Kaupunkiuutiset

Kulmilta kuultua

Pelastusrenkaan luovutustilaisuudessa Onkisormen rannassa oli Suvi Hautamäen (kuvassa oik.) lisäksi joukko Kyhkysenniemen asukkaita, vasemmalta lukien Päivi ja Simo Välimäki, Jenna ja Tino Torro sekä heidän lapsensa Mikael ja Nea.

Kyhkysenniemen asukasyhdistyksen väki Iittalassa on ponnistellut Onkisormen uimarannan viihtyvyyden, käytettävyyden sekä turvallisuuden puolesta. Talkootunteja säästelemättä asukkaat ovat kunnostaneet ja kehittäneet rantaa siten, että esimerkiksi menneenä hellekesänä kyläläisillä on ollut hiekkaranta ja laituri ilostuttamassa uintiretkiä. Rannan turvallisuus nousi uudelle tasolle, kun Lähitapiolan Suvi Hautamäki kävi lahjoittamassa kauan kaivatun pelastusrenkaan uimareiden turvaksi. Kiitospuheessaan asukasyhdistyksen puheenjohtaja Päivi Välimäki toivoi, että renkaalle ei ole paljon käyttöä vaan uimarit, kalastajat ja veneilijät muistavat liikkua vesillä viisaasti.

 

Keinusaarentiellä toiminut ravintola Kabul Kitchen on muuttanut Hongistonkuja 8:aan Jukolaan Linna Pizzerian entisiin tiloihin. ”Vanhassa paikassa oli todella kallis vuokra, joten lähdimme etsimään toimitilaa muualta”, yrittäjä Afshar Mohammad Hassan kertoo. ”Monet muutkin siinä talossa ovat päätyneet samaan ratkaisuun.” Kabul Kitchen tarjoilee ja kuljettaa myös kotiin pizzoja, vönereitä, kebabia, falafeleja, salaatteja, burgereita ja monia muita herkkuja. Listalla on runsaasti vaihtoehtoja kasvisruuan ystäville. Ravintolan erikoisuus on Special Afghan Meal -menu, jossa on tarjolla neljä eri ateriavaihtoehtoa: chalaw, qabeli, Kabul falafelpihvi ja kofta.

Kanta-Hämeen Sotaveteraanipiirin Naiset tekivät kesäretken Jokioisten ja Humppilan suuntaan 28. elokuuta. Mukana oli osallistujia niin Hauholta, Hattulasta, Hämeenlinnasta kuin Rengostakin. Matkan vetäjänä toimi Aini Alhainen. Retki käynnistyi Inkeri Koskelan järjestämällä vierailulla Jokioisten kunnantaloon, jossa matkalaisia odotti tervehdys kunnan ja veteraanien edustajilta sekä kunnanvaltuuston puheenjohtajan Jorma Hacklin esittely aiheesta ”Erinomainen Jokioinen”. Kunnantalolta matka jatkui kohti Jokioisten kirkkoa. Matkan varrella ryhmä sai ihailla niin suojeltua mäntyä, kauniita pitsihuviloita kuin vuonna 1562 perustetun Jokioisten Kartanon rakennuksia. ”Kirkkoa lähestyttäessä näkyi erittäin kaunis ja hoidettu kirkkomaa, pappilan pihatupa ja kauempana häämötti pappilan päärakennus. Kirkkomaa sykähdytti upeudellaan; lämmin kesä oli ollut suosiollinen loisteliaille punaisille begonioille”, retkellä mukana ollut Eija-Liisa Sarkkola kertoo. Ryhmä vieraili sankarihaudalla, joka oli 218 nuorukaisen ja miehen viimeinen leposija sekä Karjalaan jääneiden – ja Veteraanien muistomerkki. Kirkon läheisyydessä oli myös kuuluisan naispoliitikon Miina Sillanpään muistomerkki. Vuonna 1631 rakennettua kirkkoa esitteli ryhmälle kirkkoherra Jyrki Koivisto. ”Ennen lähtöämme lauloimme kiitokseksi Soi kunniaksi Luojan, ja kauniisti kaikui äänemme Jokioisten vanhassa puukirkossa.” Jokioisista ryhmän matka jatkui kohti Humppilan Lasitornia, jossa Humppilan veteraaniedustajat jo odottivat. ”Vastaanotto oli erittäin sydämellinen, ja ruoka maistui erinomaisesti kaikille päivän kulttuurikierroksen jälkeen.” Ruokailun jälkeen ryhmä tutustui paikallisiin kauppoihin ja nähtävyyksiin. ”Retkellämme toimi paikallisoppaana ja selostajana Marjaleena Örn, jolta saimme rautaisen annoksen paikallishistoriaa. Matkatunnelma oli oikein mukava ja leppoisa kaiken aikaa. Oli hienoa tutustua uusiin veteraaniystäviin ja tavata vanhoja tuttuja. Laulu raikui bussissa mennen tullen, tästä matkasta jäi hyvät muistot. Veteraanien työ jatkuu!”

 

Vuoden kotiseututeos -finaaliin on valittu viisi kirjaa ja yksi ehdokkaista on Hämeenlinna vallankumouksen vuosina 1917–1918. Ilkka Teerijoen kirjoittama ja Hämeenlinna-seuran kustantama teos kertoo maailmanhistorian tapahtumien vyörymisestä Hämeenlinnaan, sisällissodasta ja erityisesti Suomen suurimmasta punavankileiristä, jonka haavat ovat vaikuttaneet suomalaisten elämässä pitkään. Vuoden 2018 voittajateoksen valitsee taidehistorioitsija ja kirjailija Anna Kortelainen, joka julkistaa voittajan lauantaina 6. lokakuuta Turun kirjamessuilla.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

28.11.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

30.11.2020