Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

95-vuotias Antti Jahkonen vetää 5 leukaa – Liikunnanohjaajalla nousivat hiukset pystyyn

Antti Jahkosen vetämät leuat ovat tyylipuhtaita suorituksia, eivätkä mitään vemputuksia. 95-vuotiaan sotaveteraanin puristusvoima on 20 vuotta nuoremman tasolla, Kuva: AP Sarjanto
Antti Jahkosen vetämät leuat ovat tyylipuhtaita suorituksia, eivätkä mitään vemputuksia. 95-vuotiaan sotaveteraanin puristusvoima on 20 vuotta nuoremman tasolla, Kuva: AP Sarjanto

Vierivä kivi ei sammaloidu. Tästä vanhasta sanonnasta on vaikea löytää parempaa esimerkkiä kuin uimahallilla harjoitteleva veteraanien kuntosaliryhmä.

Vertaisohjaajien vetämässä porukassa on sekä sotaveteraaneja että kannattajajäseniä. Keski-ikä on 85 vuotta ja ryhmän vanhin on 96-vuotias. Moni kuntoilijoista käy salitreenien lisäksi uimassa ja vesijumpassa.

Yllättäviä tuloksia

Ryhmän jäsenille tehtiin hiljattain lyhyen toimintakyvyn testejä, jotka kertoivat selvää kieltä aktiivisen liikunnan merkityksestä.

– He eivät varmaan itse edes tajua, kuinka hyväkuntoisia he ovat ikäisikseen. Meillä nousivat tuloksia katsellessa hiukset pystyyn, erityisliikunnanohjaaja Panu Tavisalo tunnustaa.

Kaupunki ja Hämeenlinnan Liikuntahallit ovat tukeneet 26 vuotta koossa olleen veteraaniryhmän kuntoilua antamalla heille harjoitusvuoroja ja aina tarvittaessa myös asiantuntijoiden apua.

Miehen malleja

Kuntotestejä oli Tavisalon kanssa tekemässä kaupungin akuutin kotihoidon fysioterapeutti Ritva-Liisa Salonen, jonka mielestä veteraanit näyttävät erinomaista mallia kaikille hämeenlinnalaisille.

– Nämä miehet eivät tarvitse liikkumiseen mitään apuvälineitä. Tuskin hirveän moni heistä on minkäänlaisen kotihoidon tarpeessa, Salonen arvelee.

– Useimmat ovat vastaavassa kunnossa kuin juuri eläkkeelle jääneet. Heidän puristusvoimansa on 20 vuotta nuorempien tasolla, mikä kertoo koko kropan hyvinvoinnista.

Pauli Hyvärinen on ollut uimahallilla kokoontuvan kuntosaliryhmän vertaisvetäjänä 26 vuotta. Kuva: AP Sarjanto
Pauli Hyvärinen on ollut uimahallilla kokoontuvan kuntosaliryhmän vertaisvetäjänä 26 vuotta. Kuva: AP Sarjanto

Tärkeä salivuoro

95-vuotias Antti Jahkonen kuuluu ryhmän ikäpresidentteihin, mutta on myös yksi kovakuntoisimmista. Hän vetäisee malliksi viisi leukaa. Suoritukset ovat tyylipuhtaita, eivätkä mitään vemputuksia,.

– Olen ollut mukana vuodesta 1995, aloitin kuntoilun vasta eläkkeellä jäätyäni. Silloin sain kuusi leukaa ja sen tason päätin pitää, mutta nyt menee enää vain viisi, Jahkonen sanoo.

Ryhmällä ja säännöllisillä salivuoroilla on ollut suuri merkitys hyvän kunnon ylläpitämisessä.

– Ihmisen täytyy pitää itsestään huolta. Ne jotka jäävät sänkyyn makaamaan ovat pian mullan alla, hän tuumaa.

Isältä perittyä

81-vuotias Pauli Hyvärinen on ollut uimahallilla kokoontuvan ryhmän vertaisvetäjänä alusta asti.

– Isäni kävi talvi- ja jatkosodan. Hän evästi minua aina, että muistaisin eläkkeelle päästyäni jelpata veteraaneja, Hyvärinen kertoo.

– Sitä olen pyrkinyt aina tekemään. Kuljetan heitä terveyskeskukseen ja autan muutenkin, kun tarvetta ilmenee. Olen ilmoittanut kaikille, että minulle voi soittaa vaikka keskellä yötä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset