fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

"Ajautuminen on mielekkään elämän suurin uhka", sanoo Tiina Kuopanportti ja kehottaa tekemään valintoja sairastumisen varalle

Tiina Kuopanportin mielestä ajautuminen on mielekkään elämän suurin uhka. Kuva: Riku Hasari / HäSa
Tiina Kuopanportin mielestä ajautuminen on mielekkään elämän suurin uhka. Kuva: Riku Hasari / HäSa

Digi- ja väestötietoviraston tuore Omissa käsissä -kampanja kannustaa kaikkia täysi-ikäisiä tekemään edunvalvontavaltuutuksen.

Hämeenlinnalainen edunvalvontaan keskittynyt yrittäjä Tiina Kuopanportti osallistuu kampanjaan keräämällä parhaillaan testiryhmiä uutta palvelukonseptinsa varten.

Siinä kartoitetaan henkilön elämäntilanne viideltä eri elämän osa-alueelta. Kartoituksen tehtyään asiakkaan on helppo valita, mitä palveluita ja asiakirjoja hänen on tarpeen hankkia yhteistyökumppaniyrityksiltä.

Kartoituksen avulla henkilö ymmärtää, millaisessa tilanteessa hän tällä hetkellä on muun muassa lainsäädännön näkökulmasta.

– Mihin ja keneen vaikuttaa, jos hänelle nyt sattuisi jotain vakavaa? Ja mitä tulee tehdä, jotta taloudelliset ja henkiset vaikutukset lähipiiriin olisivat silloin mahdollisimman vähäiset, Kuopanportti tarkentaa.

Asiat kohdataan usein vasta pakon edessä

Työssään hän on havainnut, että ihmisillä on hyvin yksilöllisiä tarpeita ja toiveita.

– Kaksikymppisellä opiskelijalla on hyvin erilaiset toiveet loppuelämälle kuin 80-vuotiaalla, mutta kumpaakin koskevat samat lait ja heille on tarjolla samat valinnanmahdollisuudet.

Moni elää vanhentuneiden käsitysten varassa eikä tiedä, että nykyään kaikki onkin toisin.

– Herkissä sairastumiseen tai kuolemaan liittyvissä asioissa poljetaan paikoillaan, kun ei haluta kohdata asioita ennen kuin on pakko. Se harmittaa minua kauheasti, Kuopanportti sanoo

Hänen mielestään ajautuminen on mielekkään elämän suurin uhka.

– Esimerkiksi ikääntyvien hoitoon liittyvissä asioissa monen omaisen tuska olisi huomattavasti vähäisempi, jos oltaisiin tietoisia oikeuksista. Haluan, että ihmiset voivat valita itse oman loppuelämänsä.

Osallistujan ei tarvitse tietää eikä osata mitään

Hän etsii nyt testihenkilöitä yksinasuvista ja yksinhuoltajista, oman puolisonsa omaishoitajista sekä avo- ja avioliitossa olevista pariskunnista.

– Osallistujan ei tarvitse tietää tai osata mitään. Ainoa edellytys on, että hän sitoutuu tapaamaan kaksi kertaa ja antaa molemmista kerroista palautteen. Tietysti toivon, että hän on valmis jakamaan ajatuksiaan myös ääneen muiden kanssa ryhmässä.

Kuopanportti kerää osallistujista lähi- ja etäryhmät, joihin osallistuminen on maksutonta. Lähitapaamiset tapahtuvat Hämeenlinnassa Parkki Business Parkissa. Etäryhmät kokoontuvat verkkoalustan avulla.

Ilmoittautuminen testiryhmään tapahtuu taitekohta.fi-sivuston kautta.

Taitekohta Tiina Kuopanportti Oy on mukana uuden palvelukonseptinsa kanssa myös Linnan Business Turnajaisissa.

Vuonna 2019 hän pääsi kilpailun finaaliin edunvalvonnan digitaalisella palveluohjaussovelluksellaan Eddillä.

Edunvalvontavaltuutus

Määräys, jolla ihminen antaa itse valitsemilleen henkilöille oikeuksia hoitaa asioitaan tilanteessa, jossa ei itse siihen pysty esimerkiksi sairauden vuoksi.

Valtuutus tule voimaan vain, jos asioiden hoito toisen puolesta tulee ajankohtaiseksi. Tällöin edunvalvontavaltakirja toimitetaan digi- ja väestötietovirastoon.

Valtuutuksen voi tehdä jokainen täysi-ikäinen, joka kykenee päättämään omista asioistaan. Sitä voi muuttaa tai peruuttaa.

Ilman valtuutusta läheinen hoitaa asioita viranomaisen valvonnassa. Tällöin hänen on toimitettava kuitit ja muut todisteet raha-asioiden hoidosta vuosittain digi- ja väestötietovirastoon tarkistettavaksi.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset