fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Valokuvat äitien tunteista ovat herkistäneet etenkin vanhempaa ikäpolvea – "Monella on tarve puhua"

Riika Laaksosen liputtaa vertaistuen puolesta eheyttävänä ja voimaannuttavana keinona käsitellä tunteita. "Vertaiseen voi samaistua ilman pelkoa arvostelusta ja tuomitsevuudesta." Kuva: Heli Karttunen
Riika Laaksosen liputtaa vertaistuen puolesta eheyttävänä ja voimaannuttavana keinona käsitellä tunteita. "Vertaiseen voi samaistua ilman pelkoa arvostelusta ja tuomitsevuudesta." Kuva: Heli Karttunen

Kuka tahansa äiti -näyttely Goodmanin Pikkugalleriassa on herättänyt vaiettuja tunteita. Äidit irti synnytysmasennuksesta -yhdistyksen valtakunnallinen valokuvanäyttely on ollut esillä Hämeenlinnassa toista viikkoa.

– Avajaispäivänä odotin, että suuri osa kävijöistä olisi omaa ikäluokkaani, mutta hämmästyin, kun täällä kävi paljon iäkkäitä naisia, jotka olivat tulleet varta vasten näyttelyä katsomaan, Hämeenlinnan Äimä ry:n vertaisryhmäohjaaja Riika Laaksonen kertoo.

Kuva: Heli Karttunen
Tiuku Pennolan ottamissa valokuvissa on malleina tavallisia äitejä eri puolilta Suomea. Kuva: Heli Karttunen

Monella tarve puhua

Laaksonen oli näyttelyssä paikan päällä avajaispäivänä 9. marraskuuta valokuvaaja Tiuku Pennolan kanssa.

– Osa vanhemmista rouvista tuli yksin, osa ystävän tai aviomiehen kanssa. Oli shokki, että monella oli selkeästi tarve puhua. Monet heistä ovat kantaneet tunteitaan läpi elämän, ja näyttelyn valokuvat nostivat nämä tunteet pintaan.

Laaksonen pohtii, että aiemmin synnytyksen jälkeistä masennusta ei ilmeisesti ole tunnistettu.

– Äidit ovat olleet yksin tunteidensa kanssa, ja täällä nämä iäkkäämmät rouvat samaistuivat valokuvien tunteisiin ja kertomuksiin. Monet heistä itkivät ja herkistyivät ja heillä oli tarve puhua. Vaikka meitä oli kaksi, tuli tunne, ettemme riitä kaikille.

Negatiiviset tunteet yhä tabuja

Näyttely on saanut runsaasti kiitosta paitsi kävijöiltä, myös Laaksosen omalta työyhteisöltä. Kuvat ovat koskettaneet myös miehiä sekä nuoria kävijöitä yhtä lailla.

– Minua on kiitelty siitä, että olen rohkea, kun annan kasvoni julki tässä yhteydessä, mutta sehän kertoo vain siitä, että äitiyteen liittyvät negatiiviset tunteet ovat edelleen tabuja.

Vertaistuesta apua

Laaksonen muistuttaa, että vertaistuki on yksi hyvä keino käsitellä tunteita.

– Kun avajaistilaisuudessa kävimme läpi tunteita vanhempien rouvien kanssa, oli monesta luettavissa samanlainen vapautus ja helpotus kuin Äimän vertaisryhmissä, kun he saivat kertoa tarinansa.

Näyttelystä saadun palautteen perusteella Laaksonen päätti järjestää galleriassa kaikille avoimen tilaisuuden, jossa on mahdollisuus keskustella.

– Äitihahmo on vahva ja vaikuttaa läpi elämän moneen ihmiseen. Äideillekin pitäisi kaikkien tunteiden olla sallittuja. Tunteista pitäisi myös osata päästää irti ja itselle tulisi olla armollinen.

Äimä ry:n keskusteluspiiri kauppakeskus Goodmanin Pikugalleriassa lauantaina 23.11. kello 13.

 

Lue lisää aiheesta: Äimä-yhdistys järjesti äideille voimaannuttavaa valokuvausta – Äitiyden kielletyt tunteet koottiin valokuvanäyttelyksi

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset