Kaupunkiuutiset

35 vuotta täyttävä Hämeen Taideartteli Sibeliuksen jalanjäljillä

– Jos Hämeen Taideartteli perustettaisiin nyt, sen voisi tehdä aivan samalla, toimivalla konseptilla: olemme keskittyneet perinteiseen taiteen tekemiseen, opettamiseen ja taitojen ylläpitämiseen. Olemme myös moderneja, toiminnan mausteena on aina ripaus jotain uutta, kiteyttää tänä vuonna 35 vuotta täyttävää taitelijaseuraa neljättä vuotta puheenjohtajana luotsaava Anne Ihamäki.

Maalausryhmiä

Viikoittain kokoonnutaan maalaamaan perinteisesti öljyväri-, akryyli- ja akvarelliryhmässä.

Kartonkigrafiikka- ja frescoryhmä kokoontuvat myös kerran viikossa. Osa ryhmistä kokoontuu päiväsaikaan, osa illalla. Seuran käytössä on ollut 1980-luvulta saakka Parolantie 17:ssa kerhotila, johon kaupunki on myöntänyt avustuksen tilavuokraan.

– Meillä on päiväryhmissä yksi ohjaaja, taiteilija Mihail Tolmatsov. Muutoin ryhmille on nimetty vastuuhenkilö, joka on vastuussa ryhmästä ja huolehtii, että esim. frescotekniikan tai kartonkigrafiikan ryhmälle löytyvät tarvittavat kartongit ja värit, perustajajäsen Tuulikki Määttänen kertoo.

Seuran jäsenmaksu on 25 euroa. Jäsenmäärä on noin 100 ja jäsenten ikähaitari painottuu noin 50–70 ikävuoden paikkeille.

– Olisi tietysti jatkuvuuden kannalta tärkeää, että saataisiin nuorta väkeä. Täytyisi ehkä perustaa nuoriso-osasto. Toiminnan alkuvuosina meillä oli kuvataidekoulu noin seitsemän vuotta, sitten kaupunki perusti kuvataidekoulun ja me lopetimme omamme, Tuulikki Määttänen mainitsee.

Säveltäjän jalanjäljissä

Tänä vuonna vietettävien Sibeliuksen 150-vuotisjuhlan ja Hämeen Taidearttelin 35-vuotisjuhlan kunniaksi Taidearttelin väki on kehittänyt kaupunkimaalausiltoja. Näissä sessioissa keskitytään paikallisiin kulttuurimaisemiin, joissa Sibelius on liikkunut, kuten Sibeliuksen syntymäkoti, Lyseon seutu, Kaupunginpuisto ja Aulanko.

– Juhlavuoden aluksi tutustuimme myös Ateneumissa Sibelius ja taiteen maailma-näyttelyyn.

Taidematkoja järjestetään muutenkin jatkuvasti. Myös kevään akvarelli- ja pastellikurssi on nimeltään Neljä vuodenaikaa, Säveltäjän jalanjäljissä taustaohjeena. Elokuun kuvataideleirillä Sibelius-teema on myös mukana, Ihamäki kertoo.

Näyttelyitä

Alkuvuoteen on suunniteltu Hämeenlinnan kirjastotoimenjohtajan Inkeri Jurvasen kanssa näyttelykierros lähikirjastoissa, mukana ovat ainakin Lammin, Jukolan ja Rengon kirjastot, myös Iittala on mahdollinen. Juhlavuoden päänäyttely pääkirjastossa avautuu lokakuussa.

– Kirjastoissa on hyvät näyttelytilat ja ihmisiä käy paljon, tarkoitus on tehdä toimintaamme näkyväksi. Toivomme, että yleisö tulee juttelemaan, viimekesäisellä Portaan taideleirillä saimme paljon yleisökontakteja, toivotaan samaa tänä vuonna, Ihamäki sanoo.

Hämeen Taidearttelin avoimien ovien päivät ovat huhtikuussa viikolla 16. Muulloinkin voi käydä katsomassa ja kokeilemassa maalausryhmissä, joiden ajankohdista saa tietoa seuran nettisivuilta tai Facebook-sivuilta.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset