fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ainonkujan pihalla loistavat muumilaakson hahmot – "Lapset ovat täpinöissään", Markku Mäkinen kertoo

Markku Mäkisen eläin- ja satuhahmot tuovat iloa ja valoa pimeään.
Markku Mäkinen on tehnyt kotipihansa monet hahmot tuikkuketjuista. Kokonaisuudessa on hommia riittänyt, mutta kalliiksi se ei hänen mielestään ole tullut. Kuva: Pekka Rautiainen
Markku Mäkinen on muotoillut kotipihansa monet hahmot tuikkuketjuista. Kokonaisuudessa on hommia riittänyt, mutta kalliiksi se ei hänen mielestään ole tullut. Kuva: Pekka Rautiainen

Omakotitalossa Voutilassa asuva Markku Mäkinen muotoili muutama päivä sitten tuikkuketjuista pihaansa Vilijonkan ja hänen kolme lastaan. Nuo hahmot täydensivät muumilaakson asukkaiden joukon, joka viettää pimeän aikaa valokuusen vierellä. Ympärillä loistaa kymmenittäin muita satu- ja eläinhahmoja.

– Enkeleistä se alkoi parikymmentä vuotta sitten navetanparven seinästä. Joka vuosi on sen jälkeen tullut lisää. Nyt ovat lisääntyneet muumit, joista lapset ovat täpinöissään. Enää puuttuu kuulemma Tuutikki, se pitäisi vielä tehdä, Mäkinen hymyilee.

Valot palavat puoli kahdeksasta yhdeksään aamulla ja iltapäivällä ne syttyvät puoli neljältä ja sammuvat kymmeneltä. Kuva: Pekka Rautiainen
Valot palavat puoli kahdeksasta yhdeksään aamulla ja iltapäivällä ne syttyvät puoli neljältä ja sammuvat kymmeneltä. Kuva: Pekka Rautiainen

Pistorasia poikineen

Eläinten ja olentojen ääriviivat Mäkinen muotoilee itse valoketjuista. Niistä on syntynyt muumien lisäksi karhuja, poroja, lintuja, oravia, kettuja, lohikäärme, noita. Pari isoa lasilyhtyä hän on tehnyt vanhoista ikkunaruuduista.

Harrastus teettää Mäkiselle aherrusta, mutta kalliiksi hän ei hommaa kuvaile. Pistorasioita pitää olla paljon, mutta valoketjut hän sanoo ostavansa sopivaan aikaan vuodesta edullisesti. Hän antaa valojen palaa siihen asti, kun talvi vaihtuu kesäaikaan. Ajastin on säädetty niin, että päivällä sekä myöhään illalla ja yöllä ne ovat sammuksissa.

Aamulla valot tuikkivat sen ajan, kun lapset menevät kouluun puoli kahdeksasta yhdeksään. Iltapäivällä ne syttyvät puoli neljältä ja sammuvat kymmeneltä illalla.

Monet ovat ihastelleet näkymiä auton ikkunasta, mutta Mäkinen rohkaisee ihmisiä tulemaan kävellen pihalle. Kuva: Pekka Rautiainen
Monet ovat ihastelleet näkymiä auton ikkunasta, mutta Mäkinen rohkaisee ihmisiä tulemaan kävellen pihalle. Kuva: Pekka Rautiainen

Lapsilla omat suosikit

Jouluun asti Mäkisen talon nurkalla seisoo valokirjaiminen toivotus Hyvää Joulua toivoo Muumit!. Uudeksivuodeksi tekstiksi vaihtuu Onnellista vuotta 2021!.

– Haluan tuottaa iloa kaiken ikäisille. Omia lapsenlapsia minulla ei ole, mutta on kiva nähdä muiden lasten iloisia silmiä. Heillä jokaisella on oma mielihahmonsa, olen sitä heiltä kysellyt. Noita, Vilijonkka, pöllö, sinikettu, pieni koira ja kuusi ovat suosikkeja, hän kertoo.

Jos sattuu myrskyinen sää, noita on Mäkisen mukaan oikein elementissään päästessään kunnolla lentämään.

Kävellen näkee enemmän

Mäkinen toivottaa kaikki kiinnostuneet tervetulleeksi pihalleen valoja ihailemaan. Yksi erityistoive hänellä kuitenkin tulijoille on.

– Autot pitäisi parkkeerata Ainontien varteen, ettei tultaisi Ainonkujalle asti ja tukittaisi viereisen rivitalon asukkaiden kulkutietä. Moni on katsellut vain auton ikkunasta, mutta kannattaa lähteä pienelle kävelylle, että näkee enemmän, hän kannustaa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset