Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ahveniston ensiavun ruuhkien purkuun haetaan taas keinoja: lisää lääkäripäivystystä, pienten vaivojen hoitoon ohjeita

Akuuttia hoitoa tarvitsemattomat voivat vaarantaa kiirepotilaiden hoidon.
'- Kyllä me varmaan suhtaudumme vähän tiukemmin sen arviointiin onko potilaalla päivystysasia vai ei, sanoi päivystysklinikan osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava tällä viikolla tiedotustilaisuudessa. Kuva: Esko Tuovinen
'- Kyllä me varmaan suhtaudumme vähän tiukemmin sen arviointiin onko potilaalla päivystysasia vai ei, sanoi päivystysklinikan osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava tällä viikolla tiedotustilaisuudessa. Kuva: Esko Tuovinen

Kanta-Hämeen keskussairaalan päivystysklinikka on taas pahoin ruuhkautunut välillä vallinneen hyvän kehityksen jälkeen. Sairaala on aloittanut toimet ongelman ratkaisemiseksi.

Keskussairaalan omien lääkäreiden päivystystyötä lisätään huomattavasti. Lisäksi jo takavuosina perustettuihin akuuttilääketieteen virkoihin värvätään seuraavan vuoden aikana lääkäreitä.

Ensiapuun saapuvien potilaiden asettamista kiireellisyysjärjestykseen ja diagnosointia nopeutetaan. Samalla arvioidaan heidän oikea hoitopaikkansa.

– Kyllä me varmaan suhtaudumme vähän tiukemmin sen arviointiin onko potilaalla päivystysasia vai ei, sanoo päivystysklinikan osastonylilääkäri Veli-Pekka Rautava.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi pitkäaikaisten vaivojen toistuva arviointi ei kuulu päivystykseen, vaan terveysasemalle.

– Meidän täytyy karaista luontomme ja aiempaa herkemmin sanoa perustellusti, että vaiva hoituu lähipäivinä terveyskeskuksessa tai työterveyshuollossa, linjaa päivystysklinikan osastonylilääkäri Ville Hällberg.

Jokainen päivystykseen saapunut arvioidaan. Jos akuuttihoitoa ei tarvita, henkilökunta antaa hoito-ohjeet tai opastaa hakeutumaan omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon. Tämän voi tehdä päivystyksessä myös sairaanhoitaja itsenäisesti.

”Tilanne oli jo aika karu”

Akuuttilääketieteen professori, päivystysklinikan ylilääkäri Ari Palomäki kertoo, että tästä viikosta alkaen ensiavussa työskentelee aiempaa useammin sairaalan oma lääkäri. Lääkäreiden nyt lisätty päivystystaakka vähenee pikkuhiljaa, kun tyhjiä virkoja täytetään.

Oman henkilökunnan ulkopuolisia lääkäreitä käytetään vain aulassa odottavien potilaiden tilan arviointiin. Ambulanssilla tuotavat potilaat hoidetaan nyt omien erikoislääkäreiden voimin.

Palomäen mukaan päivystysklinikoiden tilanne on samankaltainen muuallakin Suomessa. Hän katsoo sairaalapäivystysten jopa vaarantuneen.

Vakituisia työpaikkoja löytyy taas vastavalmistuneillekin, kun lääkäreiden eläkkeelle siirtyminen on koko ajan lisääntynyt.

K-HKS:ssa päivystäjiä saatiin hyvin viime syksyyn saakka

– Tilanne oli viime talvena ja keväänä jo aika karu. Omat lääkärit ja hoitajat ovat tehneet todella paljon päivystyksiä, porukka on venynyt, Veli-Pekka Rautava kuvaa.

Ruuhkat voivat johtaa kuolemiin

Voimien keskittämistä vakavasti sairaiden potilaiden hoitoon Palomäki perustelee myös kansainvälisillä tutkimuksilla. Ne osoittavat, että päivystysten ruuhkautumiset voivat johtaa potilaiden kuolemiin.

Kun ”turhat” päivystyskäynnit saadaan vähenemään, nopeutuu niiden potilaiden hoito, jotka ensiapua todella tarvitsevat.

Esite joka kotiin

Lääkäreiden työjärjestelyjen lisäksi ensiavun ruuhkiin toivotaan apua muista keinoista.

Syksyllä Hämeenlinnan seudun kaikkiin koteihin jaetaan uusittu, muun muassa päivystyksen käytännöistä kertova esite.

Päivystysapu 116 117 -nimen saanut numero otettaneen Kanta-Hämeessä käyttöön toukokuussa.

Ensiavun aulatiloihin on suunnitteilla infonäyttöjä, joista asiakkaat saisivat reaaliajassa tietoa keskimääräisestä odotusajasta ja hoidettavien määrästä.

Potilasmäärä yhteispäivystyksessä on tasaisesti kasvanut. Tällä vauhdilla käyntejä tulee tänä vuonna noin 47000.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset