Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Aki Kaurismäen elokuvat tekivät Markus Allanista tunnetun koko Euroopassa – Laulaja juhlii 60 vuotta kestänyttä uraansa konsertilla Hämeenlinnassa

Viisarin työväentalolla piipahtaneet Markus Allan (vas.) ja Heimo Mäntynen ovat lokakuussa hyvällä asialla Hämeenlinnassa. Kuva: AP Sarjanto
Viisarin työväentalolla piipahtaneet Markus Allan (vas.) ja Heimo Mäntynen ovat lokakuussa hyvällä asialla Hämeenlinnassa. Kuva: AP Sarjanto

– Jännitys oli niin korkealla, etten tiennyt kuka olen, Markus Allan muistelee koelaulutilaisuutta, jossa hän esiintyi Toivo Kärjelle.

Tuolloin vasta 17-vuotiaan Hemmi Allan Isbergin ura oli saanut alkusysäyksensä vuonna 1961 Vartiokylän työväentalon tansseissa, joissa hänen tuleva vaimonsa Sinikka suostutteli orkesterin antamaan laulajalle tilaisuuden esittää pari kappaletta.

Nuorukainen teki äänellään vaikutuksen ja solistin tehtäviä aukesi Raimo Sirkiän ja Leo Lindblomin bändeissä.

Liljankukasta hitti

Voitto valtakunnallisessa laulukilpailussa avasi oven suomalaisen viihdemusiikin maestron Toivo Kärjen toimistoon.

– Taiteilijanimeäni varten oli järjestetty nimikilpailu, johon tuli laatikollinen ehdotuksia. Kärki oli kuitenkin keksinyt nimen Markus Allan, ja minusta se kuulosti ihan hyvältä.

Ensimmäinen single, vuonna 1963 levytetty Liljankukka, oli heti suuri menestys

– Suosio tuntui ihan valtavalta, keikat lähtivät vetämään ja lehtijuttuja sekä kuvauksia riitti.

Hatunnosto esikuville

Markus Allan juhlii 60 vuotta kestänyttä uraansa Hämeenlinnan teatterin päänäyttämöllä 10. lokakuuta konsertissa Elämän valtatiellä – On aika kiitoksen. Laulajaa säestää hämeenlinnalainen Heimo Mäntynen yhtyeineen ja mukana on myös paikallinen laulajatar Moonika Ilmén.

– Ohjelmistossa on omaa levytystuotantoani Liljankukasta Kauas pilvet karkaavat -kappaleeseen ja varjoisalla kujallakin käydään. Kunnioitan myös omia esikuviani laulamalla muun muassa Olavi Virran ja Georg Malmsténin tuotantoa, Allan kertoo.

Yöllinen puhelinsoitto

Merkittävä luku laulajan pitkällä uralla on yhteistyö elokuvaohjaaja Aki Kaurismäen kanssa.

– Vuonna 1985 tulin kerran keikalta yöllä kotiin, kun Aki soitti ja pyysi Tilinteko-elokuvan kuvauksiin heti seuraavalle päivälle. Siitä alkoi meidän ystävyytemme, Allan kertoo.

Kaurismäki on tuottanut useita Allanin levyjä. Varsinaisen sensaation aiheutti laulajan esiintyminen elokuvassa Kauas pilvet karkaavat.

– Siitä aukenivat keikat Eurooppaan. Elokuvat ovat tuoneet minulle paljon julkisuusarvoa. Olen kiitollinen siitä ja ihmisten ystävyydestä.

Nuorten tukemiseksi

Konsertin järjestää Kansan sivistysrahaston Hämeen rahastoon kuuluva Kari Laitisen rahasto ja sen tuotto menee etelähämäläisten nuorten opiskelun ja omaehtoisen kulttuurityön tukemiseen.

Konsertin puuhamiehenä on häärännyt tuttuun tapaan Pentti ”Pikku-Pena” Nyholm. Liput ovat myynnissä teatterissa.

Markus Allanin juhlakonsertti su 10.10. klo 15 Hämeenlinnan Teatterissa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset