fbpx
Kaupunkiuutiset

Ainutlaatuinen satukirja

Hämeenlinnan, Janakkalan ja Hattulan 20 päiväkodin ja perhepäivähoitopaikan yhteistyönä syntyi Suomessa ainutlaatuinen satukirja “Sata satu lapsilta”. Kirja on osa viime vuonna vietettyä Suomen 100-vuotisjuhlavuotta.

Kirjan ideoi varhaiskasvatuksen alueellinen koordinaattori Elina Kataja. Käytännön toteutuksesta vastasivat kolmen kunnan päiväkodit ja perhepäivähoitajat. Yhtenä erikoisuutena kokonaisuudessa on se, että kirjan kuvittivat kutsuttuina taiteilijoina paikalliset poliitikot, urheilijat, muusikot ja taitelijat. Kaikilla kuvittajilla on jonkinlainen kytkös alueen kuntiin. Mukana ovat muun muassa juontaja-viihdyttäjä Kari Salmelainen, laulaja Heidi Kyrö, kirjailija Tuomas Kyrö ja kuvataiteilija Pentti Pullinen.

Sata satua lapsilta -kirja pitää sisällään tarinoita ystävyydestä, satuja prinsessoista, supersankareista ja metsän taruolennoista, kertomuksia kissoista, ketuista, pupuista ja hevosista, jännittäviä seikkailuja ja juttuja merirosvojen aarteista – niistä on tämä erikoisella tavalla toimitettu satukirja tehty.

– Sain idean kirjaan Iittalasta, kun siellä oli viime vuoden alussa sadan sadun lukemistempaus. Ajattelin, että tämänhän voisi toteuttaa tällä kertaa niin, että lapset ovat satujen kertojina, aikuiset vain kirjaavat ne ylös, Elina Kataja selvittää.

Hän muistuttaa, että nyt korostetaan lapsen äänen kuulumista. Satukirjassa se toteutuu täydellisesti, kun tekstit ovat lasten mielikuvituksissa syntyneitä kertomuksia.

Hän kiittelee päivähoidon innostusta satuja kohtaan. Lopulta satuja kertyi noin 200, niistä sata seuloutui kirjan kansien väliin. Kaikki sadut ovat tallennettuna kuitenkin Facebookissa, joten yksikään tarina ei ole joutunut “hukkaan”. Satuja oli synnyttämässä 120 lasta, osa heistä keksi satunsa yhteistyössä ryhmänsä kanssa.

Tervakosken päiväkodissa lapsia “sadutti Anna Soininen, joka sanoo lasten lähteneen helposti mukaan.

– 4–5-vuotiaat innostuivat satuilusta heti. Keräsin 20:n lapsen kertomat sadut. Lopputulos näyttää todella hienolta, Anna Soininen totesi silmäillessään uunituoretta satukirjaa.

Kari Salmelainen sai puolestaan kuvitettavakseen neljän lapsen yhdessä kehittelemän sadun.

– Hauskaahan tämä oli, mutta myös haastava. Satu sinällään oli mielenkiintoinen ja ovela, mutta kun lasten tarina ei kulkenut koko ajan ihan loogisesti, sai itsekin pohdiskella kuvitusta. Hieno idea sinällään, Salmelainen totesi omasta osuudestaan ainutlaatuisessa teoksessa.

– Saikohan Koiramäen tarinat nyt kilpailija, Salmelainen velmuili.

Satukirjan saduista ja kuvituksista koottu näyttely on avoinna Hämeenlinnan pääkirjastossa (Lukiokatu 2) pikkuväen kirjaston tiloissa 9.–21.1.2018 välisenä aikana kirjaston aukioloaikoina.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset