Kaupunkiuutiset

Aikuisten puheterapialle kasvava tarve

Aikuisille tarkoitettu puheterapia on usein erilaisten sairauksien tai vammautumisen aiheuttamien häiriöiden kuntoutusta. Tavallisin hoitoon ohjautumisen syy on aivoverenkiertohäiriöstä aiheutuva afasia, dysartria tai nielemisen häiriö.

Meneillään on puhevammaisten vikko ja aihe nostettiin maanantaina tapetille Hämeenlinnan kirjastossa, jossa järjestettiin iltapäivä puhevammaisuudesta. Tilaisuuden takana olivat Suomen Puheterapeuttiliiton paikallisosasto, Hymy ry sekä AVH-yhdistys.

– Aivoverenkiertöhäiriön seurauksena syntyneet puhevammat ovat hirveätä vauhtia yleistymässä, Janakkalan kunnassa puheterapeuttinin työskentelevä Soile Kohvakka kertoo.

– Kanta-Hämeessä palvelujen tilanne on huono. Esimerkiksi Hämeenlinnan kaupunki ei tarjoa puheterapiaa aikuisille ja kaupungissa on myös vain yksi tätä palvelua tarjoava yksityinen taho.

Aivoverenkiertohäiriön jälkeisestä afasiasta kärsivä henkilö sekoittaa sanat, ei löydä oikeaa ilmaisua, ei ymmärrä puhetta entiseen tapaan ja lukeminen sekä kirjoittaminen vaikeutuu. Dysartriassa puhe on epäselvää ja vaikeaselkoista.

– Monesti puhekyky katoaa alkuvaiheessa lähes kokonaan, mutta palautuu terapian ja harjoituksen kautta. Lievässä afasiassa puhutaan tilanteesta, jossa henkilö ei tahdo löytää oikeaa sanaa, tai vastaa joo silloin, kun tarkoittaa ei.

Kuuntelija tärkeä

Puhevammaisten parissa työskentelevät muistuttavat, että kommunikoinnin ongelma ei ole pelkästään puhevammaisen asia. Kuuntelijan on myös syytä tarttua haasteeseen ja etsiä keinoja ajatustenvaihdon helpottamiseksi. Tällaisia välineitä voivat olla käsimerkit, kartat, aakkostaulut ja tietokoneet. Puhetta voi kuntouttaa myös itse osallistumalla rohkeasti keskusteluihin, tekemällä erilaisia suualueen harjoituksia ja lukemalla ääneen. Vaikeammassa tapauksessa alkuun voi päästä tekemällä harjoituksia tietokoneella, lukemalla lehtiä ja kirjoja tai pelaamalla erilaisia pelejä.

– Puhevammaista auttaa eniten toisen ihmisen halu kuunnella ja varmistua myös siitä, että on käsittänyt viestin oikein, puhetulkki Minna Helen sanoo.

– On tärkeää kohdata ongelmasta kärsivä edelleen aikuisena ihmisenä ja ymmärtää, etteivät puhevaikeudet vie ihmiseltä hänen järkeään.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset