fbpx
Kaupunkiuutiset

Ääniä elämään

KuuloSirpakan motto on ääniä elämään. Käytännössä se tarkoittaa kuulokuntoutusta kuulokojeilla.

Aivan uusi kuulontutkimusmenetelmä on hälypuhetestit. Kaupunkiuutisten myyntineuvottelija Ulla Salmi kävi KuuloSirpakassa kuulontutkimuksissa.

Ulla istui kahden kaiuttimen välissä, toisesta kaiuttimesta tulee hälyä ja toisesta virkkeitä.

– Elina etsii kahdeksan halpaa autoa. Elina etsii kahdeksan … autoa, toistaa Ulla.

Audionomi Sirkku-Marja Väätäinen istuu tietokoneen äärellä ja merkitsee neljä sanaa viidestä oikein kuulluksi. Testi jatkuu samantapaisina lauseina, joiden voimakkuus vaihtelee. Häly tekee kuulemisen yllättävän vaikeaksi, ja tutkittava epäröi välillä, mutta toisinaan hän kuulee ja toistaa koko lauseen täysin oikein.

 

Tutkimusten jälkeen tulokset käydään yhdessä läpi. Ulla Salmi yllättyi kuulemisen vaikeudesta melun keskellä:

– Yllätyin, kuinka kovasti jouduin tekemään töitä kuullakseni.

– Hälypuhetestin avulla voidaan objektiivisesti tutkia mikä on henkilön lauseiden tunnistuskyky hälyssä. Hyväkuuloisellekin hälypuhetesti on vaikea. Lisäksi hälypuhetestin avulla voidaan muun muassa arvioida kuulokojeilla saatavaa hyötyä.

– Osa asiakkaistamme haluaa palvelun omaan kotiinsa. Terveydellisistä syistä kaikki eivät kykene tulemaan vastaanotolle. Kotikäynnit teemme sopimuksen mukaan Sirkku-Marja Väätäinen selvittää..

– Tarjoamme monipuolista palvelua kuulemiseen liittyen: tarkistamme korvat ja teemme kuulontutkimukset nykyaikaisilla ja tarkoilla menetelmillä, teemme mm. äänes- ja puheauriogrammeja, tinnitusmittauksia ja hälypuhetestejä, säädämme ja huollamme kuulokojeita ja korvakappaleita sekä autamme erilaisissa kuulemisen apuvälineiden asennuksessa ja hankinnassa.

– Toimimme myös asiantuntijoina neuvomalla, ohjaamalla ja pitämällä asiantuntijaluentoja kuulemisesta ja kuulon suojaamisesta, Väätäinen avaa yrityksen toimintaa.

– Aloitin toisen kerran yrittäjän vuonna 2005 jolloin ystäväni ja kollegani Catrin Kaartokallio toimi ammatinharjoittajana Lääkärikeskus Jaarlissa. Hän oli jäämässä äitiyslomalle, ja ehdotti minulle yrittäjyyttä päivätyöni lomassa. Yritykselle halusin antaa nimen, joka liittyy ammattiini ja siihen miten haluan palvella asiakkaita. Vuonna 2012 muutin yritykseni toiminimestä Oy:ksi ja silloin palkkasin ensimmäisen työntekijäni. Tänään KuuloSirpakka Oy:n palveluksessa on kaksi työntekijää. Katutason liiketilamme on reilun vuoden ja yritys on lähes 13 vuotta, Sirkku-Marja Väätäinen kertoo.

 

Suomalaisen väitöstutkimuksen (Hannula, 2014) mukaan lähes puolella 55 – 65 -vuotiaista miehistä ja kolmanneksella naisista on sellainen kuulonalenema, joka on merkittävä terveydellinen haittatekijä.

Kuulonalenemaan liittyy myös muita ongelmia, sillä tällaiset henkilöt jäävät keskustelujen ulkopuolelle ja syrjäytyvät sosiaalisista kontakteista, lisää ahdistusta, masennusta jopa muistisairauksia.

– Kun kuulo alenee, niin monet elämän äänet jäävät kuulumatta. Asianomainen henkilö itse ei tiedä mitä häneltä jää kuulematta.

Uuden teknologian kuulokojeet pystyvät analysoimaan ja erottelemaan äänet toisistaan. Tämä mahdollistaa äänien tasapainottamisen, luoden rikkaamman ja ymmärrettävän äänimaailman.

Aivojen kuulokeskus kykenee helpommin valitsemaan, mihin ääniin tulee keskittyä. Tämä auttaa sanojen tunnistamista monimuotoisessa ympäristössä.

– Uuden teknologian nopea prosessointi auttaa paikantamaan ja erottelemaan helpommin äänilähteet toisistaan. Yhdistämällä kuulokojeet älypuhelimeen tai tablettiin voi nauttia puheluista tai videoneuvotteluista vaivattomasti – oli sitten kyse omasta äidinkielestä tai kansainvälisestä neuvottelusta, Väätäinen kertoo kuulemisen uusista mahdollisuuksista.

 

KuuloSirpakan Klairi Anastasiou on kreikkalainen. Vanajaveden opistossa ja KuuloSirpakassa hän opiskeli suomea sekä tutustui suomalaiseen työelämään. Klairi on kotimaassaan toiminut kuuloalalla, ja hänen osaamisensa sopi erinomaisesti täydentämään KuuloSirpakan tarjoamia palveluita. Hän vastaa kuulokojeiden korjauksista ja huollosta.

– Sovimme heti aluksi, että puhun Klairille vain suomea ja hän vastaa suomeksi, täydentäen englanniksi. Hän on lahjakas ja ahkera nainen, jonka kanssa voimme yhdessä myös nauraa kielen erilaisille vivahteille.

– Onko Rikkinäinen sukunimi kuten Väätäinen, Leppänen, Tuominen vai tarkoittaako se sitä että kuulokojeessa on jokin rikki, maahanmuuttaja pohtii suomen kielen ansoja.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset