Kaupunkiuutiset

Airoilla suunta elämän virtaan

Millaista elämää minä haluan elää silloin, kun en enää pysty ilmaisemaan itseäni?

Tätä kysymystä Tiina Kuopanportti huomasi usein pohtivansa työskennellessään laitoshoidossa elävien ikäihmisten parissa.

– Usein ihminen saa sitä palvelua, mitä hänelle tarjotaan, eikä sitä, mitä hän tarvitsee. Näin hänet riisutaan itse elämästä.

Kuopanportti näki, etteivät palvelun tarve ja tarjonta kohdanneet riittävän usein. Esimerkiksi keikkahoitajat tuntevat hoitamastaan ihmisestä yleensä vain etunimen, terveydentilan ja lääkehoidon.

Hänen mukaansa yleinen ajatelma on, etteivät itseään ilmaisemaan kykenemättömät ikäihmiset halua tai jaksa osallistua arkea rikkovaan toimintaan.

– Asiakaslähtöisyys ei käytännössä toteudu, jos ei tunne hoidettavaa ja ole tietoinen hänen toiveistaan. Moniko haluaa tosissaan katsoa ostosteeveetä sairaalan päiväsalissa?

– Meidän ei kuuluisi olla vain diagnooseja, tapauksia tai vuodepaikkoja. En halua enää hoitaa ketään ihmistä ilman tietoa siitä kuka hän on ja miksi.

Lähihoitajalle syntyi ajatus palvelusta, joka tukisi ihmistä elämään hyvää, omaa elämää. Niin kauan, kun sitä on vielä jäljellä.

Kuopanportti kehitti avuksi Airo-kansion, jonka täyttämällä jokainen voi niputtaa samoihin kansiin taustansa, elämänsä tärkeimmät asiat ja hoivatahtonsa sekä edunvalvonta- ja kuolemanjälkeiset järjestelyt.

– Vaikkei elämää pysty ennustaa, voi tulevaisuuteen varautua silloin, kun asiat ovat vielä hyvin. Airo-kansio helpottaa paitsi hoitajien työtä, myös omaisten päätöksentekoa.

Jokaisella oikeus

– Airo ohjaa suuntaa ja päämäärää, ei elämä ole pelkkää ajelehtimista. Kun kaikki on mietitty etukäteen, ei jää epäselvyyksiä, Kuopanportti selventää.

Fyysisen ja tulevaisuudessa myös sähköisessä muodossa olevan kansion rinnalle hän on herätellyt henkiin myös Airo-toimintaa.

Toiminta on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät pärjää ilman tukea kotonaan tai sen ulkopuolella.

– Käytännössä Airo-toiminta on sitä, mitä tuettava haluaa tehdä, mutta ei siihen yksin pysty.

Airo-toiminnan päätarkoituksena on tarjota mielekkään tekemisen ja kokemisen mahdollisuus, terveydentilasta riippumatta.

– Jokaisella on siihen oikeus. Ikä, sairaudet tai asumismuoto ei ole esteenä elämästä nauttimiselle.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset