Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ahvenisto ansaitsee juhlakisansa

Antti Simolan kuntalaisaloite sai kaupungin tekemään päätöksen 5-ottelun PM-kisojen ja Masters MM-kisojen hakemisesta Hämeenlinnaan. Simola kävi heinäkuun puolivälissä tutustumassa tapahtumaan, joka järjestettiin tänä vuonna Hallessa Saksassa.

Ahveniston olympiapuisto saattaa hyvinkin saada kunniakkaiden perinteidensä arvoiset 70-vuotisjuhlat. Kaupunginhallitus teki kesäkuun alussa päätöksen osallistua nykyaikaisen 5-ottelun vuoden 2020 PM-kisojen ja vuoden 2022 Mastersien MM-kilpailujen hakemiseen ja järjestelyihin. Yhteistyökumppanina kaupungilla on Suomen Miekkailu ja 5-otteluliitto.

Pyörät lähtivät pyörimään Antti Simolan tekemästä kuntalaisaloitteesta.

– Asun tässä lähellä ja liikun usein Ahvenistolla. Alueen puolesta paljon puhunut Aimo Vihervuori oli perhetuttujamme ja muistan hyvin, millaisena skandaalina hän aikoinaan piti Ahveniston rappeutumista, Simola sanoo.

– Olympiapuiston 50- ja 60-vuotisjuhlia on vietetty aika vaatimattomasti. Nyt kun Ahvenistoa on elvytetty ja uimala on kunnossa, voitaisiin järjestää jotain todella näyttävää. Siitä syntyi ajatus kansainvälisistä 5-ottelukilpailuista.

Simola otti yhteyttä Suomen Miekkailu ja 5-otteluliiton varapuheenjohtajaan Riina Pitkäseen ja myöhemmin hän tapasi liiton edustajia Helsingissä. Heidän kauttaan selvisi, että juuri Mastersin MM-kisat olisivat hyvä tapahtuma Hämeenlinnalle.

– Kahden vuoden välein järjestettävä Masters on tarkoitettu 30 vuotta täyttäneille lajin harrastajille, joiden joukossa on paljon myös entisiä huippu-urheilijoita.

– Oleellista tapahtumassa on se, että urheilijat tulevat kisakaupunkiin perheineen ja kisat kestävät melkein viikon. Koska kyseessä on kuitenkin veteraaniurheilu, tunnelma on aika tavalla rennompi kuin ammattilaisten puolella.

Tarkoituksena on pitää Ahvenistolla ensin lajin PM- ja SM-kilpailut vuonna 2020, jotta kaikkien järjestelyiden ja puitteiden toimivuus saadaan testattua. Alustavien suunnitelmien mukaan Hämeenlinnan kaupunki osallistuu hankkeeseen kokonaisuudessaan 36 000 eurolla ja lajiliitto satsaa siihen saman verran. Kisojen myöntämisestä Suomeen päättää syksyn aikana kansainvälinen lajiliitto UIPM.

– Suurimmat kustannukset tulisivat siitä, että lentopallokenttien paikalle rakennettaisiin tilapäiset katetut miekkailutasot, joissa 10 urheilijaa voisi otella yhtä aikaa., Simola kertoo.

– Ammuntajuoksu järjestettäisiin paljolti yleisön näkyvissä saunan ja uimalan välisellä alueella. Uintiosuus tehdään tietenkin altaassa ja esteratsastuksen osuudet voitaisiin suorittaa Aulangolla.

Nykyaikainen 5-ottelu oli pitkään erityisesti sotilaiden harjoittama urheilulaji. Nykyään sitä on kehitetty eri ikäryhmille sopivammaksi ja yleisöystävällisemmäksi. Ammunta ja juoksu yhdistettiin vuonna 2010 ja seuraavana vuonna siirryttiin ilmapistoolista turvalliseen ja ekologiseen laserammuntaan (laser run). Nykyaikainen 5-ottelu on monipuolinen laji, jota voi harrastaa 7-vuotiaasta jopa 80 vuoden ikään saakka.

Yksi kisahankkeen tavoitteista on elvyttää 5-ottelutoimintaa Hämeenlinnassa ja koko Suomessa.

– Juuri nyt siihen on erinomainen tilaisuus, kun tiedossa on neljän vuoden päästä hienot kansainväliset kilpailut Hämeenlinnan sydämessä Ahvenistolla..

– Olemme syksyllä perustamassa tänne erikoisseurojen muodostamaa yhteenliittymää, Nykyaikainen 5 -ottelu Hämeenlinna 52 -yhdistystä, jonka toimintaperiaatteena on edistää jäsentensä ottelutoimintaa ja lisäksi vaalia Hämeenlinnassa pidettyjen vuoden 1952 olympialaisten perinteitä. Mukaan tarvitaan urheiluharrastajien lisäksi runsaasti myös muita innokkaita ihmisiä.

Seuran toiminnasta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä sähköpostiin anttisimola@saunalahti.fi.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

21.10.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

21.10.2020