Kaupunkiuutiset

1–2–3–NYT!

Alajärveen kirmaava Lia Heikurainen ei epäröi askeleissaan. Isosisko Aida sekä kaverukset Nea Mäki ja Tara Vainio seuraavat perässä yhtä reippaasti.

Tämä nelikko rakastaa uimista, ja 18-asteinen järvi on juuri sopivan lämmin uimiseen.

– Heitin talviturkin jo toukokuun alussa, Lia laskee.

– Olemme aika kovia uimareita, isosisko Aida vahvistaa.

 

Alajärven rannalla sijaitseva Tervaniemen virkistysalue hurmasi tytöt heti. Yksi tyttöjen vanhoista rantasuosikeista on Kahtoilampi.

– Se on sopivan lyhyen matkan päässä kotoa, pyörillä paikasta toiseen liikkuvat kaverukset perustelevat.

He arvostavat uimarannan pohjan kuntoa. Leväpohja tai isot kivet eivät houkuttele uimaan.

– Hirveän tummaan veteen ei ole kiva mennä, Nea lisää.

 

Virallinen uimakausi jatkuu 31. elokuuta asti.

Uimavesien puhtautta valvovat läpi kesän kuntien terveydensuojeluviranomaiset.

Hämeenlinnassa uimavesien laadun viranomaisvalvonta koskettaa 20:tä, Hattulassa viittä ja Janakkalassa yhdeksää uimarantaa.

 

Hämeenlinnan ja Hattulan valvottavat rannat on jaettu yleisiin uimarantoihin ja pieniin yleisiin uimarantoihin. Kaikki Janakkalan rannat luokitellaan pieniksi yleisiksi rannoiksi.

Pieniltä rannoilta otetaan kesän aikana kolme vesinäytettä. Vilkkaimmilta isoilta rannoilta otetaan näiden lisäksi yksi näyte ennen uimakauden alkua.

– Hämeenlinnan uimahallin ranta on poikkeus: tänä kesänä näytteitä otetaan yhteensä kahdeksan. Vedenlaatua ei epäillä, vaan näytteitä otetaan myös viime vuonna rästiin jääneiden edestä, kaupungin terveystarkastaja Päivi Lindén selvittää.

 

Uimaveden katsotaan olevan hyvälaatuista, kun vesi täyttää ulosteperäisestä saastumisesta kertoville Escherichia coli -bakteerille ja suolistoperäisille enterokokeille asetetut laatuvaatimukset.

Syanobakteerin eli sinilevän määrää tarkkaillaan näytteenottojen yhteydessä. Sinileväesiintymistä tiedotetaan tarvittaessa rannoilla.

Vesinäytteiden sijaan nopeasti vaihtelevin sinileväesiintymien määrästä kertoo parhaiten uimarin oma arvio. Viranomaisten valvomilta rannoilta löytyvätkin terveydensuojeluviranomaisen yhteystiedot, jos veden laatu ei vaikuta olevan kunnossa.

– Levähavaintojen perusteella tarkastuksia voidaan tehdä useammin kuin kolme kertaa kesässä, Janakkalan uimavesien valvonnasta vastaava terveystarkastaja Seija Laakso sanoo.

 

Valvottavat rannat ovat valikoituneet mukaan vuosien saatossa.

Lindén kertoo, että Hämeenlinnan osalta ainoa muutos valvottavien rantojen listassa on uimahallin ranta, joka oli uimahallin remontin ja maansiirtotöiden vuoksi pari vuotta poissa käytöstä.

– Isot rannat valikoituvat mukaan sen perusteella, että rannoilla käy paljon väkeä. Pienemmät rannat ovat mukana, koska kunnat ovat aikanaan katsoneet uimapaikkojen olevan heidän uimapaikkojaan.

 

Uimavesien viranomaisvalvonnasta kerrotaan lisää kuntien kotisivuilla www.hameenlinna.fi, www.janakkala.fi ja www.hattula.fi.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset