fbpx
Kaupunkiuutiset

Äijät keksivät hauskaa yhdessä – Tuulosen ukkojen piiriin ovat uudetkin tulijat tervetulleita

Tuulosessa tapaavat torstaisin toisaan äijät ja muutama nainenkin. Jutustelun lisäksi he saavat muun muassa kuullakseen kiinnostavia esitelmiä. Kuva: Lea Karmala
Tuulosessa tapaavat torstaisin toisaan äijät ja muutama nainenkin. Jutustelun lisäksi he saavat muun muassa kuullakseen kiinnostavia esitelmiä. Kuva: Lea Karmala

Kauppakeskus Tuulosessa kokoontuu äijäpiiri, joka tarjoaa seuraa ja tekemistä eläkeikää lähestyville tai sen jo saavuttaneille miehille – ja joskus myös naisille.

Äijienryhmän perustaja Jukka Orsmaa oli aiemmin talossa osa-aikatöissä Pihjalajalinnassa. Hän näki päivittäin, miten miehiä haahuili kauppakeskuksessa yksinäisen oloisina.

– Muutama heistä on tullut piiriin, mutta kaikkia ei ole saatu houkuteltua. Heitä haluaisin vielä mukaan. Joillekin kynnys on korkea, vaikka me olemme ihan tavallisia eläkeläisiä kaikki, Orsmaa sanoo.

Kiropraktikko Niilo Pietilä kertoi äijien vieraana persoonalliseen tyyliinsä vinkkejä tukirangan ja hermoston ja sitä kautta koko kehon hyvinvointiin. Kuva: Lea Karmala
Kiropraktikko Niilo Pietilä kertoi äijien vieraana persoonalliseen tyyliinsä vinkkejä tukirangan ja hermoston ja sitä kautta koko kehon hyvinvointiin. Kuva: Lea Karmala

Tapaamisissa usein ohjelmaa

Pariinkymmeneen osallistujaan vakiintunut äijäpiiri kokoontuu torstaisin Tuulosen yläkerrassa tilassa, johon mahtuu vielä paljon lisääkin tulijoita. Usein tapaamisissa on jotain erityistä ohjelmaa.

– Koska olen piirin alullepanina, olen tavallaan vastuussa siitä, että järjestämme toisillemme hauskaa ja tekemistä. Kouhian Veikko on ollut kaverinani alusta lähtien. Ensimmäiset kokoontumiset olivat pitserian kabinetissa, mutta siellä tila loppui kesken heti ensimmäisellä kerralla. Mehän Veikon kanssa luultiin, että kolme tai neljä tulee, mutta heti oli viisitoista meidän lisäksi. Siitä tuli hyvä olo, Orsmaa kertoo.

Myös retkiä lähiseuduille

Silloin tällöin ukot kutsuvat ulkopuolisia kertomaan jostakin kiinnostavasta aiheesta. Esimerkiksi viime viikolla vieraana oli jo toista kertaa kiropraktikko Niilo Pietilä. Hän esitteli eläväisin sanakääntein, miten erilaisia vaivoja tulee sen takia, että selkäranka ei ole kunnossa, ja miten niitä kannattaisi yrittää hoitaa ilman lääkkeitä.

Porukka on tehnyt yhdessä myös retkiä lähiseudulle.

– Kävimme esimerkiksi junareissulla, jossa menimme linja-autolla Salpausselän seisakkeelle ja sieltä kiskobussilla Heinolaan ja takaisin. Vierumäellä oli tapahtuma ja Mäkelän asemalla seuraava tapahtuma, jossa oli vanhoja autoja, mopoja, esineitä, musiikkia, kahvia ja makkaraa. Myös Mainiemessä kävimme kylästelemässä ja kuulemassa alueen historiasta, Orsmaa kertoo.

Toriparkistakin on puhuttu

Suurin osa äijistä on tuuloslaisia, mutta joukossa on hauholaisia ja lammilaisia. Myös kantakaupungin suunnalta toivotaan miehiä porukkaan mukaan.

Tuulosessa äijäpiiri on järjestänyt myös näyttelyitä silloin, kun kauppakeskuksessa tapahtuu muutakin. Esillä on ollut muun muassa video ja valokuvia Lammilta.

Itse kokoontumiset, jotka kestävät yleensä pari tuntia, aloitetaan aina kahvilla. Joskus aika kuluu pelkästään jutellen. Silloin Orsmaa aloittaa jonkin aiheen, esimerkiksi niin, että hän kehottaa miettimään, mitä kukin haluaisi juuri sillä hetkellä kirjoittaa kaupungin päättäjille.

– Toriparkista ja monista ajankohtaisista asioista on puhuttu. Niillä pääsee hyvin alkuun.

Ihmiset ovat erilaisia

Kapakanmäellä asuva Orsmaa muutti vuonna 1999 Tuulokseen Rovaniemeltä. Hän sanoo tottuneensa uuden asuinseutunsa mentaliteettiin pikkuhiljaa.

– Jollakin lailla olen päässyt hämäläisyyteen sisään. Mutta useampi vuosi siihen meni. Oma työni Lammin terveysasemalla vaikutti varmaan siihen, että ihmiset tulivat helposti juttelemaan. Enää en lähde pohjoiseen takaisin, mutta sen voin sanoa, että erilaisia ihmiset ovat siellä ja täällä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset