fbpx
Kaupunkiuutiset Hämeenlinna

Ali Habibi ompelee lähes mitä vaan – Afganistanilaissyntyinen yrittäjä oppi ammattinsa alkeet jo pikkupoikana

Lähes kaikki materiaalit taipuvat uuteen uskoon Ali Habibin käsissä.  Pyrin siihen, että työn jälki muistuttaa alkuperäistä. Kuva: Heli Karttunen
Lähes kaikki materiaalit taipuvat uuteen uskoon Ali Habibin käsissä.  Pyrin siihen, että työn jälki muistuttaa alkuperäistä. Kuvat: Heli Karttunen

Ompelukone surisee. Afganistanilaissyntyisen Ali Habibin käsissä vanha nahkatakki saa uuden mahdollisuuden. Habibi ratkoo saumat, vaihtaa vetoketjun ja ompelee tottuneesti saumat uudestaan kiinni.

Habibi avasi Herat ompelimo -liikkeensä Kasarmikadulle vuodenvaihteen tienoilla.

– Olen ollut alalla 25 vuotta ja kotimaassani olin räätäliyrittäjänä. Täällä Suomessa on vaikeaa löytää töitä, joten päätin perustaa oman yrityksen, Habibi perustelee.

Ompelimon nimi muistuttaa Habibia vanhasta kotikaupungista.

– Herat on vanha kaupunki, jossa on paljon historiaa. Olemme vaimoni kanssa molemmat sieltä kotoisin.

Nappien ompelu on mitä suurimmassa määrin tarkkaa käsityötä. Kuva: Heli Karttunen
Nappien ompelu on mitä suurimmassa määrin tarkkaa käsityötä.

 

Afganistanissa tavallista on, että ammatti valitaan jo lapsena ja opiskeleminen tapahtuu työn kautta – pienestä pitäen. Ompelijaksi Habibi päätyi kokeiltuaan ensin muitakin hommia.

– Noin 7–8-vuotiaana pienenä poikana olin jo työssä ompelimossa. Kokeilin myös maton tekemistä, mutta siitä en pitänyt, enkä myöskään viihtynyt polkupyöräkorjaamossa, jossa oli likaista. Ompelimossa työskentely vaikutti hyvältä, sillä olin taitava tekemään käsilläni, sosiaalinen ja riittävän kärsivällinen, Halibi kertoo.

Liikkeessä on myös myynnissä vaatteita muun muassa Saksasta ja Italiasta. Kuva: Heli Karttunen
Liikkeessä on myös myynnissä vaatteita muun muassa Saksasta ja Italiasta.

Oppipoikana tehtävät olivat aluksi yksinkertaisia, mutta vaatimustaso kasvoi sitä mukaa kun kyvyt kehittyivät. Ammattiin hän valmistui, kun kaikki tarvittavat taidot olivat hallussa.

– Opin ammatin sitä kautta. Tykkään tästä työstä. Olen sosiaalinen ja pidän suunnittelusta ja bisneksestä. Sesongit vaihtuvat vuodenaikojen mukaan ja työ on monipuolista.

Habibi perusti ensimmäisen oman yrityksen Iranissa noin 17 vuotta sitten ollessaan reilut parikymppinen.

– Suomessa opiskelin myös verhoilijaksi. Valmistuin viime kesäkuussa jo kahden vuoden opintojen jälkeen, sillä sain työkokemuksestani hyvitystä.

 

Habibin erikoisala on korjausompelu. Hänellä on käytössään arsenaali ompelukoneita, joilla voi työstää myös nahkaa ja muita erikoismateriaaleja.

Vastikään muokattavina olivat muun muassa sukelluspuku ja motoristin asu.

– Erilaisten materiaalien ompelun lisäksi pystyn tekemään hankaliakin töitä, kuten vetoketjun vaihtamisen. Alkuvuodesta onkin ollut paljon taskujen ja vetoketjujen ompelua.

Lisäksi häneltä syntyvät asusteet ja naisten iltapuvut mittojen mukaan, mutta miesten pukuja hän ei lähde valmistamaan alusta asti. Tarvittaessa hän kyllä muokkaa niitä sopiviksi.

– Yhden miesten puvun kanssa voi mennä viisi kuusikin tuntia, kun hihat ja lahkeet lyhennetään.

 

Habibi tekee myös alihankintatöitä muille firmoille. Hän muun muassa ompeli ison apteekin työpuvut valmiiksi. Lisäksi hän on tehnyt autojen ja tuolien verhoiluja. Liikkeessä on myynnissä myös Euroopasta tuotuja vaatteita.

Vielä alkuvuodesta asiakkaita ei ole ollut jonoksi asti.

– Kun perustin tämän, oli Hämeenlinnassa ainakin kolme ompelimoa. Luotan, että pystyn kilpailemaan, sillä että teen nopeasti ja edullisesti. Myös kiireelliset työt hoituvat hetkessä.

Habibi on toiveikas, että voisi elättää itsensä yrittäjänä.

– Tässä työssä tarvitaan kärsivällisyyttä, ja sitä minulla on.

 

Ali Habibi

Syntynyt Afganistanissa.

40-vuotias.

Asuu Hämeenlinnassa.

Tuli perheineen Suomeen yhdeksän vuotta sitten.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kolme poikaa.

Ammatiltaan ompelija ja verhoilija.

Opiskellut verhoilijaksi Hämeenlinnassa ammattiopisto Tavastiassa.

Perusti Herat ompelimon Kasarmikatu 9:ään joulukuussa 2018.

Ompelimolla on myös omat Facebook- ja Instagram-sivut.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset