Kaupunkiuutiset Hattula

70-vuotias Jorma Lempinen punnersi hirmuiset raudat – Maailmanennätys oli paperia "Keskarin" veteraanille

Jorma Lempisen koti Parolassa on täynnä mitaleja, palkintoja ja diplomeja rikotuista maailmanennätyksistä. Tuorein pokaali tuli Turun SM-kisoista puolitoista viikkoa sitten. Kuva: AP Sarjanto
Jorma Lempisen koti Parolassa on täynnä mitaleja, palkintoja ja diplomeja rikotuista maailmanennätyksistä. Tuorein pokaali tuli Turun SM-kisoista puolitoista viikkoa sitten. Kuva: AP Sarjanto

Keskuskansakoulun sali on hämeenlinnalaisen voimailun alkukoti, jossa monien lajien huipputekijät ovat kolistelleet puntteja vuosikymmen saatossa.

”Keskarin” vakiokalustoon on vuodesta 1967 kuulunut Jorma Lempinen, jonka palo itsensä ylittämiseen ei osoita mitään hiipumisen merkkejä.

Saumaa tarjolla

Puolitoista viikkoa sitten Lempinen osallistui SM-kilpailuihin Turussa ja teki 70-vuotiaiden alle 90 kilon sarjassa uuden maailmanennätyksen.

– Oikeastaan minun piti lopettaa kilpailut jo 2017, kun molempien olkapäiden nivelrikot tuottivat ongelmia, mutta sitten sainkin paikat kuntoon. Menin katsomaan GPA-liiton ikäluokkani maailmanennätyksiä ja huomasin, että siellähän olisi saumaa, Lempinen kertoo.

Hattulalainen voimanpesä nosti Turussa penkistä 162 kiloa ja paransi entistä ennätystä käsittämättömät 52 kiloa.

– Toivottavasti ennätys nyt vähän aikaa säilyy, hän tuumaa.

Maailmanennätyksen tekijä saa sertifikaatin. Tämä dokumentti on vuoden 2016 EM-kisoista. Kuva: AP Sarjanto
Maailmanennätyksen tekijä saa sertifikaatin. Tämä dokumentti on vuoden 2016 EM-kisoista. Kuva: AP Sarjanto

Harvinainen tyyli

Lempinen on siinäkin erikoinen penkkipunnertaja, että hän nostaa raudat vastaotteella.

– 1980-luvulla näin videopätkän, jossa kaveri käytti tätä tyyliä. Peruspenkki rassasi pahasti olkapäitä, joten aloin harjoitella vastaotteella. Vuoden verran treenasin tekniikkaa ja sen jälkeen tulokseni nousi 20 kiloa.

Lempisellä on tilillään 21 maailmanennätystä klassisessa penkkipunnerruksessa, jossa kaikki tukea antavat varusteet ovat kiellettyjä.

Salia ei vaihdeta

Punttiuransa ensimmäiset 15 vuotta Lempinen harjoitteli olympianostoja, mutta siirtyi myöhemmin voimanostoihin.

Treenipaikkana on 53 vuotta ollut Tarmon voimailujaoston pyörittämä Hämeenlinnan keskuskansakoulun sali, jota on vuosien varrella yritetty moneen kertaan sulkea.

– Koulun homeongelmien takia häätöä on yritetty useasti, mutta salin ilmanvaihto ei ole talon muihin tiloihin missään yhteydessä. Viimeksi kun mitattiin, salilla oli puhtaampi ilma kuin ulkona, joten eihän sieltä kannata edes lähteä mihinkään, Lempinen virnistää.

Kaveria autetaan

Keskarin sali on moderneja kuntokeskuksia huomattavasti karumpi paikka, jossa erilaisten laitteiden sijaan on paljon vapaita painoja.

– Monenlaista treenaajaa on nähty. Keskarin porukassa on aina ollut hyvä henki ja kaveria on autettu vaikeissa tilanteissa. Ketään ei ole suljettu ulkopuolelle, Lempinen sanoo.

Konkarit katsovat salilla myös uusien tulokkaiden perään, etteivät he innostuksissaan riko itseään. Vapailla painoilla harjoittelu on tekniikkalaji.

– Onneksi nykyään on tarjolla niin paljon enemmän tietoa kuin ennen.

Uutta tuubiin

Kolme kertaa viikossa salilla treenaava Lempinen hoitaa kuntoaan myös kävelylenkeillä. Elämäntavat ovat muutenkin terveet, sillä mies on ollut raittiina 40 vuotta.

Kun olkapäiden kipuilu on nyt saatu hoidettua, voimamies suunnittelee jo tulevia.

– Jos paino pysyy tässä 85 kilossa, voisin ensi syksyn SM-kisoihin pudottaa itseni 82,5-kiloisten sarjaan. Siellä olisivat taas reitit ennätyksiin auki.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset