Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pihatöiden osaajat omalta seudulta

Hämeenlinnan Viherrakennus on uusi aputoiminimi, jotta yrityksen työntekijöiden ei luultaisi tulevan Tampereelta.

Tampereen Viherrakennus on toiminut Hämeenlinnan seudulla kaksi vuotta työnjohtajansa puutarhuri Timo Koskisen johdolla. Talvella yrityksessä alettiin miettiä, miksi hämeenlinnalaisilta taloyhtiöiltä ei juurikaan saavu tarjouspyyntöjä.

– Pohdimme, missä mahtaa olla vika, koska Tampereella ja Riihimäelläkin tarjouspyyntöjä tuli suhteessa selvästi enemmän kuin Hämeenlinnassa. Päädyimme siihen, että hämeenlinnalaiset ajattelevat työmatkoista voisi tulevan ylimääräisiä kustannuksia, kun luullaan, että toimimme Tampereella. Ehkä he haluavat myös suosia oman kaupungin yrityksiä, Koskinen kertoo.

Jotta ei olisi mitään epäselvää, missä viherrakentamisen paikalliset osaajat asuvat ja tekevät työtään, yritys perusti äskettäin uuden aputoiminimen, Hämeenlinnan Viherrakennuksen.

Koskisen lisäksi aputoiminimen alla työskentelevät viherrakentajat Tiina Mäkinen, Laura Lehtimäki, Tuulia Kalliokoski ja kivimies Joni Rokkanen. Kaikki naiset ovat opiskelleet tai parhaillaan opiskelemassa hortonomiksi. Koskinen arvelee, että kauden aikana tarvitaan mahdollisesti vielä lisää työkäsiä.

– Nyt odotamme entistä enemmän myös asuntoyhtiöiden puolelta yhteydenottoja yksityisten lisäksi. Teemme kaikkea viherrakentamiseen liittyviä töitä, tärkeimpinä ovat nurmikot, kukkaistutukset, muut istutukset ja kivityöt. Kohteet ovat hyvinkin toisistaan poikkeavia, omakotitaloista kauppaliikkeen pihapiiriin. Työn kesto on täysin asiakkaasta kiinni, se voi kestää muutaman tunnin tai muutaman viikon, Koskinen kertoo.

Toukokuu Hämeenlinnan Viherrakennuksella on jo myyty lähes täyteen juhannukseen asti, mutta jotain pientä urakkaa se vielä pystyy ottamaan vastaan alkukesästäkin.

Nykyisin viherrakentamisen työkausi kestää jopa kahdeksan kuukautta entisen noin neljän kuukauden sijaan. Kaikki uudemmat materiaalit, esimerkiksi ruukkutaimet, ovat sellaisia, että niitä voi istuttaa koko kesän ajan.

– Siirtonurmi on yksi iso tekijä, se mahdollistaa nurmikon teon keskellä kesää. Aikaisemmin kylvö piti saada juhannukseen mennessä tehtyä, Koskinen kertoo.

Kesälomaa viherrakentajat pitävät vuodenvaihteessa. Tänä keväänä työt alkoivat Tampereella jo pääsiäisestä ja Hämeenlinnassa huhtikuun puolessavälissä.

– Kierto on vuosien aikana muuttunut, aiemmin se kesti vapusta lokakuuhun, ja sen jälkeen työsuhteiden jatkosta sovittiin erikseen viikko kerrallaan. Ympäri vuoden emme kuitenkaan vieläkään pysty tekijöitä työllistämään, Koskinen sanoo.