Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kesällä 2022 sähkökäyttöisyys on ykköstrendi myös mökkeilyssä

Sähkö on valttia, minkä myötä mökkeilykin on murroksessa, kertoo EVX Storen tuoteasiantuntija Teemu Vaalio. Sähkökäyttöisyys näkyy niin mökin ylläpitotöissä, veneilyssä kuin yleistyvässä tavassa tuoda sähköt myös mummonmökkeihin.

Moni suomalainen on tottunut siihen, että kesämökkikauteen kuuluvat tietyt asiat: valoisat yöt, hyttyset, järvi ja sauna, grillaus. Tietynlainen askeettisuus tai vaihtoehtoisesti ruohonleikkurin ja mökkiveneen moottoreiden pörinä ja polttoaineen katku.

– Ei, toteaa Teemu Vaalio, EVX Storen tuoteasiantuntija.

EVX Store on suomalainen, sähkökäyttöisten liikkumisvälineiden ja moottoreiden asiantuntija, joka katsoo maailmaa sähköisestä näkökulmasta.

– Ei mökkikesän tarvitse tarkoittaa elämisen hankaluutta tai äänekkäitä polttoainemoottoreita ja bensankatkua. Moni tekee asiat uudella tavalla, ja hyvä niin, Vaalio jatkaa.

– Sähkökäyttöisyys on ehdottomasti mökkeilynkin ykköstrendejä tällä hetkellä ja näkyy suomalaisessa mökkiarjessa ihan konkreettisesti.

Aurinkopaneelit sähköistävät, virta-asema säilöö virran

Ensinnäkin perinteiset mummonmökit, joihin vedet kannetaan kaivosta ja järvestä ja jossa öiden pimetessä sinnitellään kynttilänvalossa, ovat koko ajan harvinaisempia. Kodin mukavuudet, ainakin niistä tärkeimmät, halutaan myös mökille.

Mökit, joihin aiemmin olisi ollut liian vaivalloista tai kallista vetää sähköt, sähköistetään nykyään usein aurinkopaneeleilla. Niihin liittyvä teknologia on ottanut valovuosien harppauksia.

Yksi kehitysaskelista on virta-asemien käyttö aurinkopaneelista saatavan energian säilömiseen.

– Virta-asema on kuin valtavan kokoinen power bank. Niitä käytetään juuri aurinko- tai muun energian säilöntään. Myös, jos mökillä ei ole minkäänlaista virtalähdettä, virta-aseman voi ladata kotona täyteen ja siitä riittää virtaa tuntikausiksi useampienkin laitteiden käyttöön, Vaalio kuvailee.

Moottoriveneilyä luonnon hiljaisuudessa

Sähkön voittokulku näkyy myös veneilyssä ja kalastuksessa, Vaalio kertoo.

Yhä useammin kalamiehet ja -naiset valitsevat sähkökäyttöisen perämoottorin. Luonnon ja järven asukkaiden rauhaa ei enää kalaretkelle lähtiessäkään särje kovaääninen moottorin ärjyntä.

– Nämä uudet sähköperämoottorit ovat älyttömän hyviä ja ennen kaikkea hiljaisia. Mökkinaapurit ja kalat kiittävät, kun järvellä ei enää suhailla kovaäänisesti ja häiritä rentoa ja rauhallista mökkielämää, Vaalio maalailee.

Sähkö helpottaa pihan ylläpitoa

Polttoaineella läträäminen, sen hankkiminen, kuljetus ja varastointi jäävät historiaan, kun mökille hankkii lisäksi robottiruohonleikkurin, joka osaa ottaa itsenäisesti tarvittavan verkkovirran sille rakennetusta lataustelakasta.

– Robottiruohonleikkurit ovat jo vuosien ajan haastaneet ihan toden teolla perinteisiä, päällä istuttavia tai työnnettäviä bensiinileikkureita, Vaalio kertoo.

– Nämäkin laitteet ovat erittäin hiljaisia ja lisäksi pitkäikäisiä. Ajoittain vaihdettavien leikkuuterien lisäksi muita vaihto-osia ei näihin tarvita, eli kun investointi on kerran tehty, käyttö on helppoa ja edullistakin.

Pihanurmikkoa ylläpitävät tietävät, että säännöllinen leikkaus suojaa nurmea kasvitaudeilta ja saa sen näyttämään hyvältä ja tuoksumaan tuoreelta. Siinä riittää tekemistä.

– Jos leikkuun tekee aina käsin, muodostuu siitä kesän aikana aika suuri homma. Saman ajan voisi käyttää vaikka ihan siihen olennaisimpaan: mökillä kesän aikana rentoutumiseen ja kesästä nauttimiseen. Robottien apu kannattaa ottaa ilolla vastaan! Vaalio hehkuttaa.