Kaupunkiuutiset

Äimäjärven avanto kutsuu uimaan – "Flunssarokotuksia ei tarvita, kun käy avannossa"

Irja Haljoki ja Esa Saarni laskeutuvat muutaman kerran viikossa Äimäjärven lähes nolla-asteiseen veteen hakemaan hyvää oloa. Kuva: Lea Karmala
Irja Haljoki ja Esa Saarni laskeutuvat muutaman kerran viikossa Äimäjärven lähes nolla-asteiseen veteen hakemaan hyvää oloa. Kuva: Lea Karmala

Urheilukentän uimarannalla käy hyytävä puhuri, mutta veteen pulahtavia Irja Haljokea ja Esa Saarnia tuuli ei haittaa. Parin minuutin uiskentelun jälkeen viime ei tunnu iholla enää ollenkaan pahalta – päinvastoin he vakuuttavat, että olo on kerrassaan loistava.

– Flunssarokotuksia ei tarvita, kun käy avannossa. Itse uin noin kolme kertaa viikossa. Tavoitteenani on vetää aina kaksi kertaa kaksikymmentä vetoa ja nousta siinä välissä hetkeksi laiturille, Haljoki kertoo.

Saarnikin piipahtaa jäisessä vedessä keskimäärin kolmasti viikossa. Myös hän kehuu harrastuksen terveysvaikutuksia.

– Kaikki kolotukset vähenevät, eikä mitään kipeyttä ole talven aikana ollut.

Facebook-ryhmässä kannatusta

Avantouintipaikka alkoi toteutua Äimäjärvelle, kun Saarni otti yhteyttä kaupungin ulkoliikuntamestariin Tomi Nurmeen. Rannalle asennettiin valot sekä laiturille lämpömatot ja sopivat portaat alas veteen. Järvessä on myös pumppu, joka pitää uintikohdan sulana pakkasella.

– Kyselin vuonna 2018 Facebook-ryhmässä, haluttaisiinko Iittalaan avantoa uimista varten. Aika paljon tuli juu-vastauksia. Ajattelimme, että kyllä tännekin pitää sellainen saada, kun kaupungissa ja muissakin pitäjissä sellainen on, Saarni kertoo.

Saunaa rannalla ei ole, mutta Haljoki ja Saarni eivät sitä kaipaakaan. Lämmitetty pukukoppi riittää.

– Minulle ainakin lämmönvaihtelu saunasta avantoon olisi liian iso, Haljoki sanoo.

Avaimia lunastettu kymmenkunta

Iittalan kirjastosta Sauvolasta voivat avantouinnista kiinnostuneet lunastaa 30,50 euron hintaan pukukopin avaimia. Tähän mennessä niitä on mennyt kaupaksi reilut kymmenen kappaletta. Osa niistä on isomman porukan yhteiskäytössä.

Haljoki ja Saarni toivovat, että vielä useammat löytäisivät uuden talviharrastuspaikan.

– Avantouinnin suosio on koko maassa kasvussa. Kun ensimmäisen kynnyksen on ylittänyt ja uskaltautunut veteen, sen jälkeen sitä rupeaa jo kaipaamaan, Haljoki kannustaa.

– Itsensä voittamisen juttuhan se on, mutta sitten tulee hyvä olo, Saarni vakuuttaa.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset