fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Aki Kinnunen savusti ensin vuoden verran vain omaksi ilokseen ja avasi sitten Miller´s BBQ:n – Viime talvi Texasissa opetti, ettei renkolaisen tarvitse hävetä osaamistaan

Texasissa koko viime talven opissa ollut Aki Kinnunen tuo Kruununmyllylle kaiken tietotaitonsa sekä vierailevia maailmantähtiä.
Kokkimaajoukkueessakin työskennellyt Aki Kinnunen pitää BBQ:sta siksi, että savustaminen vaatii jatkuvaa opiskelua. Mestariksi tullaan vain sinnikkään harjoittelun kautta. Kuva: Pekka Rautiainen
Kokkimaajoukkueessakin työskennellyt Aki Kinnunen pitää BBQ:sta siksi, että savustaminen vaatii jatkuvaa opiskelua. Mestariksi tullaan vain sinnikkään harjoittelun kautta. Kuva: Pekka Rautiainen

Kruununmyllyssä vuosi sitten aloittanut Miller´s BBQ on varautunut toiseen kesäänsä tuhdein eväin. Aki Kinnunen, yksi ravintolan perustajista, vietti talvikaudella kolme kuukautta Yhdysvalloissa imien itseensä oppia Texasin parhaista BBQ-ravintoloista.

– Siellä näin, missä tällä hetkellä mennään. Aion häpeilemättä kopioida kaikki parhaat jutut tänne meille. Sehän on suurin ihailun muoto, Kinnunen sanoo.

Kesälistalle on tulossa muun muassa nyhtönautaa ja naudanposkea LeRoy and Lewisin tapaan.

Austinissa sijaitseva Leroy And Lewis Barbecue on huippupaikka, joka sijoittuu vuodesta toiseen Texas BBQ Monthly -listan kärkisijoille.

“Olemme tehneet jotain oikein”

Opintomatka osoitti Kinnuselle myös sen, ettei hämeenlinnalaisten tarvitse hävetä omaa osaamistaan.

– Nyt pystyn suoralla selällä sanomaan, että olemme tehneet jotain oikein.

Hänen mielestään myös Kruununmyllyn rouheat, isot tilat muistuttavat amerikkalaisia esikuviaan.

– Myös siellä parhaat paikat sijaitsevat usein vähän syrjässä kaupungin ydinkeskustassa. Ihmiset matkustavat niihin ruoan, ei sijainnin takia.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aki Kinnunen on syntyjään renkolainen. Palattuaan Hämeenlinnaan hän muutti takaisin synnyinsijoilleen. KUVA: Pekka Rautiainen

Huippunimiä tulossa Hämptoniin

Kinnunen tutustui harjoittelunsa aikana alan parhaisiin amerikkalaisiin nimiin. Osa heistä kiinnostui Kinnusen omasta ravintolasta sen verran, että on tulossa tulevana kesänä vastavierailulle Hämeenlinnaan.

Kruununmyllyllä nähdään kesällä kaksi houstonilaisen Feges BBQ:n kokkia sekä itse Evan LeRoy.

– Kokkivierailun lisäksi luvassa on myös barbeque-koulu, Kinnunen lupaa.

Suomessa BBQ mielletään kesäruoaksi

Viime juhannuksena avattu Miller´s BBQ oli avajaisten jälkeen tupaten täynnä. Ensimmäisenä päivänä asiakkaita kävi 400 ja sen jälkeen määrä nousi päivittäin sadalla.

Talven tullen asiakasvirta kuitenkin väheni – osin koronarajoitusten takia mutta myös siksi, että grilliruoka mielletään Suomessa vielä lähinnä kesäkauden jutuksi.

– Maailmallahan se on ympärivuotinen juttu. Meilläkin oli esimerkiksi joulun alla bataattilaatikkoa, kun kesällä tarjoilemme raikkaampia lisukkeita.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Miller´s BBQ:ssa tarjoillaan muun muassa paikallista makkaraa, briskettiä ja ribsejä lisukkeineen kasvisruokiakaan unohtamatta. KUVA: Pekka Rautiainen

Fine dining -taustaa

Catering eli pitopalvelu onkin Miller´s BBQ:n toinen kivijalka, joka kantaa yrityksen myös hiljaisemman talvikauden yli.

– Meiltä voi pyytää tarjoilut mihin tahansa tilaisuuteen, ja järjestämme tilaisuuksia myös täällä Kruununmyllyssä.

Ennen nykyistä yrittäjyyttään Kinnunen työskenteli vuosia Helsingin fine dining -ravintoloissa kuten Olossa ja Savoyssa sekä Suomen kokkimaajoukkueessa. Välillä hän piipahti töissä Australian Brisbanessa.

Rengossa syntynyt Kinnunen palasi jokunen vuosi sitten synnyinsijoilleen, kun Antti Kemppi ehdotti hänelle jenkkityylisen barbequeravintolan perustamista. Kolmanneksi yhtiökumppaniksi lähti Kinnusen kanssa jo kokkimaajoukkueessa työskennellyt Silvar Jänes.

Pandemia antoi meille aikaa treenaamiseen. Savustimme noin vuoden verran vain savustamisen ilosta tutuille ja ystäville. Kun tuote oli kunnossa, avasimme paikan, Kinnunen sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Aki Kinnunen rakastaa savustamista, sillä siinä on kyse jatkuvasta oppimisprosessista. KUVA: Pekka Rautiainen

Kasvissyöjiäkään ei ole unohdettu

Tämän kesän ruuhkiin hän kumppaneineen on varautunut laajentamalla kylmätiloja ja menua.

Liharuokien rinnalla on nyt myös paljon kasviksia, juureksia ja esimerkiksi jalotofua.

– Olemme myös uudistamassa sisäänkäyntiä siten, että jo jonossa on mahdollista nauttia juomia, Kinnunen kertoo.

Miller´s BBQ

Hämeenlinnan Kruununmyllyssä toimiva 200-paikkainen barbequeravintola.

Avasi ovensa juhannuksena 2021. Avoinna torstaista lauantaihin.

Perustajat Aki Kinnunen, Silvar Jänes ja Antti Kemppi.

Lihat savustetaan hitaasti suuressa savugrillissä. Tarjolla on myös kasvisruokaa.

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset