fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

40 vuotta kaupunkilaisia palvellut optikko Juuso Ahonen jää eläkkeelle - Yrittäjäkonkaria huolettaa Hämeenlinnan keskustan tulevaisuus

Paljasjalkainen hämeenlinnalainen Juuso Ahonen ehti optikoksi valmistuttuaan työskennellä hetken aikaa Helsingissä, kunnes paikka aukeni kotikaupungissa vuonna 1979. Yrittäjäkonkari uskoo, että asiakaspalvelulla on aina paikkansa silmälasibisneksessä, mutta keskustan tulevaisuus häntä mietityttää. Kuva: AP Sarjanto
Paljasjalkainen hämeenlinnalainen Juuso Ahonen ehti optikoksi valmistuttuaan työskennellä hetken aikaa Helsingissä, kunnes paikka aukeni kotikaupungissa vuonna 1979. Yrittäjäkonkari uskoo, että asiakaspalvelulla on aina paikkansa silmälasibisneksessä, mutta keskustan tulevaisuus häntä mietityttää. Kuva: AP Sarjanto

Vuodesta 1990 asti Reskalla seissyt Optidentin Pieni silmälasikauppa käy nyt viimeistä kevättään. Optikko ja yrittäjä Juuso Ahonen laittaa pillit pussiin toukokuun lopussa.

– Myymälä puretaan kesäkuun aikana ja juhannuksen jälkeen pääsen toivottavasti viettämään elämäni ensimmäistä yli kaksi viikkoa kestävää kesälomaa, Ahonen sanoo.

– En pelkää eläkettä, sillä minulla on perhettä, verkostoa ja mielenkiintoista tekemistä. Ehkä olotilan harjoitteluun menee jonkun verran aikaa, koska en ole ennen jäänyt eläkkeelle.

Kiitoksen paikka

Kaupan lopettaminen on ollut kaupunkilaisilla tiedossa ja ovi on käynyt tiuhaan tahtiin. Silmälasikauppa on ollut Ahoselle hieno työpaikka, josta hän on voinut iloita vielä kalkkiviivoillakin.

– Koko kevät on ollut ihan huikeaa aikaa, kun on saanut keskustella asiakkaiden kanssa ja kiittää heitä vuosikymmenten yhteistyöstä. Minulla on myös koko ajan ollut hieno henkilökunta ja olen saanut lahjaksi hyvän terveyden, jonka avulla olen jaksanut tehdä tätä työtä.

Hetken huumassa

Höyhensaaressa syntynyt ja yhteiskoulussa opintiensä käynyt Ahonen pyrki optikko-opistoon armeijassa ollessaan.

– Luin sotilaskodissa Hesaria ja näin opiston ilmoituksen. Ajattelin, että siinähän olisi siistiä sisätyötä. Se oli oikeastaan vain hetken älynväläys, Ahonen muistelee.

– Valmistuttuani aloitin työt Helsingissä, mutta sitten Optident haki optikkoa Hämeenlinnaan. Se oli aika iso muutos, kun elämä oli siellä pääkaupungissa ja lapsetkin vielä pieniä.

Keskustan kohtalo?

Vuosien varrella Ahonen on saanut nähdä ja kokea Hämeenlinnan keskustan suuret mullistukset.

– Muistan kun Sokos aikoinaan avattiin, niin kadulla oli 10 000 ihmistä ja autotkin vielä siellä seassa. Kaikki kaupankäynti tapahtui tässä. Sitten tuli Tiiriön rakentaminen ja lopulta Goodman, joka tyhjensi keskustan kokonaan.

Ahonen kertoo monta kertaa miettineensä, että Tiiriön kaltainen kauppakeskittymä olisi aikoinaan voitu rakentaa Keinusaareen, jolloin asiakasvirtaa olisi riittänyt myös torin kulmille. Nykyistä tilannetta hän pitää hälyttävänä.

– Haluaako Hämeenlinna, että maan vanhimman sisämaakaupungin keskusta näyttää tältä, hän kysyy.

Kaksikin kauppaa

Vuonna 1986 Ahonen osti Optidentin, jolle oli perustettu uusi toimipiste myös Riihimäelle.

– 1980-luvun lopulla pankista sai rahaa, kun ymmärsi pyytää ja liiketoimintaa laajennettiin luottavaisin mielin. Sitten tuli 1990-luvun lama, jolla oli vaikutuksensa, mutta silmälasikauppa kävi kuitenkin hyvin.

Sibeliuksenkadulla toiminut Hämeenlinnan myymälä muutti vuonna 1990 kävelykaduksi muuttuneelle Raatihuoneenkadulle. Vuonna 1999 Kesko osti Riihimäen liiketoiminnan.

Laatua vai bulkkia?

Ala on muuttunut vuosikymmenien saatossa valtavasti. Ylikansallisten toimijoiden kasvava valta on ravistellut paikallisen ja kivijalkayrittämisen maailmaa.

Ahonen kuitenkin uskoo, että henkilökohtaisella palvelulla tulee aina olemaan paikkansa silmälasibisneksessä. Nettimyynti ei ole puraissut optikkojen leipää samalla tavalla kuin monella muulla alalla.

– Tulevaisuudesta ei tiedetä ja nettikauppa on osa kilpailua. Lähivuosien näkymät ovat kuitenkin sellaiset, että osalla kuluttajista tuntuisi olevan taas kaipuuta ihmisten kohtaamiseen myös kaupassa, Ahonen pohtii.

– Keski-Euroopassa on yhä enemmän tehtaita, jotka tuottavat laadukkaita mallistoja. Kaikki eivät halua Kaukoidän bulkkituotteita.

Vanhan liiton mies

Myös optikon työnkuva on muuttunut.

– Meidät koulutettiin aikoinaan käsityöläisiksi tarkastamaan näköä ja valmistamaan silmälaseja. Nykypäivän kuvantamistekniikat antavat enemmän tietoa silmistä ja vanhan liiton miehen on aika siirtyä syrjään.

Kun kaupan oven sulkeminen häämöttää, ilmassa on haikeutta. Ahonen on saanut elää täysillä yrittäjän elämää iloineen ja suruineen..

– Se oli isän tähtihetki, kun vuonna 2005 tytär valmistui optikoksi. Hän oli täällä 15 vuotta töissä ja hyvillä mielin saattelin hänet uusiin haasteisiin.

Mikä sitten silmälasikaupan arjessa on ollut kaikkein mieluisinta?

– Yrittäjälle on aina kohokohta, kun ovesta sisään tulee asiakas, joka on käynyt liikkeessä ennenkin. Se kertoo siitä, että jotakin on tehty oikein.

Kesän trendisangoissa on pyöreitä muotoja, metallin ja muovin yhdistelmiä, läpikuultavia värejä ja kaksinkertainen nenäsilta. Kuva: AP Sarjanto
Kesän trendisangoissa on pyöreitä muotoja, metallin ja muovin yhdistelmiä, läpikuultavia värejä ja kaksinkertainen nenäsilta.
Aurinkolaseissa muotia ovat Ray-Banin klassikkojen kevennetyt versiot naisille, retrohenkisyys ja sporttimallien värikkäät peilipintaiset linssit. Kuva: AP Sarjanto
Aurinkolaseissa muotia ovat Ray-Banin klassikkojen kevennetyt versiot naisille, retrohenkisyys ja sporttimallien värikkäät peilipintaiset linssit.

 

 

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset