Kaupunkiuutiset

Älä kävele lähimmäisesi ohi

– Tavoitteena on, ettei kukaan – eikä missään olosuhteissa joutuisi kulkemaan yksin, tiivisti Kumppanuustalossa diakoni Timo Heikka Hämeenlinna-Vanajan seurakunnasta nelituntisen rupeaman maanantaina. Teemoiksi päivälle oli valittu köyhyyden ja sairauden vastainen taistelu, hämeenlinnalaisten herättely pohtimaan mitä yksilöt ja yhteisöt voivat tehdä mainittujen ongelmien vähentämiseksi.

Heikka muistutti, että jokaisella on osuutensa luotaessa parempaa huomista.

THL:n köyhyystutkija Jouko Karjalaisen mukaan syrjäytymistä on vaikea mitata millään mittarilla. Se voi tapahtua lähes huomaamattomana etäisyyden ottona, jolloin ihminen jää sosiaalisten kontaktien ulkopuolelle. Ihmiselle, ei syrjääntyneellekään pelkkä oleminen riitä, on tärkeää osallistua itseään koskevien päätösten tekoon.

Kumppanuustalon avaamista tutkija piti erinomaisena mahdollisuutena lähimmäisen mukaan ottamiseen.

Monipiippuinen juttu

Noin kahdella prosentilla, eli sadallatuhannella suomalaisista ei ole lämmintä kotia mihin päänsä kallistaa, vaikka asunnottomiksi tilastoissa luokitellaan Karjalaisen laskujen mukaan ”vain” 7500 henkilöä.

Pienituloisia, aineellisesti puutteessa eläviä joukossamme on noin 900 000. Joka kolmannella lähimmäisistämme on vaikeuksia selvitä yllättävistä menoista.

Suomalainen köyhyys on suhteellista köyhyyttä, jossa käytettävissä olevat tulot ovat 60 % keskituloista, eli 1170 euroa kuukaudessa.

Aineellinen huono-osaisuus tarkoittaa taiteilua arjessa, mihinkään ylimääräiseen ei ole varaa. Perheissä pyritään elämään lasten ehdoilla. Ahdistusta, stressiä ja erakoitumista aiheuttaa ruokajonoissa seisominen, niin myös ”pärjäämisen pakko, ” vaikka mahdollisuudet siihen on viety.

Yhteiskunnalle ei ole kunniaksi tapahtunut tuloerojen kasvu.

– Hyvinvointivaltiosta kannattaa pitää kiinni, sanoi Karjalainen ja tiivisti asioiden tärkeysjärjestyksen kärjen: Varhaiskasvatus, koululaitos ja ihmisten perusoikeudet. Puutteellisina aiheuttavat suuret laskut pitkällä aikavälillä.

Kaupungin sydän

– Kumppanuustalosta voisi muodostaa kaupungin sosiaalisen, eri suuntiin säteilevän sydämen, ja missä herätellään kumppanuuteen, kaavaili teatteriohjaaja – päivän juontaja Arto Myllärinen.

– Yksinäisyys on turvattomuuden riskitekijä ja askel syrjäytymiseen. Jo hyvät huomenet naapurille tai kyydin tarjoaminen voivat pelastaa päivän, vaikka kuulostavatkin vähän naiiveilta, Myllärinen totesi.

Kumppanuustapahtumassa päivän teemaan; köyhyyden ja syrjäytymisen estämiseen syventyi ainakin sata asiasta kiinnostunutta.

Pitkään iltapäivällä kestäneessä tapahtumassa puhuivat myös Hämeenlinnan kaupunginjohtaja Timo Kenakkala, johtava sosiaalityöntekijä Virpi Ahonen ja toiminnanjohtaja Jorma Mäkelä Sininauha ry:stä. Aiheeseen sopivaa musiikkia esittivät Ida Bois ja Pave Maijanen, askartelutuokioita ohjasi taidekasvattaja Tiina Pölönen ARX: n kulttuuripolkuprojektista, Mokia ry esitteli paloauton laitteistoa. Kumppanuuspäivän taustatukena oli yhteensä 24 eri järjestöä.

Vastikään avatussa Kumppanuustalossa, entisessä kirjastotalossa, toimipiste on 13 järjestöllä.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset