Kaupunkiuutiset

Aina voi ajatella toisin

Suomi täyttää ensi vuonna 100 vuotta. Luvassa todennäköisesti 100 talvisotakronikkaa, 100 kirjaa Mannerheimista ja … räntäsadetta.

Uusin kirjani Toisinajattelijoiden Suomi lähestyy maamme satavuotisjuhlia poikkeavasta näkökulmasta. Vaikka elämme – kuulemma – yhden totuuden maassa, niin kaikkina aikakausina Suomesta on löytynyt henkilöitä, jotka ovat rohjenneet nousta yleistä mielipidettä vastaan.

Kirjani esittelee heistä viitisenkymmentä. Mukana on vasemmistolaisia, porvareita, tolstoilaisia, pasifisteja, anarkisteja, ympäristönsuojelijoita ja yhteiskuntakriitikoita. Kirjailijoita valikoimassa on yli kaksikymmentä. Nimistä löytyy yllätyksiä, sen voin luvata.

Ståhlberg, Kekkonen ja Paasikivi saavat rinnalleen muun muassa Donnerin, Haavikon ja Linkolan sekä monet, monet muut vastarannankiisket. Yhteistä heille kaikille on itsenäinen ajattelu, rohkeus ja vahva huoli muista ihmisistä, yhteiskunnasta ja ympäristöstä.

Henkilötaso on kuitenkin vain kirjan pintataso, johon on liiankin helppo tarttua.

Paljon tärkeämpi taso on se, mitä nämä valtakunnan viralliset urputtajat ovat aikoinaan edustaneet ja etenkin sanoneet. He puhuvat kirjassani omalla äänellään.

Lopputuloksena syntyy itsenäisen ajan Suomi toisinajattelijoiden silmin.

Kirjani syvin taso on kansallinen itsetutkiskelu. Siinä me olemme aina olleet todella surkeita mestareita. Olisiko jo aika…

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset