Kaupunkiuutiset

Allergian siedätykseen uusi hoitomuoto

Allergisen elämä voi olla tukalaa puolet vuodesta. Siedätyksen avulla allergiaoireet lievenevät. Siedätyshoito on tehokas allergian hoitomuoto, johon on saatu nyt uusi kielenalusliuos koivuallergikoille.

– Kielenalusliuoshoito alkaa tammikuussa. Uusi lääke on vaihtoehto tableteille ja pistoksille, Hämeenlinnan Mehiläisen lastentautien erikoislääkäri Pertti Pitkänen kertoo.

Astman puhkeamisriski pienenee puoleen – tai jopa joissain tutkimuksissa neljäsosaan – siedätyshoidon vaikutuksesta.

– Suomalaisista noin 30 prosenttia on allergisia ja suurin osa heistä selkeästi hyötyisi siedätyshoidoista, Pitkänen sanoo.

Siedätys vaatii kolmen vuoden säännöllisen hoidon. Hoidon aloittamisikäraja on 5 vuotta, yläikärajaa ei ole.

– Siedätyshoito on sitä tehokkaampaa, mitä nuorempana se aloitetaan, allergiahoitoihin perehtynyt sairaanhoitaja Sirpa Artimaa painottaa.

Siedätyshoidon paras aloitusajankohta on syksy ja alkutalvi. Ennen siedätyshoitoa potilaalle tehdään tarkat tutkimukset. Hoidon alussa allergiaoireita saattaa esiintyä.

– Siedätyshoidon aikana saa käyttää allergialääkkeitä, Artimaa sanoo.

Tehossa eroja

Tähän asti koivu-, timotei-, kissa-, koira-, huonepölypunkki-, hevos- ja pistiäisallergiaa on siedätetty pistoksilla ja timoteiallergiaa tableteilla.

Esimerkiksi pistoksissa siedätysaineita voi olla kerralla 1-4 ja hoito aloitetaan pienillä annoksilla kerran viikossa. Annoksen nostovaihe kestää 7 viikkoa ja sen jälkeen hoidossa käydään 6–10 viikon välein.

Uuden kielenalusliuoksen ensimmäinen annos otetaan hoitajan vastaanotolla. Nostovaihe kestää noin kaksi viikkoa ja hoito jatkuu viiden kuukauden ajan.

– Kielenalusliuoshoito vaatii samat tutkimukset kuin pistos- tai tablettihoito. On tärkeää selvittää, ettei potilaalla ole astmaa piilevänä.

Siedätyksen tehossa on yksilöllisiä eroja.

– Siedätyshoidon avulla allergia voi kuitenkin olla poissa 10–20 vuotta tai jopa kokonaan jäädä pois. Pistossiedätyksen tehon kesto on yleensä yli 10 vuotta, Artimaa sanoo.

Siedätys on kehitetty jo 1920-luvulla. Se yleistyi Suomessa 70–80 -luvuilla, mutta allergialääkkeiden yleistyessä siedätyksen käyttö väheni. Tähän päivään asti allergiat ovat Suomessa lisääntyneet, mutta lisääntyminen on hidastunut.

– Niistä aikuisista, joita on siedätetty 70–80 -luvuilla, osa pärjää edelleen, osaa on siedätetty uudestaan.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Fingerpori

comic

Uusin Kaupunkiuutiset