fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

4H-yhdistys tarjoaa Hämeenlinnassa nuorille kesätyötä matalalla kynnyksellä – Viikon ahkerointi antaa samalla ensikosketuksen työelämään

Nuoret ovat huhkineet kesätöissä muun muassa Aulangolla. Sinna Lindevall tietää jo, mihin aikoo ensimmäisen kesätyönsä palkkarahat käyttää.
Hämeenlinnassa nuoret ovat ahkeroineet Aulangon alueella 4H-ohjaajan Jenni Kurkelan (edessä vas.) sekä Emmi Pääkkösen (oik.) ohjauksessa. Kuva: Heli Karttunen
Hämeenlinnassa nuoret ovat ahkeroineet Aulangon alueella 4H-ohjaajan Jenni Kurkelan (edessä vas.) sekä Emmi Pääkkösen (oik.) ohjauksessa. Kuva: Heli Karttunen

Aulangon Joutsenlammelle on kokoontunut joukko nuoria kahden ohjaajan kanssa kitkemään penkkoja ja pensaiden alustoja.

Nummella asuva 14-vuotias Sinna Lindevall sai vinkin 4H-yhdistyksen kesätyöstä kaupungin nuorisotyöntekijältä kevään vaellusreissulla.

– Laitoin hakemuksen sähköpostiin, minut kutsuttiin haastatteluun ja kolmen päivän päästä sain tietää, että pääsin.

Kesätyö on hauska kokemus

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen IkiOMAtyö-projektissa noin 60 nuorta pääsee viikoksi tutustumaan työelämään.

Hämeenlinnassa toimenkuvaan kuuluu Aulangon ja keskusta-alueen siistimistä ja niiden viihtyisyyden parantamista.

Nuoret vaihtuvat viikoittain. Kerrallaan ryhmässä on noin 7–8 nuorta. He ahkeroivat maanantaista torstaihin Aulangolla ja perjantaisin keskustassa.

Sinna Lindevall tuumaa, että tässä työssä ainakin Aulangon puistoalue on tullut tutuksi.

– Täällä on tullut aika paljon käveltyä. Tämä on ollut hauska kokemus.

Palkkarahoillekin on jo käyttöä tiedossa.

– Ostan ainakin kuulokkeet sekä uuden laturin, ja sitten tilaan vaatteita.

Kokemusta nuorten ohjaamiseen

Työkokeilussa oleva Emmi Pääkkönen on ollut nyt toista viikkoa kesätyöprojektissa mukana 4H-ohjaaja Jenni Kurkelan työparina.

Pääkkönen opiskeli puolitoista vuotta ammattikoulussa kasvatus- ja ohjausalalla, mutta lastenohjaajapuoli ei tuntunut omalta.

– Äitini on työvalmentajana Tikissä ja kertoi työkokeilumahdollisuudesta. Työkkärin kautta pääsin työkokeiluun, 18-vuotias renkolainen kertoo.

Hän aloitti työkokeilun jo maaliskuussa alkuun 4H: iltapäiväkerhossa ja kesätoiminnassa. Suunnitelmissa on oppisopimuskoulutus nuoriso- ja yhteisöohjaajaksi Sportti-iltapäiväkerhoissa.

– Tässä projektissa olen nyt ensi kertaa nuorten kanssa. On kiva saada kokemusta nuorten ohjaamisesta ja mukavaa on ollut.

Työelämän pelisääntöjä tutuksi

Nuorten työllistämisen edistäminen kuuluu 4H-yhdistyksen ydintoimintaan.

Sponsoreiden tuki on ollut tärkeää kesätyöpaikkojen mahdollistamisessa.

– Yhdistys tarjoaa tänä vuonna kesätyötä kaikkiaan noin sadalle nuorelle, joista osa työllistyy leiriohjaajina, Jenni Kurkela kertoo.

Hämeenlinnan kantakaupungissa IkiOMAtyö-projekti järjestetään nyt toista kertaa, Hauholla se pyörii nyt neljättä kesää ja Rengossa on menossa kolmas vuosi.

– Monelle tämä on ensimmäinen kesätyökokemus. Samalla nuoret oppivat työelämän pelisääntöjä tulevaisuutta varten.

Kesätyötä nuorille

Hämeenlinnan Seudun 4H-yhdistyksen IkiOMAtyö-projekti järjestettiin 7.6.–16.7. Nuoret ahkeroivat Rengossa 7.–18.6., Hauholla 7.–18.6. ja 28.6.–2.7. sekä Hämeenlinnassa 28.6.–16.7.

Ensimmäisen kesätyön lähes 60 nuorelle mahdollisti yhteistyö Hauhon Säästöpankkisäätiön, Rengon Säästöpankkisäätiön ja Oma Säätöpankin kanssa.

Hauholla projekti järjestettiin neljättä kertaa, Rengossa kolmatta ja Hämeenlinnan kantakaupungissa toista kertaa.

Leiriohjaajat mukaan lukien 4H työllistää kesällä yhteensä noin sata nuorta.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset