fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

14-vuotias Vilma Ylivainio hankki itselleen kesätyöpaikan - Nuori yrittäjä perusti kioskin rannalle

Vilma Ylivainio leipoo itse pullat, joita hän myy kioskissaan. Kuva: Lea Karmala
Vilma Ylivainio leipoo itse pullat, joita hän myy kioskissaan. Kuva: Lea Karmala

Loimalahden uimarannalla erottuu jo kaukaa keltainen aurinkovarjo ja sen alla oleva pieni kioskikärry. Lähistöllä asuva 14-vuotias Vilma Ylivainio työllistää jo toista kesää itsensä pitämällä omaa myyntikojua Tervaniemessä.

– Idea kioskiin tuli siitä, kun rannalla ei ollut oikein mitään myyntiä eikä kahvilaa. Minun ikäiseni on myös vaikea muuten saada työtä, hän kertoo.

Ihan noin vain napsauttaen ei yrittäjäksi ryhtyminen käynyt, vaan se vaati valmisteluja.

– Kaupungilta oli haettava ensin lupa kioskille. Sitten piti ostaa kärry ja termareita ja teettää myyntipöydäksi laatikko puusepällä, Ylivainio kertoo.

Kaupunki antoi kioskikahvillalle luvan sillä ehdolla, että sitä ei pidetä pitkää aikaa ihan samassa kohtaa. Myyntipaikan saa sijoittaa vain kaupungin omistamille alueille, kuten puistoihin tai leikkikenttien läheisyyteen.

 

Ylivainion kioskista saa kahvia, pullaa, juomia, kuten pillimehuja ja limppareita, välipalakeksejä, sipsejä ja lakritsia. Pullat hän leipoo kotona itse. Tänä kesänä kokeilussa on myös jäätelön myynti.

– Emme saaneet tänne pakastinta, joten otamme tilauksia vastaan. Kun niitä on saatu pari, haemme jäätelöä kotoa. Katsomme nyt, miten se toimii, Ylivainio kertoo.

Viime kesä sujui sen verran hyvin ilman jäätelöäkin, että se kannusti Ylivainioita jatkamaan yrittämistä. Hetki siihen kuitenkin meni, ennen kuin ihmiset oppivat, että rannalla myydään jotakin.

Vuosi sitten Vilman apuna oli hänen isosiskonsa ja muu kotiväki, mutta täksi kesäksi sisar sai muita kesätöitä, ja nyt apuna on oman perheen lisäksi kaksi kaveria. Kolmikko hoitaa kojua välillä vuoroittain niin, että Vilmakin ehtii rentoutua lomallaan myös hyvällä säällä.

 

Sateella kioski ei ole auki, koska silloin rannalla ei Ylivainion mukaan ole ketään. Aurinkoisilla ja lämpimillä ilmoilla hän lupaa olla kavereineen paikalla myymässä siihen asti, kun koulut taas alkavat.

Toissa keskiviikkona, kun kioski oli ensimmäistä päivää auki, läheistä tietä kunnostamassa olleet Pertti Tattari ja Ari Rajamäki piipahtivat kahvilla ja pullalla.

– Tällainen kioski on hyvä liikeidea, ja muutenkin hyvä idea. On hienoa, että nuoret työllistävät näin itseään. Meidänkään ei tarvitse tuoda omia eväitä mukanamme. Kahvi on kuumaa ja pulla hyvää – kotileipomus on aina kotileipomus, miehet kehuivat.

 

Ylivainio on valmis suosittelemaan pienimuotoista yrittämistä muillekin nuorille kesätyöksi. Hommassa pääsee myös tutustumaan moniin työelämän vaatimuksiin.

– Olen oppinut paljon, esimerkiksi lupien hakemisesta, kirjapidosta ja muista yrittämisen perusasioista. Ainakin minulle ne kaikki olivat uutta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset