Kaupunkiuutiset

100 vuotta työtä hymyllä ja sydämellä – Sotilaskotiyhdistys julkaisi juhlakirjan

Sotilaskotiyhdistyksen juhlakirja on tarina vihreistä sisarista ja muuttuvasta maailmasta.
Tietokirjailija Merja Isotalo ja Sotilaskotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Heikkilä esittelivät juhlavaa teosta sen julkistamistilaisuudessa Parolannummella 1. elokuuta. Kuva: AP Sarjanto
Tietokirjailija Merja Isotalo ja Sotilaskotiyhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Heikkilä esittelivät juhlavaa teosta sen julkistamistilaisuudessa Parolannummella 1. elokuuta. Kuva: AP Sarjanto

Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistyksellä on takanaan kunniakas historia, sillä se avasi ovensa vuonna 1918 ollen ensimmäisiä kaltaistensa joukossa..

Tietokirjailija Merja Isotalon kirjoittama 100-vuotisjuhlakirja kertoo yhdistyksen tarinan sen syntyvaiheesta sotiin, pula- ja lamavuosista nousukausiin ja hyvinvointivaltion rakentamiseen. Teos julkistettiin Sotilaskoti Parola 1:ssä viime viikolla.

– Kirjan tekeminen oli erittäin mielenkiintoista. Uskon, että lukijoille tulee aika valaistuminen siitä, miten moninaista sotilaskotityö on ollut, Isotalo arvelee.

– Monet ovat tehneet yhdistyksessä pitkän uran. Se kertoo uskollisuudesta ja aatteellisuudesta, mutta myös tavoitteiden saavuttamisen merkityksestä.

 

Yhdistyksen sääntöjen mukaan sen tarkoituksena on tukea puolustusvoimissa ja rajavartiolaitoksessa palvelevia asevelvollisia heidän vapaa-aikansa viihtyvyyden lisäämiseksi, henkisen kasvunsa edistämiseksi sekä myönteisten maanpuolustusasenteiden lujittamiseksi.

– Tätä työtä sisaret ovat tehneet noudattaen arvojaan eli vapaaehtoisuutta, yhteisöllisyyttä, itsensä kehittämistä ja luotettavuutta sekä monista muista järjestöistä poikkeavia arvojaan, iloisuutta ja palvelualttiutta, Isotalo kiitteli julkistamistilaisuudessa pitämässään puheessa.

Jokainen sisar on saanut valita niitä tehtäviä, jotka ovat olleet lähellä heidän omaa osaamistaan ja kiinnostusta. Lisäksi he ovat saaneet koulutusta ja tukea kokeneemmilta sisarilta.

 

Edellinen historiikki valmistui yhdistyksen täyttäessä 75 vuotta. Vaikka vanhempaa teosta voitiinkin käyttää taustamateriaalina, vaadittiin yhdistyksen historiatyöryhmältä isoa panosta 100-vuotisjulkaisun valmistelussa. Ryhmään kuuluivat Tuulikki Liukkula, Lisbeth Heinonen, Irja Ollila, Liisa Suomilammi sekä yhdistyksen toiminnanjohtaja Kirsi Heikkilä.

– Hanke oli todella työllistävä. Kirjaa tehtiin pitkään ja hartaasti, Heikkilä sanoo.

– Niin puolustusvoimat kuin meitä ympäröivä maailmakin ovat muuttuneet valtavasti 25 vuodessa. Aikaisemmin esimerkiksi varusmiehet olivat jatkuvasti kiinni, mutta nykyään alueella ei ole viikonloppuisin juuri ketään. Kaikista muutoksista huolimatta sisaret ovat aina yhtä innostuneita työstään.

 

Vanhimmat sotilaskotisisaret ovat tehneet yli 40 vuotta kestäneen uran. Tällä hetkellä yhdistyksessä on 14 palkattua työntekijää. Vapaaehtoisia on yli 300 ja heistä noin 100 tekee päivystysvuoroja sotilaskodeissa, maastotehtävissä ja kirjastossa. Vapaaehtoisia on myös mukana monenlaisissa tapahtumissa.

Yhdistyksen ”sotkujen” herkuista ja vapaa-ajan ohjelmista ovat saaneet vuosikymmenten aikana nauttia ainakin satatuhatta alokasta läheisineen.

– Varusmiehet ovat saaneet esittää toivomuksiaan, joita sisaret ovat toteuttaneet mahdollisuuksien mukaan, Isotalo kertoo.

– Mukaan on mahtunut yllätyksiäkin, kuten se, että alokasjuhlaan saatiin esiintymään Eppu Normaali.

Vuodesta 1918

Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistyksen toiminta alkoi niin kutsutussa Raittiustalossa Raatihuoneenkadulla 17.11.1918.

Muutaman kuukauden jälkeen uusi tila löytyi Birger Jaarlin kadulta.

Vuonna 1931 tilat saatiin Linnakasarmilla, jossa toiminta jatkui vuoteen 1988 asti.

Suomenkasarmin sotilaskoti valmistui 1936 ja palveli vuoteen 1987 asti.

Poltinahon sotilaskoti toimi 1960-luvulta 2000-luvun alkuun.

Parolan uusi sotilaskoti (nykyinen Parola 2) vihittiin käyttöön 1957.

Sotilaskoti Parola 1 valmistui vuonna 1988.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset