Kaupunkiuutiset

Ajaton näytelmä koskettaa

Jyrki Maunulan antologian pohjalta Leni Lustre-Peren näytelmäksi sovittama Puheenvuoro kaatuneilla on koskettanut teatteriyleisöä. Hauhon Rouwasväenyhdistys on ottanut huomioon toiveet ja itsenäisyyspäivän viikko käynnistyy viime vuoden tapaan näytelmän esityksillä kaupunginteatterissa ma 1.12 ja ti 2.12 kello 19.

Ohjauksesta vastaa tuttuun tapaan Matti Nurminen.

Näytelmän esiintyjät, harrastajia kaikki, on harvinainen kokoonpano, iso kirjo eri-ikäisiä ja eri ammateissa toimivia henkilöitä. Kahden illan esityksiin heistä on jokainen, niin alusta asti mukana olleet kuin matkan varrelta joukkoa täydentämään tulleet valmiita riisumaan arkisen minänsä, vaihtamaan sen harmaaseen sarkapukuun.

Kumpujensa alta he nousevat muistuttamaan meitä mikä heille oli tärkeintä – itsenäisyys. Joukkoon mahtuu hemmoja, jotka olivat ”siellä jossain,” kun käsky kävi – ilman isoa isänmaallisuuden tuntoa.

Puheenvuorot viestivät siitä, että heistä jokainen, lotta ja sotilas teki mitä piti, mutta oli yksilö omine ajatuksineen ja tulevaisuuden suunnitelmineen. Ne sota murskasi.

Jatkosodan päättymisestä ja rauhan solmimisesta on kulunut 70 vuotta ja talvisodan syttymisestä 75 vuotta. Suomalaisia sodissa 1939–1945 menehtyi 93 500 ja katosi 10 000–13 000.

Teatterivierailu Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä ma 1.12. klo 19 ja ti 2.12. klo 19.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset