Kaupunkiuutiset

Aiheeton lastensuojeluilmoitus piinaa nuorta pariskuntaa

Tämä terve poikavauva syntyi Oulun yliopistollisessa sairaalassa viikkoa ennen joulua. Vuosi 2019 on kolmas perättäinen vuosi, jolloin suomalaisia syntyy vähemmän kuin kuolee. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen
Tämä terve poikavauva syntyi Oulun yliopistollisessa sairaalassa viikkoa ennen joulua. Vuosi 2019 on kolmas perättäinen vuosi, jolloin suomalaisia syntyy vähemmän kuin kuolee. Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Olemmeko me huonoja vanhempia? Mitä olemme tehneet väärin? Onko pienokaisellamme paha olla meidän toimien seurauksena?

Tällaiset kysymykset nousivat välittömästi mieleen, kun hämeenlinnalainen nuoripari sai kuulla lastensuojeluun tehdyistä ilmoituksista. Nimettömäksi jäänyt ilmoittaja epäili perheen asioiden olevan jotenkin tolaltaan. Kaiken lisäksi puolivuotias itki ilmoittajan mielestä ”epätavallisen” paljon.

Kaiken huippuna, käytännössä tapahtumaketjun alkuna oli, kun poliisi soitti ovikelloa:

– Onko kaikki kunnossa?

Kaikki oli kunnossa, sen näkivät myös poliisipartion edustajat. Loppujen lopuksi muutenkaan ei ollut olemassakaan mitään epäselvää tai lapsen huonoa kohtelua. Päinvastoin, viranomaisedustajat totesivat asioiden olevan hyvällä tolalla.

Lastensuojeluilmoituksen taustalla on ilmeisesti jonkun kerrostalonaapurin suivaantuminen syystä tai toisesta.

Ainaiseksi kysymysmerkiksi jäänee, miksi perheestä tehtiin lastensuojeluilmoitus. Perheeseen se jätti pysyvän ja ikävän muiston. Mielipahaa ei heti pyykäistä kokonaan sivuun.

Esikoistaan rakkaudella ja lämmöllä vaaliville äidille ja isälle aiheettomasta ilmoituksesta seurasi kuitenkin valtavasti pahaa mieltä, ihmetystä ja liki loputon määrä kysymyksiä.

– Kyllähän se oli shokki, kun poliisi seisoi illansuussa rappukäytävässä kyselemässä perheen tilannetta, nuoren perheen isä kertoo.

Poliisikäynnille löytyi ilmeisesti selitys siitä, että kyläilemässä käyneen tuttavaperheen parivuotias lapsi oli saanut kelpo raivokohtauksen ja itkenyt hillittömästi tuntia aikaisemmin. Pariskunta lapsineen oli vielä vierailulla, joten poliisi näki myös siltä osin asian olevan mallillaan.

Poliisipartio sai hälytyksen hätäkeskuksesta, jonne tämä tuntematon oli ilmoittanut ”vakavasta tilanteesta”.

Poliisikäynnin seurauksena lastensuojeluviranomaiset joutuvat jo lainkin mukaan ottamaan yhteyttä perheeseen, koska hälytys on tehty ja kohteessa käyty.

Lapsiperheelle selvisi vasta tässä vaiheessa, että vireillä oli jo aikaisemmin tehty lastensuojeluilmoitus viranomaisille.

– Ei voi olla totta, mitä me olemme tehneet väärin, perheen äiti kertoo miettineensä, kun tieto useammasta ilmoituksesta kävi selville.

– Omasta mielestämme kaiken piti olla ok. Hieman aikaisemmin lapsi oli itkenyt hieman enemmän, kun hänellä oli kurkku- ja korvatulehdus, muuten elettiin ihan tavallista arkea.

Jonkun naapurin mielestä jotakin oli kuitenkin pielessä.

Pariskunta sanoo tiedon ilmoituksista olleen molemmille valtava järkytys.

– Syntyi epäuskoa myös omia tekemisiään kohtaan. Emmekö osaa hoitaa esikoistamme? Siinä vaiheessa kyseenalaisti kaikki omat tekemiset, perheen äiti muistelee muutamia kuukausia tapahtumasarjan alun jälkeen.

Pohdiskelu aiheutti myös sen, että lapsen hoitopaikka vaihdettiin kotona olohuoneeseen äänien vähentämiseksi.

– Jos lapsi itkee vähänkään, niin sitä hyppää hyssyttelemään, ettei joku naapureista vain häiriintyisi, äiti selvittää käsittämättömän tapahtumakehun seurauksia.

Isä kertoo myös sellaisen yksityiskohdan, että tyytyväinen lapsi nauraa räklättää usein kovaan ääneen, kun elo on mieluisaa:

– Sitäkin piti alkuun tyynnytellä, kun joku voi ajatella vauvan itkevän…

Vanhemmat kiittelevät lähes ylitsevuotavasti kaupungin lastensuojelusta perheen kotiin tullutta henkilöä asiallisesta ja kannustavasta suhtautumisesta.

– Hän osasi avata tilannetta meille erinomaisen hyvin. Tapaamisen aikana saatu tieto helpotti. Olimme toki tutkineet asiaa netin kautta muutenkin, joten enää emme ole paniikissa, pariskunta selvittää.

– Hyvää oli myös se, että tulimme asiallisesti kuulluksi ja meitä valistettiin monesta yksityiskohdasta, vaikka ne eivät tässä hetkessä meitä kosketakaan. Sekin tuli selväksi, että todennäköisesti ”naapuri” jatkaa ilmoitusten tekemistä, se on heidän kokemuspohjaista tietoa.

– Tajusimme myös sen, että mitään ei ole tehty väärin, jatkamme lapsenhoitoa entiseen tapaan.

Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut, sillä molemmat vanhemmat sanovat suhtautuvansa terveydenhuollon kanssa tapahuviin yhteydenottoihin lähes ”vainoharhaisesti”.

– Jokaisen kysymyksen aikana mietti varsinkin alkuun, että mitähän tuolla kysymyksellä tavoitellaan, mistä nyt syytetään, mistä nyt syytetään, isä kärjistää.

Asiasanat

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Uusin Kaupunkiuutiset

5.12.2020

Fingerpori

comic

Päivän Hämeen Sanomat

5.12.2020