Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lainavertailulla säästöjä kulutusluottoon

Lainat ovat edelleen keskeinen osa monen kuluttajan taloutta. Lainoja on monenlaisia ja niillä rahoitetaan erilaisia arjen hankintoja. Lainaehdotkin vaihtelevat tapauskohtaisesti, joten lainavertailu on käytännössä aina tärkeä osa lainanhakumenettelyä, koska se tuo lähes poikkeuksetta säästöjä.

Laina ei ole ainoastaan itselainasumma, vaan se sisältää tiettyjä ehtoja. Ehdoilla lainantarjoaja, eli rahoitusyhtiö pyrkii toiminnan kannattavuuteen ja niillä halutaan myös varmistaa, että lainan myöntäminen on molemmille osapuolille mielekästä. Ehdot käsittelevät muun muassa lainan korkoja ja muita kuluja. Niissä määritellään myös takaisinmaksuaika, joka sanelee lainanmaksun tahdin.

Lainamarkkinoiden lainsäädäntöä on kiristetty Suomessa viimeisen vuosikymmenen aikana tuntuvasti. Korkokatot ovat karsineet osan rahoitusyhtiöistä pelistä pois, mutta lainamarkkinoilla on edelleen melko reilusti tarjontaa. Lainatarjouksia suunnataan kuluttajille eri väyliä pitkin ja suurehko valikoima saattaa hämmentää lainanhakijaa.

Tämän takia lainavertailu on mainio tapa löytää itselleen sopivin laina. Lainavertailuun keskittyneitä sivustoja löytyy verkosta runsaasti ja edulliset vertaislainat voivat löytyä helposti pienellä vaivannäöllä.

Edullisempi laina helposti lainavertailulla

Lainavertailu kannattaa, koska se karsii todennäköisesti lainan kuluja tuntuvastikin. Se säästää usein myös aikaa ja vaivaa, ja lainanhakija voi tavoittaa vertailulla kymmeniä eri rahoitusyhtiöitä.

Rahoitusyhtiöt toimivat lainantarjoajina ja niitä voi olla esimerkiksi erilaiset pankit ja rahoituslaitokset. Vertailun kautta lainanhakija pääsee silmäilemään eri rahoitusyhtiöiden tarjouksia ja sitä mukaa avartamaan itselleen sopivia mahdollisuuksia lainanhakuun liittyen.

Lainavertailu etenee käytännössä siten, että lainanhakija laatii vertailuhakemuksen täyttämällä tarvittavat tiedot valitsemallaan lainavertailusivustolla. Hakemuksessa pyydetään tyypillisesti lainasumma ja laina-aika. Lisäksi siihen tulee kirjoittaa tiettyjä henkilökohtaisia tietoja.

Tämän jälkeen sivusto jäsentelee annettuja tietoja ja näyttää niiden perusteella sopivat lainatarjoukset. Ehdotetuista lainatarjouksista pitää aina näkyä selkeästi niiden ehdot, joista lainanhakija voi tarkistaa helposti lainan korot ja muut kustannukset sekä takaisinmaksuaika. Tarjouksia voi vertailla keskenään ja niiden perusteella lainanhakija voi tehdä parempia päätöksiä.

Kannattaa muistaa, että lainavertailu on sitomatonta: se antaa sinulle ainoastaan puolueetonta ja neutraalia tietoa eri lainantarjoajista. Niiden perusteella sinulla on paremmat mahdollisuudet löytää itsellesi sopivin laina tarkan harkinnan jälkeen.

Lainassa on lukuisia ehtoja

Laina muodostetaan monesta eri seikasta ja niiden suhteen tulee olla tarkkana erityisesti kulutusluottojen kohdalla. Älä koskaan allekirjoita lainasopimusta, jos et täysin ymmärrä tai hyväksy lainan ehtoja. Kulutusluottoja haetaan nykyään enimmäkseen verkosta, mikä on useimmiten erittäin helppoa. Vaivattomuudesta huolimatta niitä pitää harkita perusteellisesti.

Pienlainoissa on määritelty ennakkoon korko, mutta tämä ei ole usein koko totuus. Monet lainat sisältävät myös muita kuluja, joita voi olla esimerkiksi lainan avausmaksu ja tilinhoitomaksu. Tämän takia sinun tulisi kiinnittää erityistä huomiota lainan todelliseen vuosikorkoon, jossa on otettu huomioon kaikki lainan kulut.

Lainavertailu auttaa usein selvittämään kaikki lainan ehdot, koska ne tulee hyvässä vertailupalvelussa mainita selkeästi ja yksiselitteisesti. Jos olet epävarma harkitsemasi lainan ehdoista, selvitä asiaa tai älä hae kyseistä lainaa.