fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Aikuisten suunnistuskurssi antaa eväät metsässä liikkumiseen – Kartan ja kompassin osaavalla käytöllä selviää kaikissa maastoissa

Hannu Lähteenmäki pitää suunnistusta uimiseen verrattavana kansalaistaitona. Kuva: Juhani Karvonen
Hannu Lähteenmäki pitää suunnistusta uimiseen verrattavana kansalaistaitona. Kuva: Juhani Karvonen

Metsää ei tarvitse pelätä ja metsässä liikkumisen pitäisi olla uimataitoon verrattava kansalaistaito. Hämeenlinnan Tarmo järjestää jo kahdeksannen aikuisten suunnistuskoulunsa. Kuudella kerralla kurssilaiset saavat oppia kompassin käytöstä ja kartan luvusta.

– Jokainen kurssilainen saa henkilökohtaista opetusta. Ensimmäisellä kerralla käymme läpi teoriaa, seuraavilla kerroilla menemme maastoon ja viimeisellä kerralla kurssilaiset suunnistavat Hämeen Sanomien kuntorasteilla. Kartanluvussa opettelemme karttamerkit. Maastonmuodot ovat suunnistajalle ehkä se kaiken olennaisin tieto. Kun ne osaa kartasta lukea, pääsee pitkälle, kurssin vetäjä Hannu Lähteenmäki sanoo.

Maaseudulla linkkimastoja on edelleen aika harvassa, eivätkä kännykkäpaikannukset välttämättä ole kovin tarkkoja.

– Paperikartta ja etenkin karttamerkkien luku olisi suotava taito jokaiselle kansalaiselle.

Kartan ja kompassin lukutaito antavat mahdollisuuden liikkua missä tahansa maastossa. Kuva: Juhani Karvonen
Kartan ja kompassin lukutaito antavat mahdollisuuden liikkua missä tahansa maastossa. Kuva: Juhani Karvonen

Kurssille voi tulla kaikenkuntoisena.

– Fyysisiä vaatimuksia ei ole muita kuin kaksi liikkuvaa jalkaa. Kursseilla on osallistunut ikäihmisiä.

Kurssin annilla metsässä liikkuminen muuttuu turvalliseksi. Suunnistuskoululaisia on päätynyt suunnistamaan Jukolan Viestiin saakka. Kartan ja kompassi lukutaito antaa mahdollisuuden liikkua missä tahansa maastossa

– Moni on rohkaistunut menemään metsään, vaikkei olisi aikaisemmin yksin metsässä liikkunutkaan. Osa on saattanut harrastaa suunnistusta joskus vuosikymmeniä aikaisemmin, mutta nyt taito on päässyt unohtumaan. Suunnistuksessa kiehtoo sen haasteellisuus, lajissa pitää käyttää myös päätään.

 

Lähteenmäki kuuluu Vapepan pelastuspalveluun, joka toimii viranomaisten apuna kadonneiden etsinnässä. Lähteenmäki korostaa että metsää pitää kunnioittaa, muttei sitä tarvitse pelätä.

– Metsä tuntuu olevan joillekin suoranainen mörkö. Moni aikuinen arastelee metsään menoa, koska pelkää eksyvänsä. Ehkä kiusallisinta on nimenomaan sen eksymisen mahdollinen tunnustaminen jollekin. Itse eksyin viisivuotiaana vuorokaudeksi metsään, enkä uskaltanut vuosiin oikein metsään mennä. Nyt en osaa olla sieltä oikein poiskaan.

Paniikki on huonoin vaihtoehto eksyessä.

– Paras keino on istua viideksi minuutiksi kannon nokkaan ja miettiä tarkasti, mistä on tullut. Aika usein jostakin kuuluu ääniä ja auringostakin voi päätellä suuntaa.

Kurssi alkaa Vuorentaan koululla 23.4 klo 18.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset