Kaupunkiuutiset

40 vuotta Eläkeliiton toimintaa Hattulassa

Suomen suurin eläkeläisjärjestö Eläkeliitto, EL, sai alkunsa 1960-luvulla tarkoituksena ajaa eläkeläisten etuja ja tarjota virkistystä, yhdessäoloa, kulttuuria, liikuntaa, koulutusta, tukea ja lomakeskuksen palveluja.

Ensimmäiset Eläkeliiton yhdistykset perustettiin Nilsiässä ja Kuopiossa tammikuussa 1970.

Kattojärjestö Eläkeliiton alla on 20 eläkepiiriä, kussakin niissä noin 10-25 jäsenyhdistystä ja jäseniä noin 130.000.

40 vuotta eläkeläistoimintaa

Eläkeliiton Hattulan yhdistys perustettiin 5.2.1974. 40-vuotisjuhla järjestettiin heinäkuussa.

– Mukana oli yhdistyksemme perustaja Aino Lampinen, joka täyttää 90 vuotta lokakuun lopulla. Hän oli piirin ensimmäinen toiminnanjohtaja ja koulutusvastaava ja kävi perustamassa EL:n paikallisyhdistykset moniin naapurikuntiinkin. Myös hänen miehensä Olavi Lampinen oli aikanaan EL:n merkittäviä aktiivijäseniä toimien muun muassa Etelä-Hämeen piirin puheenjohtajana, kertoo hallituksen puheenjohtajana kuutisen vuotta toiminut Matti Kortesaari.

– Yhdistyksessä on tätä nykyä 190 jäsentä, ikäjakaumakin on suuri, meillä on eläkeläisiä 55–95-vuotiaisiin. Toiminta on monipuolista, on paljon liikuntaa, esimerkiksi kuntopiiri ja sisäliikuntavuorot Parolan kuntoklubilla. Pentti Talikainen vetää jumppaa nuorisotalon yläkerrassa. Pelaamme myös bocciaa, se on kuin petankkia, mutta pelataan salissa ja käytetään pehmopalloa, Kortesaari mainitsee.

Aktiivinen yhdistys

Yhdistyksen jäsenmaksu on 15 euroa. Siihen sisältyy kuusi kertaa vuodessa ilmestyvä Eläkeliiton lehti EL-Sanomat, samoin Etelä-Hämeen Piirin paksu Joululehti.

– Varsinaisia avustuksia emme saa, jonkun verran saamme provisiotuloja hankkimalla ilmoituksia Joululehteen. Hattula-päivillä pyöritämme pomppulinnaa ja vuokraamme myös telttaa erilaisiin juhliin.

– Avustusta kunnalta on tietenkin se, että saamme vapaita kokoontumispaikkoja kunnalta. Kerran kuukaudessa on kuukausikokous Nuorisotalon vintillä tai muissa kunnan tiloissa.

Joissakin kokouksissa kuullaan esitelmiä ikääntyviä ihmisiä kiinnostavista aiheista, kuten osteoporoosista, perinnönjaosta tai muistiongelmista, selvittää yhdistyksen sihteeri Pekka Laine.

Retkiä ympäri Suomea ja ihan lähiseudullekin tehdään myös ahkerasti.

– Teemme patikkaretkiä ympäristössä, kävellään kierros jossain merkittävässä paikassa, viimeksi tutustuimme varuskunnan edessä oleviin patsaisiin. Samoin muistiviikon retkitapahtuma on tuoreessa muistissa, Laine kertoo.

Muita vuotuisia tapahtumia on traditionaalinen toukosiunaus keväisin. Tapahtumaa järjestetään eri puolilla Hattulaa ja mukana on usein lähes 100 henkilöä.

Yhteislaulutilaisuudet Mierolan Silta-caféessa, Hattula-pirtillä tai Pietilän rannassa ovat olleet suosittuja. Hattulan Viihdesoittajat on taannut tilaisuuksien musiikin.

– Toivomme lisää aktiivisia ihmisiä mukaan toimintaan, tarvitaan runsaasti jäseniä, jotka ovat valmiita tekemään työtä toisten hyväksi.

Jäseneksi pääsee täyttämällä ilmoittautumislomakkeen nettisivuilla tai soittamalla hallituksen jäsenille. Puheenjohtaja Matti Kortesaari, p. 0400 157 487 matti.kortesaari@aina.net tai sihteeri Pekka Laine, p. 045 234 2730 pekka.laine@hotmail.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset