fbpx
Kaupunkiuutiset

Kulmilta kuultua

Kansainvälistä yrittäjyyttä oppimassa Riikan messuilla Aatu Pulkkinen (vas.), opettaja Tuija Tiala, Emilia Salo, Saara Ista, Helmi Peltomaa, Lea Salonen, Sani Kivelö, Julia Pönni ja opettaja Markku Rinne.

Hämeenlinnan lyseon Luovan yrittäjyyden linjan opiskelijat Saara Ista, Helmi Peltomaa, Aatu Pulkkinen ja Emilia Salo sekä Ammattiopisto Tavastian opiskelijat Sani Kivelö, Julia Pönni ja Lea Salonen ovat osallistuneet kuluvan lukuvuoden ajan Central Baltic Enterprises without Borders (CBEwB) -projektiin. Projektin työkaluna on toiminut NY Vuosi yrittäjänä -ohjelma. Lukuvuoden aikana yli 100 toisen asteen opiskelijaa Suomesta, Latviasta, Ruotsista ja Virosta on kokoontunut erilaisiin tapahtumiin, joissa he kehittivät liikeideoita yhdessä, tekivät yhteistyötä ja perustivat yhteiset kansainväliset NY-yritykset, jotka toimivat lukuvuoden ajan. Mukana olleet opettajat ovat päässeet verkostoitumaan kollegoiden kanssa eri puolilta Baltiaa. Projektin aikana tavattiin kuusi kertaa, kahdesti Helsingissä, kahdesti Tallinnassa, kerran Riikassa ja kerran Tukholmassa. Yritykset jalostivat lukuvuoden aikana toimintaansa ja harjoittivat kauppaa kotimaassaan, kunnes pääsivät Riikan kansainvälisillä messuilla 9.-11.4. kisailemaan mm. parhaasta liikeideasta, markkinoinnista, visuaalisesta ilmeestä, videoista, messupisteestä ja myyntitaidoista. Pitchauskisan voiton toi kotiin Lyseon lukion opiskelija Saara Ista. Riikan-konferenssi oli valtava tapahtuma, johon osallistui yli 500 nuorta 13 eri maasta. Viimeinen matka tehtiin Tukholmaan 16.–17.5. Entreprenörskap på riktigt -messutapahtumaan, jonka vihki itse prinssi Daniel. Tukholmastakin tuotiin voitto Hämeenlinnaan, sillä Lyseon lukion opiskelija Aatu Pulkkinen valittiin messujen parhaaksi myyjäksi kansainvälisessä sarjassa. CBEwB-hankkeessa on ollut mukana upeita asiantuntijoita jakamassa osaamistaan nuorille. Paljon on opittu yrittämisestä, omasta ja vieraista kulttuureista, yhteistyön merkityksestä. Esiintymistaidot ovat kehittyneet huimasti ja jopa vieraalla kielellä. Hämeenlinnalaisten nuorten verkostot ovat laajentuneet kansainvälisille vesille.

 

Hämeenlinna on saanut pienen palan Ranskaa, kun uusi sisustus- ja lifestylepuoti Madame Rustique avasi ovensa Suomen Kasarmin idyllisessä Päävartiossa. Tarina sai alkunsa Ranskaa rakastavan Madamen eli Jaana Timosen matkoista ja ihastuksesta Provencen aurinkoon ja maaseutuun. Nyt hän haluaa tuoda sen tuliaiseksi Hämeenlinnaan. Puodissa maalaistyyli sekä rustiikki ovat selvästi näkyvillä ja taustalla tunnelmaa luo tietenkin ranskalainen musiikki. Puodista löytyy muun muassa piensisustusesineitä ja -tekstiileitä sekä Jeanne d´Arc Living -kalkkimaaleja ja sabluunoita itse toteutettaviin projekteihin. Virallisia avajaisia vietetään Pimeän kaupan iltana ensi viikon perjantaina kello 16–21. Madame Rustique on avaamassa myös verkkokauppaa myöhemmin syksyllä.

 

Keskustanaisten Etelä-Hämeen piiri vieraili Ylöskartanon tilalla Tuuloksessa 20.9. Isäntä Janne Näsi ja vanha emäntä Anneli Näsi esittelivät tilan toimintaa ja kuusi vuotta käytössä ollutta robottinavettaa. Ylöskartanon pihattonavetassa on kaksi lypsyrobottia ja toista sataa lehmää.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset