Kaupunkiuutiset

112-päivänä voi kysyä turvallisuudesta

112-päivänä puhutaan arjen turvallisuudesta ja siitä, miten jokainen voi osaltaan huolehtia turvallisuudesta. Tavoitteena on tehdä Suomesta Euroopan turvallisin maa.

– 112-päivä on myös oiva mahdollisuus tutustua eri viranomaisten käytäntöihin ja kysyä neuvoa, Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen pelastuspäällikkö Petri Talikka sanoo.

Pelastuslaitoksen lisäksi paikalla on poliisin, Turun hätäkeskuksen ja Panssariprikaatin edustajia. Päivän ohjelmassa on pelastusnäytöksiä ja tietoiskuja. Kahvitarjoilu kuuluu tietysti ohjelmaan.

Asukkaat voivat kysyä eri viranomaisten työstä sekä hakea neuvoja mahdollisiin onnettomuustilanteisiin. Monet tapaturmat, tulipalot ja rikokset on vältettävissä suunnitelmallisella toiminnalla. Lisäksi 112-päivänä jaetaan tietoa ja opastetaan ihmisiä toimimaan oikein hätätilanteissa.

– Arjen turvallisuuteen pystyy varautumaan, mutta myös onnettomuuksien varalle on hyvä tietää perusasiat. Kaiken lähtökohtana jokaisella kansalaisella pitäisi olla, että aina varmistetaan myös toisten ihmisten turvallisuus, Petri Talikka tiivistää.

Esimerkiksi hän ottaa vaikka tieltä suistuneen auton havaitsemisen.

– Niin kiire ei saa olla, etteikö ehdi katsomaan, onko auton sisällä ihmisiä. Pelkkä soitto hätänumeroon tuntuu monelle riittävän. Kun jo soittaessaan tietää, onko kyse ihmisten hyvinvoinnista, auttaa pelastusviranomaisia merkittävästi pelastustöihin lähdössä, Talikka selvittää.

112-päivä muistuttaa tietysti myös hätänumerosta 112 ja siitä, että tämä numero toimii kaikissa EU-maissa. Hätänumeroon soittamisesta opastetaan: milloin on tärkeää soittaa ja missä tilanteissa kannattaa valita jokin toinen numero. Hätätilanteessa 112 numeroon soittamista ei kannata epäröidä!

112-päivää vietetään eri puolilla Suomea joka vuosi helmikuun 11. päivänä. Sitä on vietetty Suomessa jo vuodesta 1997. Tapahtumajärjestäjinä toimivat eri turvallisuustoimijat yhdessä.

Hätänumero 112 toimii myös kaikkialla muualla EU:n alueella liikuttaessa. Hätänumerosta 112 saa avun todellisissa hätätilanteissa kaikkialla EU-maissa. Hätänumero 112 toimii maksutta sekä kiinteästä puhelimesta että matkapuhelimesta.

Suomesta poiketen monissa EU-maissa on käytössä myös muita hätänumeroja, mutta matkailijan ei tarvitse niistä välittää. Riittää kun muistaa hätänumeron 112 kaikissa EU-maissa.

Myös Hämeenlinnassa jo perinteeksi muodostunut 112-päivä järjestetään keskiviikkona 11. helmikuuta kello 9.30–18 Hämeenlinnan pelastuslaitoksella, Kutalantie 1.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset