat tällä hetkellä toistaiseksi voimassa oleva spot-hintoihin sidottua tuntisähkösopimusta, sillä vuorokauden edullisimpien tuntien aikana sähkön hinta on huomattavasti edullisempaa verrattuna muihin sopimustyyppeihin. Kuten nimikin viittaa, hintaa päivitetään tunnin välein, joten omaa sähkön kulutusta on syytä seurata ja säädellä hinnan muutosten mukaan.

Jos spot-hintaan sidottu tuntisähkösopimus tuntuu liian riskialttiilta, määräaikainen sopimus vaihtoturvalla voi tuoda toivottua lisävakautta sähkön markkinahintojen suureen epävarmuuteen. Vaihtoturvan ansiosta määräaikaisen sähkösopimuksen voi päivittää edullisempaan sopimukseen hintojen laskiessa.

Vaikka vuoden takaiset hinnat ovat kaikkien sähkösopimusten tapauksessa mennyttä, kilpailuttamalla ja vertailemalla eri sähkönmyyjien hintoja on mahdollista löytää juuri omaan asumismuotoon edullisin sähkösopimus. Esimerkiksi muuton yhteydessä kilpailutus kannattaakin tehdä aina, sillä sähkösopimuksen joutuu joka tapauksessa vähintäänkin siirtämään uuteen osoitteeseen.

Vaikka muuttoa ei olisikaan tiedossa, sähkö kannattaa kilpailuttaa toistaiseksi voimassa olevien sopimusten tapauksessa säännöllisesti ja määräaikaisten sopimusten tapauksessa aina nykyisen sopimuksen umpeutuessa. Määräaikaisen sähkösopimuksen, johon kuuluu vaihtoturva, voi puolestaan kilpailuttaa heti hintojen laskiessa.

Helpoin ja vaivattomin tapa kilpailuttaa sähkösopimukset on osoitteessa Sahkon-kilpailutus.fi. Sähkön kilpailutus on täysin ilmaista, eikä edellytä kuluttajalta nykyisen sähkösopimuksen päivittämistä uuteen, jos edullisempaa hintaa ei ole tarjolla. Käytännössä sähkön kilpailutus kannattaa siis aina.

Sahkon-kilpailutus.fi sivuston sähkönvertailupalvelu huomioi kilpailutuksessa automaattisesti kaikki uuteen sähkösopimukseen liittyvät kulut, myös perusmaksut. Sähkön kilpailutusta varten tarvitset vain mahdollisimman tarkan arvion kotitaloutesi sähkönkulutuksesta tai viimeisimmän sähkölaskusi. Näin säätämällä sähkönkulutuksen vertailukoneeseen sähkösopimukset järjestetään automaattisesti edullisimmasta kalleimpaan.