fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Äimä-yhdistys järjesti äideille voimaannuttavaa valokuvausta - Äitiyden kielletyt tunteet koottiin näyttelyksi

Voimaannuttavassa valokuvauksessa mukana ollut hämeenlinnalainen Riika Laaksonen aloitti marraskuussa kokemusasiantuntijan koulutuksen toisena Äimän jäsenenä koko maassa. Kuva: Tiuku Pennola
Voimaannuttavassa valokuvauksessa mukana ollut hämeenlinnalainen Riika Laaksonen aloitti marraskuussa kokemusasiantuntijan koulutuksen toisena Äimän jäsenenä koko maassa. Kuva: Tiuku Pennola

Moni tuore äiti pettyy äitiyteen ja vauva-arkeen.

– Usein äidit kokevat tunteensa vääriksi ja tuntevat syyllisyyttä sekä häpeää omista tunteistaan, siitä, että pitäisi olla juuri tietyllä tapaa onnellinen, mutta ei sitten olekaan, Äimä ry:n vertaisryhmäohjaaja Riika Laaksonen kiteyttää.

Laaksonen vetää Hämeenlinnassa Äimän vertaistukiryhmää raskausajan ja synnytyksen jälkeisestä masennuksesta kärsiville neljättä vuotta.

– Olen itse kolmen lapsen äiti ja kokenut raskaus- ja synnytyksen jälkeisen masennuksen. Olen kokenut myös lapsettomuutta ja keskenmenon. Kun odotukset ovat kovat, voi pettymyskin olla suuri.

“Tunteiden kanssa ei pidä jäädä yksin”

Niin sanottu baby blues on normaalia vastasynnyttäneillä. Noin 10–20 prosenttia äideistä kuitenkin masentuu raskausaikana tai synnytyksen jälkeen.

– On hyvä, että tabuja on alettu murtaa. Nykyisin myös raskausajan masennuksesta puhutaan enemmän.

Hormonit ja väsymys tuovat helposti pintaan myös käsittelemättömät asiat.

– Tunteet ovat niin vahvoja, että niiden kanssa ei pidä jäädä yksin. Tarvittaessa täytyy osata hakea myös apua.

Vertaistukea tarjolla

Äimän vertaistukiryhmä kokoontuu kolmen viikon välein Kanta-Hämeen Perhetyön tiloissa Reskalla. Laaksonen tapaa vertaisia tarvittaessa myös yksityisesti ja ylläpitää ryhmää Facebookissa.

– Äidit ovat kokeneet ryhmän hyvänä ja terapeuttisena. Moni ajattelee olevansa yksin mietteidensä kanssa, mutta ryhmässä huomaa, että muutkin käyvät läpi samoja tunteita. Vertaistuki vapauttaa syyllisyyden ja häpeän tunteista. Koen, että olen mukana tärkeän asian puolesta.

Tällä hetkellä vertaistukiryhmässä on 10–15 äitiä. Osallistujilta ei vaadita diagnoosia eikä ryhmään tarvitse ilmoittautua ennakkoon.

– Ryhmän koko vaihtelee. Kuka tahansa on tervetullut mukaan, jos siltä tuntuu.

Valokuvanäyttely kiertää Suomea

Viime vuonna 20 vuotta täyttänyt Äimä juhlisti merkkivuottaan järjestämällä äideille voimaannuttavaa valokuvausta valokuvaaja Tiuku Pennolan kanssa. Kuvaukseen osallistui 11 äitiä. Laaksonen on yksi kuvaukseen osallistuneista.

– Menin mukaan uteliaisuudesta. Kuvaus oli ihana kokemus, vaikka alkuun vähän jännitti. Halusin tulla kuvatuksi autiossa talossa. Kuvaus aiheutti valtavat tunteenpurkaukset: kuvissani itku on aitoa. Kokemus oli kuitenkin hyvä ja samaa olen kuullut muiltakin osallistuneilta.

Valokuvista koottu näyttely Kuka tahansa äiti on kiertänyt Suomea tammikuusta lähtien. Näyttely avautuu Hämeenlinnassa kauppakeskus Goodmanin pikkugalleriassa ensi lauantaina 9. marraskuuta.

– Olen avajaispäivänä paikan päällä esittelemässä yhdistystämme sekä jakamassa esitteitä ja tietoa raskausajan – ja synnytyksen jälkeisestä masennuksesta, Laaksonen vinkkaa.

Valokuvanäyttely “Kuka tahansa äiti”

Äimä ry eli äidit irti synnytysmasennuksesta -yhdistys täytti viime vuonna 20 vuotta ja järjesti juhlavuoden kunniaksi äideille ympäri Suomea voimauttavaa valokuvausta yhdessä valokuvaaja Tiuku Pennolan kanssa.

Kuvista koottu valokuvanäyttely “Kuka tahansa äiti” avautui Helsingissä 14.1.2019 ja kiertää parhaillaan Suomea.

Näyttely on esillä kauppakeskus Goodmanin pikkugalleriassa parin viikon ajan lauantaista 9.11. alkaen.

Lisätietoa: https://aima.fi/valokuvausnayttely-kuka-tahansa-aiti/

Lue lisää aiheesta: Valokuvat äitien tunteista ovat herkistäneet etenkin vanhempaa ikäpolvea – “Monella on tarve puhua”

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset