Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tunnetko vertaislainan perusteet?

Vertaislaina on lainaa, jossa yksityishenkilö lainaa rahaa toiselle yksityishenkilölle. Sitä kutsutaan myös peer-to-peer-lainaksi ja sen saa usein pienlainaa matalammalla korolla. Vertaislaina tarjoaa sijoittajille mahdollisuuden noin 10% tuottoihin.

Vertaislainan toiminnasta vastaavat yleensä vertaislainapalvelut. Kyseiset rahoitusyhtiöt toimivat tietynlaisena välikätenä sijoittajan ja lainaajan välillä. Vertaislaina on yksi joukkorahoituksen muoto, jossa on yksi lainaaja ja useampia lainanantajia.

Vertaislainoissa on korkeammat korot kuin pankkilainoissa, koska niitä myönnetään helpommin ja niihin ei tarvitse asettaa vakuuksia. Vertaislainoja kannattaa muiden lainojen tapaan vertailla, koska sen avulla lainanhakija voi löytää itselleen parhaiten edulliset vertaislainat.

Lainanottajalle muodostuu vertaislainassa suurimmat kustannukset ja välittäjäyritys muodostaa tulonsa lainanhakijan ja lainanantajan maksamista kuluista. Näitä kuluja ovat muun muassa palkkiot merkinnästä, koroista, hallinnasta ja lainan avauksesta.

Vertaislainan vaikutus riippuu osapuolesta

Vertaislainaamisessa on varsin yksinkertainen idea, jossa ylimääräistä rahaa omistavat henkilöt lainaavat rahaa lainanhakijalle. Siinä kysyntä ja tarve toteutuvat perinteisen pankkitoiminnan mukaan, jossa pankki maksaa rahan tallettajille korkoa ja sama raha lainataan lainanhakijalle.

Digitalisaation avulla lainaajat ja lainanhakijat ovat löytäneet toisensa helpommin.

Vertaislainassa lainanhakija ja lainaaja voivat toimia ilman pankin välikäsiä. Vertaislainan ideaa voisi verrata vaihdantatalouksien yrityksiin, kuten Airbnb:n tai Uberiin. Niissä toimiva ja kustannustehokas konsepti yhdistää kysynnän ja tarpeen saumattomasti toisiinsa ilman kankeita välikäsiä.

Useassa palvelussa lainanhakija voi itse määritellä laina- ja korkovaatimukset hakemalleen vertaislainalle, mutta lainanantajan tulee ensin hyväksyä myönnettävän lainan ehdot. Tällöin lainanantaja voi antaa lainan sille hakijalle, joka pystyy tarjoamaan korkeimman tuoton. Lainanhakijat jaotellaan luottoluokituksen perusteella ja lainan korko kulkee käsi kädessä lainanhakijan luottoluokituksen kanssa.

Kun vertaislaina on toteutunut vertaislainapalvelussa, alkaa lainansaaja maksaa lainaansa takaisin. Lainaa lyhennetään sovittujen ehtojen mukaisesti ja lyhennykset suoritetaan tyypillisesti kuukausittain. Lyhennyksien yhteydessä vertaislainapalvelu tilittää lainan antaneelle sijoittajalle.

Jos lainanhakija ei noudata lainasopimuksen ehtoja eikä lyhennä lainaa, laittaa lainanvälittäjäyritys sen perintään samaan tapaan muiden lainojen tapaan. Tämä madaltaa sijoittajan riskiä, vaikkakin lainanhakijan luottotiedot tarkistetaan ennen lainan myöntämistä.

Vertaislainan riskit

Jos vertaislainaa harrastaa sijoittamismielessä, tulee huomioida siihen liittyvät riskit. Vertaislainasijoittamiseen sisältyy nimittäin riskejä muiden sijoitustoimintojen tapaan. Yksi ilmeisin riski liittyy lainansaajan kykyyn ja tahtoon maksaa laina takaisin. Tällöin puhutaan luottotappioriskistä.

Sijoittaja voi pienentää luottatappioriskiä hajauttamalla sekä valitsemalla lainanhakijoita parhaimmalla luottoluokituksella. Luottoluokituksen määrittelemiseen käytetään koneoppimista ja siihen sisältyy useita eri muuttujia. Käytännöt kehittyvät jatkuvasti, jolloin tulevaisuudessa luottoriski voidaan tunnistaa helpommin.

Vertaislaina on sijoitusmuodossa suhteellisen tuore ilmiö, joten sen riskejä on vielä hieman haastavaa arvioida. Rahoitusmarkkinat ja yleinen taloustilanne saattavat muutoksineen ja heilahteluineen vaikuttaa vertaislainasijoittamisen riskeihin.

Lisäksi lainamarkkinoihin voi kohdistua tulevaisuudessakin kiristyviä lainsäädäntöjä ja niiden verotuskäytännötkin saattavat muuttua. Myös teknologian kehitys saa aikaan uusia mahdollisuuksia, kun esimerkiksi lohkoketjuteknologian avulla voidaan tehdä älysopimuksia, joissa ei ole kolmansia osapuolia.

Vertaislainan hakeminen

Vertaislainaa voidaan hakea eri rahoitustarpeisiin, mutta lainan saamiseen ja sen kustannuksiin vaikuttavat muun muassa lainanhakijan taloudellinen tilanne ja aiempi taloudellinen tilanne. Vertaislainaa voi hakea suoraan yksityishenkilöitä, mutta sitä haetaan useammin lainayhtiöiltä. Internetin yleistyminen on tuonut lainanhakijat ja –tarjoajat lähemmäs, minkä myötä yksityishenkilöt voivat sopia vertaislainasta keskenään.

Vertaislainojen välittäjänä toimii kuitenkin useimmissa tapauksissa jokin palveluntarjoaja, jonka kautta laina haetaan ja myönnetään. Rahoitusyhtiöt tekevät lainausvaiheista molemmille osapuolille yleensä helpomman ja turvallisemman. Lisäksi osapuolet saavat usein enemmän vaihtoehtoja.